Lombkoronaösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon

Lombkoronaösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
2024/02/09
Külföldön már igen nagy népszerűségnek örvendenek, és gomba módjára szaporodnak a lombkorona ösvények. Szinte elkerülhetetlen, hogy hazánkba is be gyűrűzzön ez a látványos… minek is nevezzem: Műfaj? Hiszen kinek nem jutott már eszébe, hogy milyen jó lenne felrepülni a levegőbe, és mint a madarak megszemlélni a fák koronájának szintjén élő állatvilágot. Ha már repülni nem tudunk, akkor valami mást kell kitalálni. Sétáljunk odafent, mert az izgi!
Hirdetés

Igazából ennél a pillanatnál hozzátehetjük az ösvény szóhoz a „tan” előtagot és tanösvényként beszélhetünk ezekről az építményekről. Használatukkal, megfigyelünk, tanulunk, és még a kilátás sem egy utolsó szempont. Erősen gondolkodóba ejtett, hogy mitől kerülhet egy lombkoronaösvény a legszebb kategóriába. Egyeseknek ezért, másoknak meg amazért tetszik egy hely, erősen szubjektív a megítélés. Végül arra jutottam, hogy nem tudok okos lenni, legyen egy olyan lista, amely kedvet csinál mindenkinek ahhoz, hogy felfedezze őket és felállíthassa a maga sorrendjét. Egy dolgot vettem figyelembe: tájegységek szerint osztályoztam.

Dunántúli- Középhegység, bővebben Észak-Nyugat-Magyarország

Kám, Jeli arborétum lombkorona tanösvény

A Jeli arborétumot Jeli Varázskert néven is nevezik, nem csoda, hiszen 1922-ben gróf Ambrózy-Migazzi István alapította, a helyi éghajlat és mikroklíma figyelembevételével olyan növényeket telepített, amelyek főleg örökzöld lomblevelűek, és kifejezetten ezt a környezetet kedvelik. Május és június tájékán káprázatos rododendron virágzás vonzza a látogatókat.

Az arborétum vonzerejét emeli a 10 méter magasan és 130 méter hosszan húzódó lombkorona-ösvény, amely az óriás fenyők erdejében vezet és így közelről gyönyörködhetünk ezeknek a hatalmas fáknak a látványában és nem kevésbé kicsi terméseiben, tobozaiban. A tanösvény interaktív érdekességeit is felfedezhetjük, okos telefon segítségével madárhangokat hallgathatunk. A magasban sétálás élményét a gyerekek egy csúszdán való lecsúszással fejezhetik be.

Ha erre a vidékre látogatunk, további remek túraútvonalakat is felfedezhetünk! Túra ajánlóink az Őrségi Nemzeti Park területén, számos egyéb látványosságot és érdekességet kínálnak.

Pannonhalmi lombkorona tanösvény

Ez az építmény a Kisalföldi Erdőgazdaság jóvoltából épült meg a Bencés Főapátság közreműködésével. A 80 méter hosszú (40 oda - 40 vissza) halat formázó égi járda a domboldalon emelkedik a fák koronája fölé, és közben pazar kilátást nyújt a településre és a dombvidékre. Akinek ez nem lenne elég, mehet még magasabbra a nem messze álló, 20 méter magas Boldog Mór-kilátó tetejére. Pannonhalmára látogatni nem egy rövid program, az apátság és környéke még számos látnivalót tartogat. Maga az apátság épülete, múzeumok, sétányok a füvészkertben és a tanösvény tábláinak végigjárása bőven gondoskodik az időtöltésről. Ne feledkezzünk meg a Gyógynövény házról és az apátsági pincészetről sem, hódolhatunk a kulináris élvezeteknek is. Pannonhalmi látogatásunkat kibővíthetjük a környék látnivalóival is. További kirándulási lehetőséget nyújtanak a Nyúl településről induló Lilla-hegyi kilátó túránk, a győrújbaráti Varázsvölgy, vagy a Vár-kői tanösvény felfedezése is.

Tardosi lombkorona tanösvény

A Gerecse tájvédelmi körzet hegyeinek anyaga elsősorban a vörös mészkő, amely jól megmunkálhatóságával és fényes, sima felületeinek kialakításával népszerű kőzet volt már az Árpád-korban is. Így történt, hogy a környéken mészkőbányák létesültek, már az 1200-as években, és a kőbányászat virágzó iparágnak bizonyult évszázadokon át. A környék épületeihez, az Esztergomi Bazilika és Mátyás király építkezésein át Lengyelország és Európa más helyeire is szállítottak innen köveket. A kőbányászat most is zajlik, de vannak a természetvédelmi területeken olyan felhagyott bányák, amiket rekultiváltak, és turisztikai célra hasznosítottak. Ilyen például a Tardos-Süttői kőfejtő, ahol tanösvény létesült a környék növényzetének, geológiájának és állatvilágának megismertetése céljából.

Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-3
Tardosi lombkoronasétány
Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-3
Forrás: Nyáry Tamás

Itt épült meg a Budapesti Erdőgazdaság kivitelezésében egy 105 méter hosszú, több mint 40 méter átmérőjű, kör alakú lombkoronasétány, amely a bánya peremről emeli a látogatót a völgy fölé 11 méter magasra. A tanösvényt Tardos és Süttő között félúton a Kis-Teke-hegy lábánál a Bagoly völgyben találjuk meg a Vöröshíd kirándulóhely mellett. Tardos felől a piros kereszt jelzésen is elérhetjük, de autóval vagy busszal még közelebb is eljuthatunk, hiszen nem messze halad el az országút Tardosról Süttőre.
Az pedig, hogy a tanösvény a Gerecse szívében található, egyértelművé teszi, hogy a környéken rengeteg más túrához is kapcsolódhatunk. Meríts ötletet Gerecse túra ajánlatainkból!

Somogy és a Dél-Nyugat-magyarországi régió

Kaszói lombkoronasétány

Következő állomásunk a Kaszói lombkorona-sétány, amely Lentitől nem messze Kaszó település mellett, Somogy legnagyobb összefüggő erdejében található. A környéken számos érdekesség található, amely ideális közeget biztosít egy családi kiránduláshoz. Van a környéken kisvasút, vadaspark, tavak, és persze a látogatóközpont, ahol megismerhetünk minden értéket, amivel ez a környék bír.

Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-1
Kaszói lombkorona tanösvény
Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-1

Az erdőben 4 tanösvény is bejárható, így biztos nem fogunk unatkozni túrázás közben. Ezek közül az Öregerdő tanösvény az, amely magában foglalja a 124 méter hosszú, és 9 méter magasan a fák lombjai között vezető tanösvényt. A sétányon rengeteg interaktív játék várja a fiatalságot, ahonnan meg lehet ismerni az élővilágot. Ha a talajszinten és a magasban is végigjártuk már az utakat akkor még egy halmazállapotot, a vizet és a tavak világát is megismerhetjük. A közeli Baláta-tó mellett van egy madármegfigyelő kilátó és egy fapallós stégrendszer, amely a vizes élőhelyek, a nádasok világába kalauzol. Ezt elvileg csak szakvezetéssel lehet használni. Ezt a sok mindent gyalog is be tudjuk járni, de ha szeretünk vonatozni, a helyi erdei kisvasút megállói összekötik a helyszíneket.

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány

A Tolnai-dombság lankáin a Mecsektől néhány kilométerre északra található Lengyel települése, amely az Apponyi nemesi család birtoka volt. Az itt található Apponyi kastélyt gróf Apponyi József építette 1824-1829-ben. Érdekessége, hogy az év egységeit szimbolizálta 4 ajtó (négy évszak), 12 kémény (12 hónap), 52 szoba (52 hét), 365 ablak (365 szoba). A múlt idő helyénvaló, későbbi felújítások során ezek a tulajdonságok részben elvesztek. A családból származó Anna Grófnő reumatikus fájdalmaktól szenvedet, és a birtoktól néhány száz méterre csordogáló forrás vize enyhítette fájdalmait, innen kapta a nevét Annafürdő, ahol most Ökoturisztikai látogatóközpont működik.

Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-2

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány Fotó: Czakó Balázs
Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-2
Lombkorona ösvény körkép: Melyik a 10 legszebb Magyarországon-2

A környező parkerdőben számos ösvényen sétálhatunk, az Anna-forráson és a Kőris-völgyi forráson kívül van itt egy mesterségesen felduzzasztott horgásztó, amely körbesétálható, és a közeli magaslaton áll a 16 méter magas Sasfészek kilátó, amelyről azt lehet tudni, hogy a fák lombkoronája miatt csak egy irányban lehet kilátni a dombságra, viszont tartozik hozzá egy 30 méter hosszú lombkoronaösvény, amelyen keresztül lépcsőzés nélkül is felsétálhatunk. Az íves kialakítású sétány áthalad a közeli szurdok felett. Itt is sok érdekesség szól a gyerekeknek, interaktív táblák, madaras játszótér, számos felfedezni való érdekesség. Piknikezni is tudunk, a parkerdőben sok jól felszerelt tűzrakóhely és turista pad várja a látogatókat. A környék egyik jelentős turista ösvénye a tolnai piros jelzés érinti a területet, ha nagyobb túrát szerenénk tenni, akár Dombóvárig elzarándokolhatunk.

Sásvölgyi lombkoronasétány

Közelebb kerülünk a Mecsekhez, pontosan annak nyugati lankáihoz, ahol Hetvehely falu található. Innen indul egy gyönyörű völgy, a Sás-völgy a Nyugat-Mecsek ikonikus hegye a Jakab-hegy felé. Ha elindulunk az itt vezető piros négyzet jelzésen, akkor észrevesszük, hogy igen kevés sást találunk, viszont annál több egyéb látnivalót rejt ez a hangulatos hely. Nem kell sokat gyalogolnunk ahhoz, hogy egy tanösvény jelzést is fogjunk. Pontosabban körtúra jelzést, amelyről hamar kiderül, hogy tanösvényt takar. Van belőle kettő is, egy piros és egy sárga. Ennek a két körtúrának a központja egy nagyon szép fából készült épület, az Erdők-háza a központja, amely erdei iskolaként, illetve szálláslehetőségként üzemel. 

A két körséta lehetőség számos erdei ismertető tábla segítségével mutatja be a környék élővilágát és érdekességeit, és a átnézhetünk rajtuk a közeli Nyáras-völgybe is, ahol még egy kulcsosház is utunkba akad. Az Erdők-házától 1-2 percnyire a domboldalon az erdőben feltűnik az általunk keresett fa szerkezet, amely egy 50 méter hosszú és 6 méter magas lombkoronasétány. Itt is találunk információs táblákat, és alaposan szemügyre vehetjük a fák ágai között pezsgő életet. Ehhez persze kell némi csendes megfigyelő állapot.
Mint említettem, a Mecsek lábánál vagyunk így gyakorlatilag kimeríthetetlen mennyiségű túrát tehetünk még a környéken. Például a Jakab-hegyre!


Északi-Középhegység

Ipolytarnóci lombkorona tanösvény

Az ország északi részén -  a tudomány jelenlegi állása szerint -  csak egy helyszínen van lombkoronasétány, ez a hely viszont egy igazi „nagyágyú”: az Ipolytarnóci ősmaradványok interaktív, színes szagos látogatóközpontja. Nem véletlen a jelző, ugyanis itt tényleg be lehet pillantani az őskori vulkáni működés előtti és utáni pillanatokba, akár 3D utazást is tehetünk az egykor elpusztult erdő fái között, és találkozhatunk az őslényekkel, amik itt éltek. A digitális élmények mellett pedig van lehetőség bejárni a környék emlékhelyeit a tanösvény állomásai segítségével. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a lombok közé is betekinthetünk egy 190 méter hosszú lombkorona sétányon, amely a korábbi kalandos kötélpályás megoldás után szilárd burkolattal várja a látogatókat. Sajnos ez csak nyitvatartási időben lehetséges, így - a tudomány jelenlegi állása szerint - inkább hétvégén érdemes próbálkozni.

További kirándulási lehetőségként erősen ajánlott a közeli Karancs-Medves hegység ösvényeit felfedezni, Salgó-várát, Somoskő várát és a Medves-fennsík füves pusztáját, ahol a Zagyva-folyó forrásvidékét is felkereshetjük.

Alföld

Makói lombkoronasétány

Következő állomásunk Makó, amely már az Alföldi régióhoz tartozik. Mindenből a legdélebbi! A lombkoronasétány a déli országhatár mentén az Alföld, sőt Makó városának is a déli csücskében a Maros partján helyezkedik el több más élmény- és szórakoztató létesítmény társaságában. Az egyik szomszéd a Kemping, a másik pedig a Kalandpart, amely egy fákra épített kalandpálya rendszer mindenféle eszközökkel. Még strandolni is lehet.

A lombkoronasétány a part mentén halad, 190 méter hosszú és 10 méter magas. Tartozik hozzá egy 18 méter magas kilátótorony, ahonnan az egész környéket beláthatjuk. A sétányon interaktív táblák találhatók, amelyek telefonos QR kód olvasóval lépnek interakcióba. Vannak ügyességi elemek is, több típusú függőhídon tudunk átkelni, illetve a kilátó toronyból egy cső csúszdán is el lehet hagyni a sétányt. Az építményt belépő díjjal lehet meglátogatni, és a kalandparkhoz hasonlóan vannak szabályok, amikben animátorok segítenek.

Gyomaendrődi lombkorona tanösvény

Gyomaendrődön a beszabályozott Körösből rengeteg holtág maradt vissza, így számtalan vizes élőhelyet biztosít az állat és növényvilágnak. A település keleti csücskében a Hantoskerti holtág ölelésében található Erzsébet ligetben található az 1 km hosszúságú tanösvény, amely a holtágak élővilágát mutatja be. Ehhez tartozik egy négyzet alakú néhány száz méter hosszú lombkoronasétány, ahol táblák és játékos feladatok segítségével ismerhetjük meg a felsőbb régiók állatait. Novembertől márciusig zárva van, belépővel látogatható.

A környéken sok érdekességet fedezhetünk fel. Gyoma a könyvnyomtatás történelmének fellegvára, semmiképp se hagyjuk ki a nyomda múzeumot.

Ha a környékre látogatunk még két közeli helyet érdemes felkeresni. Az egyik északra a Dévaványai túzokrezervátum és látogatóközpont, ahol betekintést nyerünk a túzokok életébe és a háziasított állatokat is megismerhetjük. A másik a Szarvasi arborétum és állatpark. Itt megnézhetjük a mini Magyarország makett várost sok híres épületével, vagy akár hajózhatunk is egyet a Körös holtágon. De akár kajak-kenu túrázhatunk is, ha a vízisportok vonzanak.


Karcagi lombkorona tanösvény

Néhány évvel ezelőtt az erdészet és az önkormányzat összefogásában Karcag város parkerdőt alakított ki a város nyugati szegletében. Sport, és futópályák, sétányok, játszótér és piknikező helyek épültek. Ezen projekt keretében 2017-ben megépült a Karcagi lombkoronaösvény is, amely körülbelül 6 méter magasan és 234 méter hosszan szemlélteti a lombok élővilágát. Itt is játékos feladatokkal ellátott info táblákat helyeztek ki, és az íves építmény egy csúszdákkal ellátott dombocskánál fejeződik be. A sétány bármikor ingyenesen látogatható. A településen fürödhetünk is az Akácliget fürdőben, vagy ebédelhetünk a fürdő éttermében. Semmiképp ne hagyjuk ki az 1859-ben épült és épen fennmaradt Karcagi szélmalmot, vagy az 1809-ben elkészült Zádor-hidat, amelyet műemlékké nyilvánítottak és a Hortobágyi 9 lyukú híd erről a hídról lett mintázva.

A környék remek rekreációs és pihenő zóna. Meglátogatását összekapcsolhatjuk egy Tisza-tavi nyaralással, vagy a Hortobágyi puszták felfedezésével. Mindkét helyszín közel van és számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújt.
 

Hirdetés