HZS ferrata Martin

HZS ferrata Martin

Kakuk András
Kakuk András
A HZS ferrata Martin hossza 13.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 769 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Ferrata Martin (Turócszentmárton) mellett

Ha egy sportos, de mindenki számára teljesíthető és egyben gyönyörű ferratára vágyunk akkor a HZS ferrata Martinske Holeban legyen a választásunk!

HZS ferrata Martin-6
Fényjáték a vízesésnél
HZS ferrata Martin-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Az útvonal a Koliba pod Hol'ami étteremmel szemben indul, ahol egy tájékoztató tábla vár minket. A beszállásig kb. 1 óra sportos felfele túrázás vár ránk. Ne ijedjünk meg, az elejétől fogva a Sörföző patak medrében haladunk felfele, a patak hol az egyik, hol a másik oldalán, a vadvízi patak és az erdő hangulat bőven kárpótolja a fáradozásunkat. A túra és a ferrata gyerekekkel is bátran teljesíthető, persze csak akkor, ha megfelelően képzett felnőtt kíséretében vannak, megfelelő felszerelésben. Aki nem biztos magában, kérje profi túravezetők segítségét.

Minket a Fatraski csapata kísért, bátran tudjuk ajánlani a szolgáltatásukat.

Az útvonal mentén 5 információs pontot alakítottak ki, mindegyik helyen táblával, az útvonal teljesen egyértelmű. A 3-as pont után kicsit elhagyjuk az erdősávot, a 4-es pontnál kell beöltöznünk, ott kezdődik a vasalt út.

HZS ferrata Martin-2
Beszállás
HZS ferrata Martin-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Az útvonal első fele A/B besorolású, tényleg egyszerű ferrata. A út felénél, az 5-s pontnál 2 gyönyörű vízesés előtt kétfelé ágazik. A bal oldali továbbra is A/B, míg a jobb oldaliba van egy kicsit nehezebb C nehézségű szakasz. Az egész útvonal legnagyobb kihívását a patak vizétől nedves kövek adják, néhol igen csúszósak. Valahol a közepénél egy játékos oda-vissza függőhíd párost is találunk, akinek nem elég izgalmas a szakasz, mindenképp ezt válassza.

HZS ferrata Martin-4
Függő kötélhíd
HZS ferrata Martin-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
HZS ferrata Martin-10
HZS Topo
HZS ferrata Martin-10
Forrás: Szlovák Turisztikai Hivatal

Ha felértünk a csúcsra, a Matrinkse Hole sípálya tetején találjuk magunkat, ahol több étterem is található, így ki tudjuk magunkat megfelelően pihenni. Ha nincs kedvünk lefele túrázni, akkor választhatjuk a Fatraski csapatának nagyszerű alternatíváját a tereprollert is.

HZS ferrata Martin-7
Zúzás rollerrel
HZS ferrata Martin-7
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés