Tökéletes alpesi játszótér - Ramsau Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/07/30
Ramsau azért jó mert nagy, és mert kicsi. Igazából azért jó mert jó!
Hirdetés
Dachstein/Ramsau
Ramsau egy kis falu a Dachstein lábánál. Leginkább arról ismert, hogy innen indul a déli oldali felvonó a Gleccserhez.

Ramsau viszont nagy is. Sehol Ausztriában nem találkoztam még ennyi lehetőséggel egy helyen. 

 

Ráadásul Dachstein/Ramsau eddig minden egyéb ausztriai úti célt lepipált felkészültségben. Az alap, hogy a faluban lévő turista információs központban segítőkészek, megannyi ajánlóval készültek ( magyarul is találunk füzeteket ), ingyen wifi van, de ezen felül a weboldalukon interaktív térképen megtalálhatók a legfontosabb túra, bringa, via ferrata útvonalak nyomtatható, letölthető formában! Még a gps fájlt is letölthetjük, de ha esetleg elfelejtettük volna, a hegy állomás épületében, külön számítógép van GPS track-ek letöltésére!

 

A weboldalukon magyar nyelvű tájékoztató is van, de sajnos a többi osztrák oldalhoz hasonlóan, csak a bevezető oldalak jelennek meg magyarul. A részletes túraleírások stb… esetében be kell érnünk a német vagy angol verzióval!

 

197.jpg

 

Szapi meghívására érkeztünk a Gleccserles vendégházba , alpesi játszóterünk kiinduló helyére. Budapestről az út 5-6 óra alatt teljesíthető kivéve, ha az úton odafelé összetörjük a kölcsön gépjárművünket…de ez egy másik történet.

 

A Gleccserles közvetlenül a főút mellet helyezkedik el, már nem is Ramsauban, hanem Lichtenebrg-ben. Vendéglátónknál is elérhető néhány szórólap a helyi lehetőségekről, de az igazi kánaán természetesen az információs irodában található! 

Ehhez visszafelé (Ramsau-ba) kell autóznunk néhány kilométert. Az Információs iroda, mely egyben a hegyi főnök (Bergführer) főhadiszállása is, egy irigylésre méltó modern épületben található. A szórólapok tömkelege mellett, 3-4 kolléga is segít, ezen felül ingyen wi-fi áll a rendelkezésünkre. A helyiek elismerik a magyar a vendégeket is, hiszen meglepő módon magyar nyelvű túraajánló is létezik!

 

Ha nem találunk a szórólapok közül számunkra érdekeset, akkor a hegy ura (bergführer) maga is ajánl nekünk párat. Kifogásunk nem lehet, itt bárki talál magának megfelelő kihívást!

 
Gyerekprogramok Via ferrata - a helyiek tényleg gondolnak a családosokra. A főút mellett több olyan kiépített via ferrata is van, ami gyerekekkel is teljesíthető. Ezeket természetesen a Klettersteig füzetben is jelölik. A Klettersteig utaknál, egyébként részletezve van az is, hogy mennyi idő alatt érjük el a beszállási pontot, a felfelé út, és a lefele út, illetve az összút kb. mennyi ideig tart, stb.

Szabadidő-kalandpark: Erlebnis-ritterberg. A Gleccserles től néhány száz méterre található szabadidőpark, melyben napokat is lehet tölteni. Lehetőségeink:  tó-parti strand,  nyári bob pálya,  kalandpark,  elektromos kismotorok,  segway túrák,  íjászat,  stb…

 

266.jpg

 

Wanderpass: A Ski-Willy helyi sport által támogatott gyerek program. Egy kis útlevelet vehetünk magunkhoz az info pultnál, amiben gyalogtúrával meglátogatható állomások vannak. Ezek zömében hütték, de található benne sportbolt, stb. is. Az útlevélben Kalival a dínóval jelölik azokat a hüttéket amely gyerekbarátok. Ez általában azt jelenti, hogy játszótér is található illetve rövid kb. 1 órás menetidővel számolhatunk. Minden egyes állomásnál (összesen 25) kapunk egy pecsétet a megfelelő helyre, ami bizonyos pontot ér. Gyerekek 45, felnőttek 55 pont után már nyertesek! A nyeremények pedig:  minden résztvevőnek jár egy kiránduló-oklevél és egy kitűző,   automatikus részvétel a „ramsaui kiránduló hátizsákok” heti sorsolásán (ami minden pénteken 18h-kor van Schildlehen-ben, a Sport-ski Willy boltban) 

Kinderberg Sattelberg: Helyi tanösvény, gyerek via ferrataval és pónikkal. 

 

A dachstein-i Ramsau-ban található Sattelberg-et a gyerekek hegyének is nevezik. Ám az első osztrák Természeti- és Öko élmény út nemcsak a gyerekek számára izgalmas és érdekes, hanem a szülők és nagyszülők is „lázba” jönnek! Az út egy része ráadásul babakocsival is járható. 2010-ben az „Österreichische Wandergütesiegel” a kiváló túra utaknak járó minősítéssel tüntette ki ezt az utat.

A „Ramsau-i Kali” nyomában elnevezésű  ösvény – aki a ramsau-i gyerekklub kabalája – gyönyörű magashegyi erdei úton, egészen a hegycsúcsig vezeti a gyerekeket, ahol 3 órás menetidő alatt, 15 megálló pont színesíti a kirándulást, mint pl. az erdő computer, a kutatóállomás, a kakasülő távcsővel, mini-malom világ, a fa-ház, a régi paraszt malom és még sok más. Ezáltal a gyerekek a természeti és környezeti folyamatokat játékosan, testközelből tapasztalhatják meg. A kis Kali kabala 8 különböző úton ismerteti meg a gyerekeket a barátaival, mint pl. a Katzenburgi Vampi-val, a denevérrel, a Brandriedeli Blökivel, aki a hazai szokásokkal ellentétben nem kutya, hanem juh, valamint a vízesés melletti fajddal, Balz-zal. Ezen állatok lelőhelyeiről egy saját gyűjtőmappa gondoskodik, amelynek segítségével a gyerekek könnyen megtalálhatják Kali barátait. A célban egy pecsét várja a kis túrázókat, amellyel a füzetbe pecsételve és a turisztikai hivatalban bemutatva a gyerekek megkapják az ő teljes kis Kaland történetüket!

További látványosság Sattelberg-ben a „Zwergerl parasztudvar”, illetve a Kali és Kala gyermek mászófal.

Bővebb infók itt!

 
Aktívabbaknak- Via ferrata, mountain bike
 

Túra: A Gleccserles körül is számos könnyebb túra található, melyek a magyar nyelvű leírásban részletesen megtalálhatók. Akik szeretnek kicsit izgalmasabb terepekre vándorolni, annak ajánljuk a gleccser környéki túrákat, pl. ezt: a saját túránk.

További leírások: A weboldalon is tökéletes leírások találhatók itt!

 

383.jpg

 

Klettersteig/Via ferrata: Említettük az előzőekben, hogy a főút mellett található több út is, de nem csak gyerekeknek! Jó néhány c-c/d- d nehézségű is akad közel a szállásunkhoz! Aki hosszabb, egész napos túrára és via ferratara vágyik az pl.  a Südwandhüttétől megtalálja a számítását. Részletes leírások, letöltés itt!

 

Mountain bike/ bringázás: Hááát…Megint csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A Ramasui weboldalon természetesen a bringa túrák is fenn vannak interaktív változtaban.

 

Sajnos ittlétünk túl rövid volt, hogy néhány bringatúrát is beleerőltessünk (a ködös, esős idő sem segített)! Aki egy életrevaló élményt keres, az vágjon neki a Dachstein Rundének ami 257 km, és 6 400 méternyi szint leküzdésével csábít! Ez egy nehéz út, inkább felkészülteknek ajánljuk. A Dachstein Runde egy 22 km-es körét, a Dachstein északi oldalán, lecsekkoltuk. Tapasztalatunk, és elmondások szerint is, leginkább dózer utakra számítsunk, erdei ösvény ritkán található Ausztriában jelzett bringaútként. 

 

A kevésbé megerőltető utakat keresőknek is több lehetőség van, amit e-bike túrának hirdetnek a sógorok. A legújabb elektromos rásegítéses bringákkal az idősebbeknek is járhatók ezek az utak, de gyanítom, ha valaki hagyományos bringával akar tekerni, nem fogják lerángatni a kijelölt útról!

 

Bevállalósak , dh arcok számára pedig irány a kb. 5 km-re lévő Schladming ahol a sípályát nyárra Bringaparkká fejlesztették!

 
Pihenősöknek- Gondola, Skywalk  
 

A Dachstein gleccser meglátogatása gondolával adja magát. Lichtensberg után kanyarodik fel az út a felvonóhoz. Az út fizetős, fejenként 6 eurót kell leperkálnunk egy kapunál, ez a lustaságunk díja! A felvonóig gyalogösvényen is eljuthatunk ami kb: 1-2 óra túrázást jelent. 

A felvonó díja 20 Euró per fő 1 útra vagy 32 Euró oda-vissza! (ellenben a jegy bemutatásával elkerülhető az útdíj kifizetése. Az úton felfelé csak jegyet kapunk, visszafelé úton kell fizetni- ekkor kell előrántani a liftjegyet) 

 

A tetőn a Skywalk rámpa  fokozza a feszültségeket. A szikla tetején álló épület teraszát, meghosszabbították ezzel a kilátóval, melynek az alja átlátszó, így első osztályú kilátást kapunk az alattunk lévő 1000 méteres szakadékra, és a Skywalk via ferratan felfelé haladókra. Bár nincs tériszonyom, nehezemre esett hosszabb ideig a szakadék fölött álldigálni!

 

Egy ilyen túrán egy dologra nagyon figyeljünk oda , ha nem akarunk úgy járni, mint a velünk egy időben ott tartózkodó népes japán turistacsoport. Ellenőrizzük le az időjárást, mert ha nincs szerencsénk, 32 Euró per főért nem kapunk mást csak ködöt, fehér függöny képében ott ahol a hegyeket kellene csodálnunk!

További millió program közül ki lehet emelni a jégbarlangot, sóbányát, uszodát, Salzburg közelségét stb…amit sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni. 
Szállás- Gleccserles
Szállásnak mi a  Gleccserles t választottuk, mely pénztárcabarát áraival a megfelelő megoldás lehet.
Hunerscharte via ferrata
Részletes túraleírásához klikk ide!

 
Hirdetés