Heiligenblut - síparadicsom a Grossglockner lábánál

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2020/01/09
Sí, wellness és téli sportok ínyenceknek
Hirdetés

Ausztria déli részén, Karintiában, de Tirol közelében fekszik az alig több, mint ezer lakosú Heiligenblut, mely egyben a Hohe Tauern Nemzeti Park egyik meghatározó célpontja, ugyanis itt található Ausztria legmagasabb hegye, a 3798 méter magas Großglockner.

Síelés Heiligenblutban ínyenceknek

Heiligenblutban a kínálat a hangulatos családi sípályától a buckás pályáig, a freeride lehetőségekig terjed.

A nagy kiterjedésű síterepen összesen 11 modern hegyi felvonó szállítja a vendégeket a sípályákhoz, amelyekből összesen 55 kilométernyi áll a síelők és snowboardosok rendelkezésére. Az egészen 2900 méteres magasságig terjedő Heiligenblut síterep Karintia leghóbiztosabb és egyben legnagyobb síközpontjai közé tartozik, amelynek fénypontját minden kétséget kizáróan a Großglocknerre és a környező további 40 háromezres hegycsúcsra nyíló lélegzetelállító kilátás jelenti.

A heiligenbluti sípályák több szempontból is a kedvencünkké válhatnak ha egyszer kipróbáltuk. A már említett hóbiztosság mellett, a pályák szélesek és hosszúak. Nagyon hosszúak. Egy-egy völgymenetbe így bátran belefér egy Hütte megálló. A legfrekventáltabb időszakban is eloszlik a tömeg, így a különböző tudású sízők kényelmesen elférnek egymás mellett.

Csúcsforgalom a pályákon Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu
Csúcsforgalom a pályákon
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

Klikk a teljes panorámáért!

Freeride Heiligenblutban

Az egyik legvonzóbb extrém program a pályán kívüli freeride sízés. Heiligenblutban nem hogy nem tiltják, de kifejezetten javasolják is ezt, de csak sajt felelősségre! Biztosításunk erre nem terjed ki!  Ha erre vágyunk, kezdjünk a középső állomáson, ahol naprakész információt kaphatunk a hó-, és lavina helyzetről, illetve a javasolt útvonalakról!

Síelés gyerekekkel/gyerekeknek

Tapasztalatunk szerint a kezdő, kis gyerkőcöknek (6-8 év alatt, teljesen kedzők) a heiligenbluti pályarendszer nem optimális. Számukra a völgyállomással szemben található egy Snowland nevezetű kezdő pálya. 

A haladók viszont imádni fogják a hosszú lejtőket melyek főleg kékek és pirosak, fekete pálya összesen 1 található. Az élményeket sokszorozza a kialakított hullámpálya vagy gyerek nyelven az "ugratós"!

A felvonók vegyesek, de kabinosokkal szinte minden pálya bejárható. Külön kaland a budai siklóhoz hasonló színes kisvasút, ami egy hegy gyomrán keresztül visz minket a másik oldalra. 

Őrület a kisvasút Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu
Őrület a kisvasút
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

 

Hunguest Hotel Heiligenblut

Az ideérkező magyar turisták előszeretettel keresik fel a Hunguest Hotel Heiligenblutot, ahol a hazánkban megszokott Hunguest minőséghez páratlan természeti kilátás párosul.

A négy csillaggal rendelkező szálloda téli-nyári nyitva tartással rendelkezik. Wellness részleg, szauna és kinti-benti sportolási lehetőségek gondoskodnak arról, hogy a vendégek egy percet se unatkozzanak. Nyáron a túráé, raftingé és a canyoningé a főszerep, míg télen a síelés szerelmesei lepik el a szálloda szobáit. A télen átalakuló hotel minden porcikájában a síelőkre, azon belül a magyar síelőkre specializálódik. Egy kellemes síelés után Apres-Ski-Bár várja vendégeinket a szálloda előtt, zenével, forralt borral, punccsal, pálinkával, a nap lezárásaként.

Sokat mond egy szállodáról, ahol maga Herr Director tartja a délutáni programot. A Hunguest Hotel Heiligenblutban, az igazgató nem az irodában üldögél, és tologatja az iratokat, hanem személyesen gondoskodik vendégeiről! Vacsora alatt az ültetést intézni, majd utána Ő vezeti a könnyed fáklyás túrát.

A hotel bőséges és a gurmanokat is elkényeztető vacsorája után, amúgy is jól esik egy kis séta. 

Dániel (Herr Direktor) vezetésével kisebb közösség kovácsolódik össze a rövid séta alatt, ahol a micropolis nevezetességeivel is megismerkedhetünk. Megnézzük a sífutó-, és koripályát, megismerjük a Nature Trail elnevezésű turista látványosságot, és persze a helyi nénit akitől a szálloda a tejet szerzi be.

Félúton persze előkerül a Schnaps is. A helyiek nagyon büszkék a cirbolyafenyő pálinkájukra. Hát mi inkább a málnát javasoljuk, persze a vállalkozó szelleműek mindenképp próbálják ki a fenyőt. Valami olyasmire kell számítani, mintha a karácsonyfát szopogatnánk.. 

Különc kikapcsolódás- Korcsolya, sítúra, jégmászás

Akinek a síelésből elég, annak se kell elkeserednie, hiszen van bőven tenni-, és látnivaló. Sífutópályák a szálloda mellett futnak el a völgyben hosszanti irányban. A kis séta alkalmával megtekintett koripálya gyalog kb 5 percre van, és ingyenes a használata! Akik ennél bevállalósabb programot keresnek, bátran válasszák a sítúrázást. A sítérképen a sítúra útvonalak is jelezve vannak, illetve a középső állomáson a Freeride info táblán azt is jelzik, hogy nyitva vannak-e és mekkora a lavinaveszély.

A helyi Intersportban mindenfajta eszközt lehet bérelni, aki kevésbé gyakorlott az rögtön elgondolkozhat, hogy túravezetőt is béreljen egyből!

A még extrémebbek megfelelő időjárási viszonyok esetén a jégmászást is választhatják. Kezdésnek a közeli - hegyi vezetők által karban tartott- mesterséges falat ajánljuk, de a völgy tele van befagyott vízesésekkel, aminek köszönhetően jégmászó paradicsomként tekinthetünk a völgyre!

Sífutás a Grossglockner árnyékában

Heiligenblut határából két magashegyi útvonal is indul. A Glockner és a Sonnblick sífutó útvonalak egészen 2300 méteres magasságig kalauzolnak, míg a többi völgyben futó ösvény 1000-1300 méteren halad. A Hohe Tauern Nemzeti Park panorámájával aligha tallunk emlékezetesebb útvonalat 

Hohe Tauern Forrás: Karintia.com
Hohe Tauern
Kép forrása: Karintia.com

Külön programok családoknak - szánkó

Bár a síelést nem lehet megunni, előfordul, hogy mást szeretnénk csinálni. Külön javasolt a szálloda elhagyása után még egy utolsó szánkózást betervezni hazaindulás előtt. A szánkók és bobok (bár a bobokat tiltják a pályán) ingyenesen elvehetők a szállodából (ha elfogyna akkor az Intersportban lehet bérelni).

A szánkópálya kb. 5-10 perc sétára található a Hunguest Hotel Heiligenblutból, Winkl városrészben. A pályát ratrakkal alakították ki az erdőben és végtelen hosszú! Legalábbis mi nem bírtunk felérni a tetejére 20 perc túra után sem. Akinek van ereje és türelme az írja meg nekünk meddig lehet felcaplatni a ródlikkal.

De a hét minden napján lehet különböző, tényleg egyedi programokra befizetni. A már említett fáklyás túra és vezetett freeride mellett, éjszakai csillagles, lovasszán és sítúrázás mozgatta meg a fantáziánkat. 

Szánkópálya Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu
Szánkópálya
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

Hirdetés