Király kalandprogramok Romániában, a Király-erdő szívében Hír

Király kalandprogramok Romániában, a Király-erdő szívében Hír

2017/08/04
Via ferráta, túra és rafting egy helyen, Bihar megyében, az Erdélyi-középhegység északnyugati vonulatában, a Körösvidéki-hegységben.
Hirdetés

Bevallhatjuk, hogy utazásaink folyamán oly ritkán látogatott szomszédos országunk talán egy sincs, mint Románia. Pedig a főként magyarok által lakott határvidék valószínűleg eddig méltatlanul szorult a háttérbe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy pár hete az Erdélyi-középhegység felső peremén tett kirándulásunk igen jól sikerült, melyben igen nagy szerepe van a helyiek vendégszeretetének, valamint annak is, hogy a régió turisztikai fejlesztésébe jelenleg igen nagy energiát fektetnek.

Nagyvárad - Erdély nyugati ablaka

Utazásunkat a Budapesttől mindössze 3,5 órányi autóútra található Nagyváradon kezdtük, mely a romániai Bihar megye székhelye. Nagyváradon napjainkban olyan mértékű városi fejlesztéseknek lehetünk szemtanúi, amelyeknek következtében a városkép 1-3 éven belül teljesen megújul. Jelenleg a legtöbb belvárosi patinás épület felújítás alatt áll, vagy éppen most lett kész. Nagyvárad jelentős városa volt számos birodalomnak, amelyhez történelme során tartozott és ennek gazdag és összetett építészeti örökségét máig őrzi. A váradi vár a középkori Európa egyik jelentős vallási, művelődési, tudományos és katonai központja, ugyanakkor a humanizmus egyik fellegvára is volt. A teljesen újjá varázsolt Unirii téren például egyszerre találkozhatunk 5 építészeti stílust képviselő épülettel és templommal. A felújítási hullámon már maga a váradi vár is átesett, így eredeti pompájában tekinthetjük meg Szent László királyunk - az évszázadok alatt többször is átépített - hagyatékát. 

A város lendületességére jellemző példa a számos újonnan létesült kiülős hely a sétálóutcákon, amelyek alkalmat adnak a városnézés közbeni pihenésre is.

 

Oké, hogy Dracula, de mi köze van a Király-erdőhöz?

Nagyváradi élményekkel feltöltekezve indultunk tovább a már a címben is emlegetett Király-erdő vidékére, amelynek központi szereplője a Sebes-Körös folyó. A Király-erdő vagy Király-erdő-hegység (románul: Munții Pădurea Craiului) középhegység a romániai Bihar megye keleti részén, a Partiumban, az Erdélyi-középhegység északnyugati területén helyezkedik el. A térség turisztikai értékeit felfedezve ezen a területen szintén számos fejlesztés indult az utóbbi időben, melynek bázisa a Nagyváradtól kb. 54 km-re fekvő Vadul Crișului.

A településről könnyen és gyorsan elérhető az itteni kalandsport központ, a közvetlenül a Révi szoros bejáratánál fekvő impozáns nevű, La Contele Dracula hotel és étterem, amelybe bevette magát a Water Team via ferráta és rafting egyesület. Novák Csaba és csapata gondoskodik az ideérkező vendégekről, hogy a Sebes-Körös szurdokvölgyének és a karsztjelenségekben gazdag Király-erdő mészkőfennsíkjának szépségeit kalandos keretek között bemutassák.

 

Ferráta és rafting a Sebes-Körös szorosban

Néhol függőleges sziklafalakon Forrás: Bihar Megyei TDM/Bauman Dieter-Gergő
Néhol függőleges sziklafalakon
Kép forrása: Bihar Megyei TDM/Bauman Dieter-Gergő

Galériáért katt a képre!


Többek között ezért is létesült itt egy B-s és egy C-s via ferráta is a szoros szikla kiszögellésein, fantasztikus panorámával elkápráztatva azokat, akik a ferráta tetején felkapaszkodnak a platóra.
Nekünk a B-s ferráta teljesítésére volt ezúttal lehetőségünk, amelyet meleg szívvel ajánlunk mindenkinek, akinek már volt némi köze sziklafalhoz, ugyanis egyáltalán nem megerőltető 150 m szintről van szó, az élmény faktor viszont annál nagyobb!

Kattints ide a ferráta útvonalához!


De mielőtt még a ferrátás élményekbe belefeledkezhettünk volna, máris készen álltak számunkra a 2-3 személyes raft hajók, hogy a Sebes-Körös egy izgalmas szakaszát vízközelből is megismerhessük. A rafting program egyértelmű slágere volt a Zichy barlangból érkező forrásvíz 6 méter magas vízesése, amelynek hűvös vizére ezen a kifejezetten forró napon igen nagy igény jelentkezett. A víz hőmérsékleténél arra a kifejezetten csontig hatoló hidegre gondoljunk, amelyben elég néhány másodpercet is megmártózni ahhoz, hogy lefagyjunk. A bevállalósak a vízesés alatti kis medencékbe ugrálhattak, az inkább felfedezni vágyók pedig bekukkanthattak a vízesés mögé is. Mindkettő garantáltan nagy élmény! Hajóinkba visszaszállva pedig folytathattuk az evezést a Sebes-Körös folyón, melyen az időnként jelentkező kisebb zúgók jelentettek izgalmakat.

Rafting a Sebes-Körös völgyében Forrás: Bihar Megyei TDM/Bauman Dieter-Gergő
Rafting a Sebes-Körös völgyében
Kép forrása: Bihar Megyei TDM/Bauman Dieter-Gergő

Galériáért katt a képre!
 

A Révi Szoros természetvédelmi terület egyébként 1955-ben lett kialakítva Vársonkolyos és Körösrév között, a Sebes Körös 3 km hosszan húzódó szurdokvölgyében, több, mint 200 hektáron. A védetté nyilvánítás az itt található meredek sziklafalak, barlangok, vízesések, kanyargó vízfolyások és tavak, látványos flóra és fauna, valamint a jelentős régészeti leletek által képviselt értékek összességének köszönhető.

Apró-pici szépséghiba

A természetvédelmi területen egyébként minden erdő- és folyó által közrefogott rész nagyon szép, kivéve egyetlen dolgot, amit meg kell említenünk: a Sebes-Körös fentebbi gáttal ellátott szakaszán meglehetősen sok szemét gyűlik fel és ez a gát kinyitásakor a természetvédelmi övezetet is elárasztja. Jelenleg még nem találták meg a módját, hogy ez ellen tenni tudjanak, így az evezés értékéből kicsit levon az, hogy egy-egy ponton elég sok szeméttel találkozik az ember. 

 

A Zichy barlang és a szerelem vizének forrása

Utolsó látnivalóként ellátogattunk a Zichy barlangba, amelyen ez a 6 méteres vízeséssé alakuló patakocska folyik keresztül. A barlangba helyi vezető segítségével juthatunk be, amelynek meglátogatását semmiképp se mulasszuk el, ha erre járunk. A barlangot egy nagyon kellemes, árnyas, kb. 2 km hosszú erdei ösvényen lehet megközelíteni.

A Zichy barlang Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Zichy barlang
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre! 


Magát a barlangot 1903-ban fedezték fel, a szoroson áthaladó vasútvonal építésének idején. Röviddel ezután gróf Zichy Ödön, a környék birtokosa, kiépíttette a turisták számára mintegy 500 m hosszú szakaszon. Amikor a cseppkő barlang megnyílt a látogatók előtt, Európa legszebb barlangjának tartották. A barlang valóban nagyon szép, meredek fémlépcsőkön és hidakon át jutunk előre a járatokon át. A barlang belsejében elérjük a legnagyobb termet, ahol a patak kis tóvá gyűlik össze. A legenda szerint, aki iszik a vizéből, egész életében szerelmes lesz! 

A vízivást így mi sem hagyhattuk ki, bár ha más nem is történt, legalább felfrissültünk!


 Íme a Zichy barlang túraútvonala



Szálláshely, aquapark és étterem tippek a közelben:

-
- La Contele Dracula hotel és étterem
- Casa bucatarului étterem a közeli Balnaca településen
- Nymphaea Aquapark Nagyvárad

 

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük a Turizmus Kft-nek és a Bihar megyei TDM-nek!

Hirdetés