Weichtal-szurdok: Láncos létrás kalandok Túra

A Weichtal-szurdok: Láncos létrás kalandok Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 870 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Ha már unod a Rám-szakadékot - bár nem tudom, hogy valaha is meg lehet-e unni - és valami hosszabbra vágysz ebben a kategóriában, akkor egy kis utazással érdemes megcéloznod a Schneeberg és a Rax hegység közötti Höllental völgyet. A Weichtal turistaház parkolójából (ahol szállást is találsz) indul a Schneeberg tömbje felé, a hasonló elnevezésű Weichtal-szurdok, ahol a Rám-szakadékhoz hasonló szurdoktúrát tehetsz, igaz hosszabb és nehezebb is, de semmilyen hegymászó felszerelés nem szükséges a végigjárásához. Némi tapasztalat sziklás terepen való közlekedésben, és a megfelelő időjárás kiválasztása viszont elég fontos, na meg egy jó túrabakancs és némi esőruházat. Tavaszi hóolvadáskor jártam úgy, hogy az egyik létra a vízesés alá került a megáradt patakban így a víz alatt kellett felmászni rajta.

Weichtal szurdok: Láncos létrás kalandok

1. A Pokol-völgy, vagyis a Höllental, Gloggnitz településről érhető el. Autóval megyünk a Weichtal turistaházig, ahol a parkolóban megállhatunk. A szurdok bejárata közvetlenül a ház mellett található. Van egy lánc is az egyik sziklán, amely segítségével fel is léphetünk a tetejére és elindulunk befelé.

A Weichtal szurdok Forrás: Nyáry Tamás
A Weichtal-szurdok
Kép forrása: Nyáry Tamás

2. Az ösvény egy darabon az erdőben kerülgeti a patakot a völgy alján, időnként át is kell kerülnünk a másik oldalra. Kidőlt fatörzsek, nagy páfrányok között sétálunk felfelé. Nagyjából 10 perc séta után szűkülni kezd a völgy és egyre meredekebbek az oldalak. Végül megérkezünk egy óriási sziklakapuhoz, amely olyan szűk, hogy mindkét oldalt egyszerre elérhetjük. Belépve egy függőleges falú szorosban találjuk magunkat, ahol egy sziklalépcsőre kell felmásznunk az első létrán.

3.  Tovább sétálunk, a fejünk felett majdnem összeérnek az óriási sziklák. Itt legalább 10 méter a falak magassága. Időnként extra lépések és láncok vannak felszerelve a falakra, amelyek megkönnyítik a lépéseket, rengeteg sziklát kell kikerülgetni. Néha a patakon átlépkedve.

A Weichtal szurdok Forrás: Nyáry Tamás
A Weichtal-szurdok
Kép forrása: Nyáry Tamás

4. Egy idő után megszelídül a táj és ismét egy erdős völgyben megyünk, de csak addig, míg el nem érjük a második szorost. Hasonlóan szűk az előzőhöz képest, ítt már több létrás felszökés is található. Az egyik leghosszabb nagyjából 6-8 méter magasra visz fel és mellette egy kis vízesés van. Ez a vízesés áradáskor vagy esős időben elárasztja a létrát, érdemes ilyenkor esőkabátban, vízhatlan zsákvédővel nekimenni, de a legjobb, ha száraz nyári időben keressük fel ezt a helyet.

A Weichtal szurdok Forrás: Nyáry Tamás
A Weichtal-szurdok
Kép forrása: Nyáry Tamás

5. A létra után még nincs vége a mókának, jön egy olyan repedés, amiben láncokba kapaszkodva kell felhúznunk magunkat, ide kell némi karizom is, hogy rásegítsünk a lépésekre. Utána ismét szélesedik a völgy de a sziklák megmaradnak.

6. A harmadik szűkületnél egy létra után ismét egy szűkület van, a patak egy kis zúgón folyik lefelé, mellette egy a sziklából kifaragott lépcsőn, majd egy meredekebb rámpán kell felhúznunk magunkat a láncok segítségével, ezen a rámpán viszont végigfolyik a patak vize. Itt jó szolgálatot tesz a vízálló bakancs.

A Weichtal szurdok Forrás: Nyáry Tamás
A Weichtal-szurdok
Kép forrása: Nyáry Tamás

7. Ismét kiszélesedő erdős völgyben folytatjuk utunkat, de amikor már azt hinnénk, hogy vége van a völgynek, akkor jön az utolsó és egyben a leglátványosabb rész. Két sziklafal között egy óriási leszakadt sziklatömb van beszorulva és ez alatt kell a kis alagútban átmásznunk. A patak itt is sebesen folyik, ügyesen kell kikerülni. Az alagút után már kifelé megyünk a völgyből még háromszáz méter és elérjük a végét egy keresztben menő erdészeti útra kimászva.

8. Innen még nagyjából 5 perc emelkedővel elérhetjük a Jakobs-forrást, és még 20 perc sétával meredeken felfelé a Keinthaler menedékházat. Ha viszont már nem akarunk felfelé menni, akkor az erdészeti úton balra kanyarodva a szurdok peremén a sárga jelzést követve vissza ereszkedhetünk a kiinduló pontra. Nagyobb hegymászásra készülők megmászhatják innen a Schneeberg legmagasabb csúcsát, a 2076 méter magas Klosterwappent.

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés