Mit találsz a Raxon? Mindent!

Nyáry Tamás
2018/10/11
A Rax alpok, a legközelebbi magashegyi környezetet biztosító hegység, ahol megannyi sziklamászó, via ferráta és gyalogösvényre lehet bukkanni.
Hirdetés

A Rax

A Rax hegység az első olyan magasabb hegység, amely a legrövidebb idő alatt megközelíthető Magyarországról Ausztriában. Az Alpok előbástyája, amely 2000 méter közeli magaslataival valóban magashegyi körülményeket biztosít a hegyi sportok kedvelői számára. A Schneeberg hegységgel együtt alkotják a Rax-Schneeberg csoportot Alsó-Ausztria és Stájerország határán. A két hegységet a Höllental, magyarul a Pokol-völgy választja ketté, így alkotnak két külön egységet.

Rax Forrás: Nyáry Tamás
Rax
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Sziklamászás, via ferráta, gyalogtúrák a Raxon minden mennyiségben!

A Rax felépítésében igen kedvez a sziklamászó sportoknak, mivel egyfajta fennsíkot alkot, amelyet minden irányból meredek és jó magas sziklafalak vesznek körül. A fennsíkon pedig több magaslat is található, a legmagasabb a 2007 méter magas Heukuppe. Ezek nem túlságosan kitettek és meredekek, így ha egyszer már feljutottunk, akkor kényelmesen sétálva eljuthatunk egyikről a másikra, anélkül hogy komolyabb hegymászó tapasztalattal rendelkeznénk. Így ideális környezet azok számára is, akik sima gyalogtúrákat szeretnének tenni magashegyi környezetben. A hegy körüli sziklákon több módon is feljuthatunk, rengeteg sziklamászó út található itt, valamint számos via ferráta, azaz vasalt mászóutak a legkülönbözőbb nehézségi szinteken, ugyanakkor sima gyalogösvényeken is megközelíthetjük, valamint feljuthatunk felvonóval is. A Raxseilbahn 1500 méter magasra viszi fel a turistákat Hirschwang településről.


Tiszta hegyi forrásvíz a Schwarza patak vizéből

A hegység egyik érdekessége, hogy a Höllental-ban folyó Schwarza patak, biztosítja Bécs ivóvíz ellátását hegyi forrás vízvezetéken keresztül. Persze nem ez az egyetlen. Több ilyen vezeték is van, így Bécs ivóvize 95%-ban kezelésmentes tiszta forrásvízből származik. A Höllental-ban Kaiserbrunn településen egy múzeumot is meg lehet nézni erről.

Korábban működött is egy legális vadkempingező hely a Kaiserbrunni parkolóban, de azóta felújították és kibővítették a kicsit fentebb lévő Weichtal turistaházat, valamint épült egy új kemping is a felvonó alsó állomásánál, így a vadkempingezési lehetőség ezzel a fejlesztéssel megszűnt a völgyben.

Rax Forrás: Nyáry Tamás
Rax
Kép forrása: Nyáry Tamás
 


A Nagy-Pokol völgy, ami elrabolja a szívedet!

Az egész Rax Alpok gyönyörű, de talán a legszebb része a Nagy-Pokol völgy (Grosses Höllental), amely 4 km hosszú és óriási sziklafalak határolják. A mészkő eróziója, vagyis a csapadék oldó hatása hozta létre, falain sziklamászó paradicsom található, de akad itt több via ferráta útvonal is. Bejárata a Schwarza folyó mellett található, csak erről az oldalról nyitott a katlan. Túlsó vége az 1620 méter magas Höllental kilátó sziklájával végződik.

Rax Forrás: Nyáry Tamás
Rax
Kép forrása: Nyáry Tamás
 

Összefoglalva a dolgot ha Ausztria felé vesszük az irányt, és mihamarabb alpesi környezetbe szeretnénk érni, ahol hegyi sportokat lehet űzni, akkor a Rax tökéletesen megfelelő, látványos, és minden nehézségi szintet kielégítő desztináció lehet, akár gyalogosan túrázunk, akár mászni szeretnénk.

 

túraútvonalak Rax

Hirdetés