Teufelsbadstuben-steig, vagyis az ördög fürdőszobája

Teufelsbadstuben-steig, vagyis az ördög fürdőszobája

A Teufelsbadstuben-steig, vagyis az ördög fürdőszobája hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 911 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Az Ördög fürdőszobája, amely arról kapta nevét, hogy szinte állandóan potyognak apró kavicsok a hegyről..... Nem, ez nem igaz! A mászóút fele tájékán van egy nagy kád szerű mélyedés, innen a név... szintén történelmi múltra visszatekintő útvonal. 1802 tájékán Johann főherceg vadászösvénye vezetett erre, amely aztán feledésbe merült, de 1894 körül az osztrák alpesi klub ismét felfedezte. Nem tériszonyos kezdő ferrátázóknak remek gyakorló pálya csodás kilátással!
 

 

Teufelsbadstubensteig, az ördög fürdőszobája via ferráta

1. Ehhez a beszállóhoz szintén meg kell másszuk a Schönbrunner lépcsőt, ahogyan az Alpenvereinssteighez is, hisz ez a ferrata is a Nagy-Pokol-völgyben van (Grosses-Höllental). A Weichtal turistaház parkolójában tehetjük le az autót és már taposhatjuk is a lépcsőfokokat. A völgybe érve a piros jelzést kell követnünk egy darabig, aztán elkanyarodunk balra és rövid emelkedő után elérjük a beszállót. Ezt körülbelül 50 perc alatt tudjuk teljesíteni.
 

 

A Schönbrunner lépcső Forrás: Nyáry Tamás
A Schönbrunner lépcső
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

2. A mászás egy 20 méter hosszú oldalazással kezdődik, majd egy jókora létrával folytatódik. A tetején kilépve vigyázzunk, hogy ne rúgjunk sok kavicsot az utánunk mászó nyakába.

3. Egy darabon biztosítás nélküli ösvényen sétálunk körbe egy sziklaormot, aztán az utána lévő kanyarban el is érjük azt a nagy teknő szerű árkot, amelyről a névadók egy nagy kádra asszociáltak.

4. Újabb létra következik, amelynek megmászása után komoly magasságokba kerülünk a völgy felett. Madártávlatból szemlélhetjük a völgy mélyét és az addig megtett utat. Aztán tovább mászunk egy sziklásabb hegyoldalon és egy csatornaszerű mélyedésben kimászva el is érkezünk a biztosított rész végéhez.
 

 

Látványos sziklaperemek követik egymást Forrás: Nyáry Tamás
Látványos sziklaperemek követik egymást
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

5. Emelkedő és csodás kilátások viszont bőven vannak még felettünk és az ember észre sem veszi, hogy már nem kell sehová csatolni a karabinereket, különösen egy kőfolyamon átkelve, ahol a morzsalékon lépkedve még egy kicsit hiányzik is, hogy nincs hová akasztani.
 

 

Látványos sziklaperemek követik egymást Forrás: Nyáry Tamás
Látványos sziklaperemek követik egymást
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

6. Még néhány szerpentin kanyar, aztán felérünk a völgy peremére. Észbontó a kilátás, csak állsz és bámulsz sokáig. Jól rá lehet fogni a látványra a fáradtságot és hosszan időzhetünk itt, végig belátva nem csak a megtett utat, hanem a völgy felső régióit is.

 

A völgybe visszatekintve a szavunk is eláll Forrás: Nyáry Tamás
A völgybe visszatekintve a szavunk is eláll
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

7. A peremről kisebb emelkedőt kell még megmásznunk, amíg elérjük a lefelé vezető utat, amely most is a Wachthüttelklamm létrasora, amelyen nagyjából másfél óra alatt juthatunk vissza a kiinduló pontra. Ha erőnkből futja, érdemes a peremről felfelé fordulva egy további órányi kerülőt beilleszteni a programba, és meglátogatni az Otto-házat, valamint a Höllental-kilátót is.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés