Pannonhalmi arborétum körtúra

Pannonhalmi arborétum körtúra

Takács Viktor
Takács Viktor
A Pannonhalmi arborétum körtúra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 75 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Pannonhalmi-dombság (vagy Sokorói-dombság) egy kevésbé ismert terület a magyar túrázók körében, azonban számtalan kisebb gyöngyszemet tartogat az idelátogatók számára. Az egyik ilyen hely a Pannonhalmi Főapátság, amely Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye és egyházi központja. A Szent Benedek-rendi monostor rengeteg látogatót vonz a környékre, azonban azt azonban kevesen tudják, hogy az apátság saját arborétummal rendelkezik.

A pannonhalmi arborétum története

A közel 200 éves parkot az 1830-as években alakították ki, amikor az apátsági rend oktatási feladatokat kapott és a természettudományokhoz szükségessé vált egy ilyen terület létrehozása. Akkoriban még „csak” 80 féle növény, többnyire fák és bokrok alkották a felhozatalt, mára azonban ez a szám már ezer fölé emelkedett. A rengeteg növénynek hála, az állatok is megkedvelték a 22 hektáros területet, nagyjából 150 féle madárfaj figyelhető meg itt rendszeresen. Ahol pedig ennyi növény és állat van, ott helye van a túrázóknak is, főleg, hogy a terület elég nagy ahhoz, hogy egy jót kiránduljon itt az ember. 

Pannonhalmi arborétum körtúra-1
Pinus Armandii, vagyis Kínai dió
Pannonhalmi arborétum körtúra-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

A körtúrát a Főapátság bármelyik parkolójából el tudjuk kezdeni, azonban ezek közül célszerű a legalsót választani, ugyanis ebben van a legtöbb férőhely. Sajnos mindegyik parkoló díjköteles (hétvégén is), így aki nem szeretné költségekbe verni magát, annak faluközpontból kell felsétálnia, ami jó tempóban 5-10 pernyi „mászást” jelent. Az arborétum látogatása egyébként mindenki számára ingyenes!

Pannonhalmi arborétum körtúra-2
Levendulamező
Pannonhalmi arborétum körtúra-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Növények a világ minden tájáról

A park tematikus elrendezésű, a benne található növényeket a földrajzi előfordulásuk szerint ültették „egy kupacra”. Amennyiben a területet a külső határához legközelebb levő útvonalon járjuk be, egy körtúra keretei között megtekinthetjük az összes gyűjteményt. Bármelyik bejáratot is választjuk a kettő közül, a mérsékelt övi Európába jutunk. Innen, amennyiben az óramutató járásával ellentétesen, végig jobbra tartva haladunk, gyorsan megérkezünk a mediterrán lejtőre, ahol a pannonhalmiak híres levendulamezeje terül el. Az itt termesztett növényekből az apátságban számtalan termék, pl. levendulaszörp készül, melyeket a helyi shop-ban akár meg is vásárolhatunk. A levendulást elhagyva nem feltétlenül a tájba illő focipályákhoz jutunk, melyeket elhagyva úgy tűnhet, hogy balra kell fordulnunk, mert az arborétum ebben az irányban véget ért. Ne tegyük, ugyanis a létesítmény egyik legszebb része a pályák takarásában található, aholis a Kaukázus, Kis-Ázsia (Anatólia-domb) és Észak Amerika növénykülönlegességeit tekinthetjük meg. Ebből a kis „kunkorból” visszaérve folytathatjuk az utunkat az örökzöldeken keresztül Kelet-Ázsián át egészen Észak-Amerika keleti részéig. Természetesen minden területen számtalan kisebb ösvényt is találunk, így a körtúra ideje és hossza kis túlzással a végtelenig növelhető. Út közben szinte minden növény alatt vagy mellett kis táblácskát találunk, amelyről megtudhatjuk, hogy mivel is van dolgunk. A parkban több pihenőhely és tisztás is található, ahol jó időben megpihenhetünk.

Mivel ez a túra viszonylag rövid, még ugyanaznap marad még idő szétnézni a környéken. A Főapátság épülete, az üveggaléria vagy az apátsági pincészet is megér egy-egy látogatást!

Hirdetés