Königschusswandsteig Klettersteig

Königschusswandsteig Klettersteig

Kakuk András
Kakuk András
A Königschusswandsteig Klettersteig hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1198 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Königschusswand - Rax legnehezebb klettersteigje

Ha egy nehezebb, kihívást jelentő vasalt útra vágyunk, akkor jó helyen keresgélünk. Ha már megmásztuk a Haidsteig klasszikus via ferratat és valami nehezebbre vágyunk, akkor is. 

Beszállás - túra a startig - 2 h

A kiindulópont ugyanaz, és a felfele vezető túra is megegyezik a Haidsteigével

1. Griesleitenhof parkolójából indítjuk a túránkat. Abban az esetben, ha jó időben, hétvégén megyünk, figyeljünk,  mert a parkoló hamar megtelhet. Érdemes időben érkezni.

2. A parkolóból a Haidsteig beszállóhoz hasonlóan a sárga, zöld illetve piros jelzést kell követnünk. A kereszteződésekben a Haidsteig ki van táblázva, kövessük. A turistaösvény igen meredek, akinek nincs kedve hozzá, az elejét részben kiválthatja a sóderes erdészeti úttal. 

3. Ha elértük a Haidsteig beszállópontját, haladjunk tovább. Pár méterrel arrébb egy másik sárga tábla jelzi, hogy a Königschusswandsteig felé tovább kell emelkednünk. Innen kezdődik a túra érdekesebb, nehezebb része, hiszen a via ferrata beszállópontjához át kell szelnünk a kőfolyamot, kőmezőt. Ehhez több opciónk is van, a hivatalos verzió szerint a kőomlást keresztezve juthatunk el a kiindulóponthoz. Ez igen kimerítő egy séta, ezért B opcióként a sziklafal alatt körbe is el lehet araszolni. Bármerre is megyünk, nagyon figyelmesnek és óvatosnak kell lenni a kőomlások miatt. 

Königschusswandsteig Klettersteig-2
Kezdődik a kőfolyam
Königschusswandsteig Klettersteig-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A vasalt út - 1 1/2 h

4. Ha elértük a beszállót, jöhet a java. A klettersteig besorolása D/E, miszerint nehéz és csak gyakorlottaknak ajánlott. Rögtön az elején kapunk egy ki ízelítőt, hiszen D fokozattal szállunk be. Aki jó erőben van és van gyakorlata, annak ez nem fog gondot okozni, bár tény, hogy a lépések sok helyen kopottak, csúsznak. Kifejezetten nehéz a haladás nedves körülmények között. Az út felénél található enyhén áthajló rész emiatt is kapott E besorolást. 

Königschusswandsteig Klettersteig-1
A hasadékon keresztül
Königschusswandsteig Klettersteig-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

5. A legizgalmasabb, ikonikus rész az út kb. 2/3-nál jön, itt ugyanis egy kisebb barlangon, sziklahasadékon keresztül kell átmásznunk. 

6. Ha ezzel megvagyunk, a vége igazai élménymászás, enyhébb, könnyebb szakaszokkal, gyönyörű kilátással. 

Königschusswandsteig Klettersteig-5
Königschusswandsteig Klettersteig-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Lefele - 2 h

A Haidsteighez hasonlóan két választásunk van:

- egy nehezebb de rövidebb út át a kőfolyamom - a Holzknechsteigen - át. Ehhez induljunk el a Neue Seehütte felé és mielőtt elérjük a menedékházat egy tábla mutatja nekünk az irányt. Az út visszafelé vezet a fal alá, bele a kőfolyamba.

- a könnyebb, de hosszabb út a sárga jelzésen vezet minket. Ehhez túrázzunk le a Neue Seehüttéhez, ahol a sárga jelzéseket követve megkerüljük a völgyet.

Königschusswandsteig Klettersteig-6
A Königschusswand a sárga Ösvény felől
Königschusswandsteig Klettersteig-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés