Top 10 hegyi kalandok Ausztriában

Top 10 hegyi kalandok Ausztriában

(x) - Támogatott tartalom
2014/05/05
A tíz legizgalmasabb program a szomszédban

A osztrák alpok különleges varázsát túrázás és hegymászás közben lehet a leginkább felfedezni, de Ausztria hegyei számos további kikapcsolódási lehetőséget is kínálnak. Gondoljunk, csak a hegyikerékpározásra, canyoningra, siklóernyőzésre, raftingra vagy az erdei kötélparkokra. Íme egy összeállítás 10 izgalmas nyári kalandhoz Ausztria hegyeiben.

 

1. Magashegyi túrázás - Großglockner (3798 m)

Az osztrák alpok legmagasabb hegye valószínűleg valamennyi ambiciózus hegymászó kívánságlistáján szerepel. Az egyik legszebb útvonal a hegcsúcsra az első megmászás nyomvonalát követi. A helyi gazdák vezetésével 1800 júliusában érték el először a Großglockner csúcsát, de ezt követően ez az útvonal feledésbe merült. A Keleti-Alpok legnagyobb gleccsere, a „Pasterze” visszahúzódásának köszönhetően azonban újra rendkívül népszerűvé vált. A túra során via ferrata szakasszal, gleccseren történő átkeléssel, meredek hó és jégmezővel is számolni kell, ezért mindenképp ajánlott tapasztalt hegyi vezetővel útnak indulni. A legjobb időszak a túra teljesítésére a júliustól szeptember elejéig.
www.nationalpark-hohetauern.at

Gleccsertúra beszámoló

 

Berge Forrás: Österreich Werbung
Berge Forrás: Österreich Werbung
Kép forrása: Österreich Werbung

(Forrás: Österreich Werbung)

 

2. Via Ferrata – Ramsau am Dachstein

A Dachstein lábánál található település környékén immár 17 via ferrata ösvény (ebből kettő gyermek-, illetve ifjúsági via ferrata útvonal) csábít sziklamászásra és a hegycsúcsok meghódítására. Nem hiába emlegetik a régiót előszeretettel a „via ferrata bölcsőjének” is. A Dachstein hegységben több mint 170 évvel ezelőtt hozták létre az Alpok első via ferrata ösvényét. A régió igazi különlegességének számít, hogy a könnyed túrázásról itt minden további nélkül válthatunk át bármikor via ferratára. Az elmúlt évek újdonságai közé tartozik a déli falon vezető Sinabell via ferrata ösvény (kb. 230 méternyi szintkülönbség) és a Gosau-gleccserről a Hallstätti-gleccserre vezető útvonal (B/C nehézség).

2-4 órás túra a gleccserlestől

 

3. Vadvízi szurdokok

Az évszázadok folyamán a víz romboló erejének köszönhetően varázslatos, több száz méter mély szurdokok tarkítják az osztrák alpok hegyeit. A Goßarli hegyi patak majdnem 300 méter mélyen véste bele magát a kőbe és alakította ki a Liechtensteinklammot, mely az Alpok egyik leghosszabb és legmélyebb víz által kivájt hegyi szurdoka. A szurdokon átkelő látogatóknak a fény és árnyék különös játékában lehet részük, ahogy a napfény megvilágítja a sziklákat és a csillogó víztükröt, majd ismét elvész a szakadékban. Másfél órás a túra a szurdokban, melyet érdemes úgy tervezni, hogy délben érjünk a szurdok kijáratához. Ilyenkor a nap sugarai megcsillannak a vízesés permetjén, és a szivárvány színeiben pompáznak.

 

Berge Forrás: Österreich Werbung
Berge Forrás: Österreich Werbung
Kép forrása: © Österreich Werbung/Himsl

(Forrás: Österreich Werbung)

 

4. Hegyikerékpárral Ausztriában

A hegyikerékpározás igazi kihívást jelent. Legyen szó egy hajmeresztő downhill menetről vagy egy csúcstámadásról, mindkét esetben a saját határainkat feszegetjük. És ez komoly adrenalinlöketet ad. Igazán látványos és egész Európában egyedülállónak számít az Alpentour hegyikerékpáros útvonal, amely Stájerországon és Alsó-Ausztrián át kanyarog, szebbnél szebb túrákat kínálva a mountainbike szerelmeseinek. A „hegyikerékpáros távtúraútvonalat” szakaszonként, egyik településtől a másikig, egyik „Alpentour fogadóról” a másikra kerekezve is meg lehet tenni. A 27 szakasz mindegyike nagyjából egy nap alatt tehető meg egy edzett hegyikerékpáros számára.

Kerékpárral a semmeringi viadukt alatt
Vízeséstúra Heiligenblutban

 

5. Látványos kilátóhelyek

Az osztrák Alpokban az elmúlt években számos látványos kilátóhelyet alakítottak ki, amelyek nemcsak lélegzetelállító kilátást kínálnak a környező vidékre, hanem egyedülálló építészeti megoldásokkal is büszkélkedhetnek. Garantált az izgalom, amikor egy üvegpadlón állva tekinthetünk le a lábunk alatt tátongó több száz méter mély szakadékba. Ezt az izgalmat élhetjük át a Dachstein-gleccserfelvonó hegyállomásánál található Dachstein Skywalk kilátón. A 2700 méter magasan fekvő balkonszerű kilátó a Hunerkogel 250 méter magas, függőleges sziklafalának tetején található.

Tökéletes alpesi játszótér - Ramsau

 

6. Túrázás az Alpokban–Adria túraúton

Aki a túrázás során valami különlegeset keres, annak az Alpok–Adria túraút a megfelelő választás. Ez a túra három országot – Ausztriát, Szlovéniát és Olaszországot – köt össze, 43 szakasza egyenként körülbelül 20 km hosszú. A túra Heiligenblutból indul és Ausztriában többek között érinti Gmündent, a művészek városát, Bad Kleinkirchheimot valamint a Wörthi-tó partján fekvő Veldent. Ezt követően Szlovéniában a türkiz zöld Soča mentén és a Triglav Nemzeti Parkon át haladhatunk tovább, majd Collióban, a borparadicsomban léphetjük át az olasz határt. A végállomást az idilli tengerparti kikötővároska, Muggia jelenti.

Alpok-Adria túraútvonal

 

Berge Forrás: Österreich Werbung
Grossglockner Strasse
Kép forrása: © Grossglockner Hochalpenstraße/Thomas Ludwig

(Forrás: Österreich Werbung)

 

7. Magaslati edzőtábor - üdülés 2020 méter magasan

Feledhetetlen természeti élmények várnak azokra, akik a tiroli Kühtaiban, 2020 méteres magasságban töltik üdülésüket. „Live high – train low” – szól az élsportolók mondása, akik a magaslati edzőtábor előnyeit kihasználva még nagyobb teljesítményre képesek. Kühtai ideális választás a könnyed erőnléti edzéshez és a pihentető üdüléshez egyaránt. Az érintetlen természeti környezetben, a pollenmentes alpesi levegőn, a kristálytiszta vizű patakok mentén sokkal jobban esik a túrázás. www.kuehtai.info

 

8. „Zipline” Stoderzinken – repülés a völgybe 2,5 kilométer hosszan

A „Zipline” használata közben úgy érezhetjük magunkat, mintha madárként szárnyalnánk a levegőben. A Stoderzinkenen található drótkötélpálya a legnagyobb zipline egész Európában. A startállomás 1600 méterrel a tengerszint felett található. A biztonságos beülőkben egyszerre akár négy bátor jelentkező is kipróbálhatja a különleges száguldást, amely során akár 115 km/h-s sebességre is felgyorsulhatunk. www.zipline.at

Zipline

 

9. Alpesi kötél- és kalandparkok az osztrák alpokban

Az alpesi mászó- és kalandparkokban köteleken és balkonokon, akadályokon és hidakon, csúszdákon és traverzeken keresztül kell előrejutnunk. A pályák a fák koronájának magasában vezetnek, megtételükhöz pedig bátorságra és ügyességre egyaránt szükség van. A Faaki-tó partján található Taborhöhe erdei kötélpark az izgalmas kihívások mellett csodás kilátást is kínál a türkiz színű tóra. www.hochhinauf.at, www.austria.info/hu

 

10. Mozart 100 – Salzburg Running Festival

Egy igazán különleges futófesztivál Salzburg városában és a környező hegyekben. A királyszám a Scenic 100, amely 101,3 kilométer hosszú és bámulatos 2498 méternyi szintkülönbséget vonultat fel. A távot váltóban is meg lehet tenni, valamint további versenyszámokban is lehet nevezni, mint például a Scenic 55 (55,5 km) vagy a Scenic Light, amely 25,6 km hosszú.