Tavaszi és nyári újdonságok Stájerországban Hír

Tavaszi és nyári újdonságok Stájerországban Hír

Steiermark Tourismus
2016/05/20
A gleccsertől a borig hosszútávú túraútvonal, stájer borvidék kerékpártúra, új túra applikáció 2400 túraútvonallal, új (C-D) via ferráta Ramsauban, csúcs-fürdőzés 1820 m magasan, állati üdülések és változatos piknikező helyszínek, 250 km kerékpárút Murtalban.
Hirdetés

Stájerország, azaz Ausztria zöld szíve idén sem tétlenkedik, megcéloz bennünket minden földi jóval, csakhogy még véletlenül se jusson eszünkbe máshová vágyakozni.

Olyan ütős programok közül választhatunk, mint például "A gleccsertől a borig" hosszútávú túraútvonal, stájer borvidék kerékpártúra, új túra applikáció 2400 túraútvonallal, új és igazán nehéz (C-D) via ferráta ösvény Ramsauban, szó szerinti "csúcs-fürdőzés" 1820 m magasan egy újépítésű, ámde régimódi stílusú hegyi fürdőben, "állati" üdülések és változatos piknikező helyszínek, valamint 250 km kerékpárút hálózat a Murtal üdülőrégióban!

Kirándulás a Dachstein panorámájával, Neustattalm, Ramsau am Dachstein Forrás: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc
Kirándulás a Dachstein panorámájával, Neustattalm, Ramsau am Dachstein
Kép forrása: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc


„A gleccsertől a borig” túraútvonal - 950 km, 60 szakasz


Ezen az egész Európában párját ritkító, valamennyi stájer régiót érintő, összesen 950 kilométer hosszú és 60 szakaszból álló vadonatúj túraútvonalon számtalan természeti és kulturális látnivaló, valamint kulináris élmény vár a kirándulókra.
Útközben elhaladunk például a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab impozáns hegyvonulatai mellett, érintünk olyan látnivalókat, mint a világ legnagyobb kolostori könyvtára az admonti bencés apátságban, vagy a világörökséghez tartozó Semmering­-vasút, az út lezárásaként pedig eljutunk a források birodalmába, a stájer termálvidékre.
A Dachstein-gleccsert a Stájerország déli és keleti tájain fekvő borvidékekkel összekötő felfedezőtúra egy északi és egy déli útvonalon is bejárható. A túraútvonal kiindulópontja 2700 méteres magasságban, a Dachstein-gleccsernél található.
Az első szakasz az örök jég és hó birodalmán át vezet, majd a két útvonal különválik egymástól:

1. egy 548 kilométer hosszú északi útra, amely 35 szakaszon át vezet a stájer termálvidéken található Bad Radkersburgba, valamint,
 
2. egy 376 kilométer hosszú déli útvonalra, amely 25 szakaszon át vezet a Dél-Stájerországban található Leibnitz településre.

Néhány kitérőt is beleszámítva a két útvonal együttesen adja ki a 950 kilométeres hosszúságot. Mindkét útvonal csaknem minden pontján lehetőség van elkezdeni vagy befejezni a túrázást. Így egészen pontosan az erőnlétünkhöz és az érdeklődési körünkhöz igazíthatjuk a felfedezőtúrát. A csomagszállítást is kínáló, különféle szakaszokat magában foglaló túraajánlatok igazán kényelmessé és komfortossá teszik a kirándulást.
Fedezd fel ezt az elképesztően hosszú túraútvonalat >> << kattintva!


Stájer Borvidék Kerékpártúra - 403 km, 8 szakasz

Hegyikerékpárral meghódítani a hegycsúcsokat, majd a völgybe száguldani, vagy egy kényelmes családi kirándulást tenni két keréken a Mura vagy az Enns partján - Stájerország már régóta igazi titkos tippnek számít a kerékpárosok körében. 2015 júniusában egy újabb kerékpárúttal bővült a kínálat: a „Weinland Steiermark Radtour”, vagyis a Stájer Borvidék Kerékpártúra 403 kilométer hosszan, összesen 8 szakaszon át kanyarog – jól kitáblázott tartományi és körzeti kerékpárutakon - a tartomány szlovén határhoz közeli keleti és déli részein, és kínál nagyszerű lehetőséget az itt található almáskertek, sütőtökföldek és ártéri erdők, valamint termálfürdők és wellnesshotelek megismeréséhez. Emellett számtalan történelmi emlék, várak és kastélyok, valamint a modern építészet remekei is felfedezésre várnak. A kerékpártúra főszereplői egyértelműen a szőlőskertek és az innen származó termékek, de nem kizárólag.

Az egyes szakaszokat, különböző, beazonosításra alkalmas címszavak és mottók különböztetik meg:
- a St. Ruprecht an der Raab és Hartberg közötti szakasz „bor és alma”
- a Hartberg és Bad Radkersburg közötti „bor és termálvíz”
- Bad Radkersburgtól Deutschlandsbergig „bor és tökmagolaj”
- míg Deutschlandsbergtől Grazon át St. Ruprecht an der Raabig „bor és kultúra” címszóval fedezhetjük fel a környéket.

Hasznos tipp a kevésbé gyakorlott kerékpárosoknak: a Stájer Borvidék Kerékpártúrát nem szükséges egy nekirugaszkodásra végigcsinálni, a kirándulás szakaszokra is osztható, hiszen útközben több mint 30 pályaudvar kínál nagyszerű lehetőséget, hogy gyorsan és kényelmesen visszatérjünk a kiindulópontra.
Tudj meg többet a Stájer Borvidék Kerékpártúráról >> ITT! << 

 

ÚJ: „Nimm’s Radl“ (fogd a bringát) kerékpárút-hálózat

Az okosan megtervezett kerékpárút-hálózat, a hozzá tartozó táblákkal, valamint térképekkel és csomópontokkal. A rendszer összesen több, mint 250 kilométer hosszú, egymással pókháló formájában csatlakoztatott utakat foglal magában.

A Murtali üdülőrégió híres a kulináris élvezeteiről, ezért a kerékpárosok az úthálózat csomópontjain és a kerékpárutak mentén betérhetnek a számos fogadó egyikébe, hogy megkóstolják a murtali konyha klasszikus ételeit, és hogy megpihenve újra „feltöltsék elemeiket”. 1000 bérelhető kerékpár áll vendégeink rendelkezésére.
Túraútvonalak és kölcsönzőhelyek >> <<


Tavaszi túra a Frauenalpen, a Murtal üdülőrégióban Forrás: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc
Tavaszi túra a Frauenalpen, a Murtal üdülőrégióban
Kép forrása: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc
 

Új stájer túra applikáció 2400 túraútvonallal

Az új „Steiermark Touren”, vagyis „Stájer túrák” alkalmazás (Android és iOS rendszerre egyaránt) megmutatja a legszebb – összesen 2400 – túraútvonalat, amelyek Ausztria zöld szívén keresztül vezetnek.
Az egyes szakaszok hosszúságának, időtartamának és szintkülönbségének részletes leírása mellett természetesen a közeli kirándulóhelyeket és útba eső vendéglátóegységeket is jelöli az alkalmazás. Különösen jól jön, hogy a teljes képernyős módozatban megtekintett térkép a nagy felbontásnak köszönhetően tökéletes tájékozódást tesz lehetővé – akár otthon a tervezésnél vagy a helyszínen, túra közben.

Fontos a minőség biztosítása is: az alkalmazás csak azokat a túrákat jeleníti meg, amelyek megfelelnek egy bizonyos minőségi követelménynek (képek minősége, szöveges bejegyzések, linkek…).

A túrákat részletes információk segítségével mutatják be:
- adatok és számok: hosszúság, időtartam, nehézségi fok, emelkedő és lejtő méterben, közösségi értékelések
- részletes (szakasz)leírások
- magassági metszet
- megközelítés
- kirándulóhelyek bemutatása
- offline módozatban történő tárolás -túrák, kirándulóhelyek, outdoor aktivitások térképe és részletes útvonaltérkép (útközben tehát nem kell folyamatosan online lenni),
- folyamatos szinkronizálás az internettel: Facebook, Instagram, Google+, Twitter (szelfikhez, kommentárokhoz, ajánlásokhoz…)
- top túrák menüpont: válogatott túrák gyűjteménye olyan különleges túrákkal, mint például az egész Stájerországot átszelő „A gleccsertől a borig” túraútvonal vagy a „Stájer Borvidék Kerékpártúra”.

 


Rosina egy kedves hölgy.. vagy... ööö mégsem?

Ramsau am Dachstein a via ferrata bölcsőjének számít: több mint 170 évvel ezelőtt a Dachsteinon alakították ki az Alpok első via ferrata ösvényét. A Silberkar-szurdokban az elmúlt évben adták át a Rosina via ferrata ösvényt és ezzel a Ramsau am Dachstein régió 19. via ferrata útvonalát. A via ferrata útvonalat közvetlenül a Silberkar-szurdokban található patak mentén alakították ki. A szintén a szurdokban található Hias és Siega via ferrata ösvényekkel összehasonlítva az új via ferrata útvonal a legnehezebb (nehézségi fok C és D), de igazán egyedülálló kilátást kínál a vadregényes szurdokra és a környező hegyekre. A via ferrata ösvény kiindulópontjához egy kötélhídon kell átkelnünk, amely a robajló patak fölött vezet át.

Tipp: via ferrata oktatás. Mindazoknak, akik mindig is szerették volna kipróbálni a via ferrátázást. Ennek a kurzusnak köszönhetően a kezdők egy államilag elismert, okleveles hegyi túravezető kíséretében sajátíthatják el a via ferrátázás alapjait, amelyről már korábban írtunk is, sőt mi magunk is kipróbáltuk! Cikkünk a témában >> ITT! << található!

 

Schladming-Dachstein - az 1000 forrás, 300 tó és 100 vízesés vidéke

A Schladming-Dachstein régiót nagyon sokan ismerik egyedülálló téli üdülési ajánlatai és nagyszerû síelési lehetőségei miatt. A legfontosabb természeti feltétel mindehhez az elegendő mennyiségű hó a sípályákon és a sífutópályákon – vagyis a víz megfagyott állapotban. Nyáron az Alacsony-Tauern és a Dachstein-hegységben rendkívül sokféle módon találkozhatunk a vízzel: az Ausztria középső részén fekvő régió 1000 forrásával, 300 hegyi tavával és 100 vízesésével az Alpok egyik vízben leggazdagabb vidékének számít. Bővebb infó >> IDE << kattintva érhető el!

 

Újdonság: „régimódi fürdőzés” 1820 m magasan, a Riesneralmon

A kristálytiszta vizet már az 1950-es években is igen nagyra értékelték a nyári üdülővendégek. Akkoriban Donnersbachwaldban, a település közepén volt egy kis szabadtéri fürdő, amelyet sűrű fakerítéssel óvtak a kíváncsi szemek elől. Ez az egykori szabadtéri fürdő inspirálta az 1820 méteres magasságban, közvetlenül a felvonó hegyállomása mellett épülő különleges „régimódi hegyi fürdőt”, amely a 2016-os nyári szezon elejére készül el.
A fürdő vízfelülete 8x6 méteres lesz, a leggyakrabban használt építőelem pedig a fa. Kívülről cirbolyafenyő borítja a medencét, belülről pedig fenyővel veszik körbe a betonmagot. A hegycsúcson történő fürdőzésre hűvösebb napokon is lehetőség nyílik majd, mivel a vizet melegíteni fogják, a széltől pedig üvegfalak óvnak majd. Az üvegfalaknak köszönhetően a fürdőzők lélegzetelállító 360°-os panorámában gyönyörködhetnek majd. A fürdőt a Riesneralm felvonókkal lehet megközelíteni. Magashegyi fürdőzni vágysz? Katt >> IDE! <<

Aflenzer Bürgeralm kilátópont Magas-Stájerországban Forrás: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc
Aflenzer Bürgeralm kilátópont Magas-Stájerországban
Kép forrása: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc
 

"Állati" családi üdülés házi kedvenceiddel!

Nincs ok a félelemre! Elég nagy vagyok ugyan, de nagyon aranyos is, akit jól meg lehet dögönyözni, akinek lágy szíve van és sok-sok türelme. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Bärli vagyok, a Familienurlaub Steiermark (Stájer Családi Üdülés) szövetséghez tartozó Landhotel Berger kutyája. Szívesen megmutatom neked és családodnak túrázás közben a régiót. Vagy egy kényelmes séta alkalmával a családi szállodánkat, a hatalmas játszótérrel és a fürdőtóval.

Ha szeretnéd megismerni a barátaimat, akkor gyere velem Claudiához, Stephanie-hoz, Bertához, Sophie-hoz és Franziskához. Õk a mi tyúkjaink és itt találod a friss tojásokat is a reggelihez. Azt is meg tudom neked mutatni, hol találhatóak a legfinomabb fűszernövények a kertünkben. Ezekből legszívesebben két másik barátom lakmározik, Erwin és Lotte, a kecskék. Az igazán forró napokon pedig kizárólag a kedvenc pihenőhelyemen találhatsz meg, a vízi élményparkban!

2016. július 1. és szeptember 11. között

- Berger kényeztető félpanzió: kiadós büféreggelivel, ízletes harapnivalókkal ebédre és négyfogásos ínyencmenüvel vacsorára 

- GenussCard üdülőkártya: több mint 120 fantasztikus kirándulóhely, különféle sportprogramok és kóstolók ingyenesen
- hétfőtől szombatig gyermekfelügyelet Priska óvónővel és természetesen Bärlivel
- vidám gyermekprogramok
- hatalmas játszótér nagyszerű felszereléssel
- látogatás Bärli kíséretében az állatsimogatóban, ahol kecskék, tyúkok, libák, pónik és társaik várnak a gyermekekre
- pedálos gokart gyermekeknek
- meseerdő Bärli kedvenc pihenőhelyével, a kis vízi élményparkkal
- feltöltődés és kikapcsolódás a fedett medencével, szaunával, gőzfürdővel és infrakabinnal rendelkező wellnessrészlegen

Az ajánlatcsomag foglalható (GenussCard üdülési kártyával együtt):


- 248 euró/főtől
- 1 felnőttnek és 1 tíz éven aluli gyermeknek 398,40 eurótól

- 2 felnõttnek és 1 tíz éven aluli gyermeknek 646,40 eurótól

A gyermekek 5 éves kor alatt ingyenesen üdülhetnek (1 gyermek felnőttenként).


Még több "állati" csomagajánlat és foglalás >> ITT! <<

 


Tavaszi piknikarzenál - több, mint 100 piknikajánlat!

Ha tavasz = piknikezés! A piknikezési lehetőségek tárháza a tavalyi évhez képest számtalan speciális ajánlattal és rendezvénnyel bővült.

Idén tavasszal több mint 100 piknikajánlat közül válogathatnak az érdeklődők a legszebb piknikező helyeken!
 

 

Hat rendkívüli piknikötlet a stájer régiókból

Piknikcsónakázás: a Grundlsee-n történő csónakázás közben a vendégek egy lapos, különleges kialakítású evezős csónakban fedezhetik fel Stájerország legnagyobb természetes tavát. A piknikcsónakázás a Grundlsee-n 120 euróba kerül két főnek. Bővebb infó >> ITT!

Napfelkelte piknik: A Schoberrigelre (2208 m) történő napfelkelte- túrázás közben az alpesi komornyik egy meglepetéspiknikkel kedveskedik a résztvevőknek a hegycsúcson. A négyórás pikniktúra a Turracher Höhén személyenként 15 euróba kerül. >> 

Csacsi pikniktúra: A Steirische Eisenwurzen Natúrparkban egy ranger (parkőr és túravezető egyben), és egy piknikkosárral felmálházott szamár társaságában vághatunk neki a kényelmes tempójú túrának. A regionális finomságokat kínáló, kétórás pikniktúra 50 euróba kerül. >> Túráznék csacsival!

Szív-piknik pároknak szívesen: a szerelmesekről és mindazokról, akik szerelmesek szeretnének lenni, Magas-Stájerországban a szívpiknik alkalmával, személyesen a szívpiknik komornyik gondoskodik. A kétszemélyes piknik szív alakú pléddel, pezsgővel, regionális finomságokkal és kiszállítással 60 euróba kerül. >> 

Szőlőskerti piknik: a Bad Waltersdorf körüli szőlőskertek romantikus piknikre csábítanak. Ehhez két személy részére összeállított piknikkosár takaróval, egy üveg borral és helyi finomságokkal már 35 eurótól kapható. >> Romantikus piknikező vagyok

Városi piknik folyóparton: Grazban a Schlossberg, a Városliget vagy a Mura partja mind-mind ideális piknikező helyek. A Frankowitsch ínyencüzletből származó finomságokkal teli kétszemélyes piknikkosár - beleértve a kosarat és az étkészlet is - 95 euróba kerül. >> Városi piknikhez van kedvem!


MAGAS-Stájerországban idén is a szív az úr!

Rendeld meg az aktuális, 26 programot tartalmazó "Ínyencségek - akár hüttéből, akár mesterszakácstól" elnevezésű nyári MAGAS-Stájer kiadványt, amelyben túrázással egybeköthető, sok-sok helyszínre vonatkozó kiránduló és gasztro tippet találsz! 

 

A fenti információkat ezúton is köszönjük a Steiermark Tourismusnak!

Hirdetés