aki keres, talál
Hirdetés

Túrák a Mecsekben

Nyáry Tamás

Ha szeretnél egy erőnlét szerint jól variálható, könnyű túrát a Nyugat-Mecsekben, akkor a Sás-völgyet és a Nyáras-völgyet neked találták ki. Gyakorlatilag korlátlanul variálható az út hossza, és vannak gyerekeknek is érdekes látványosságok, ideális családi kirándulóhely. A Sás-völgyben található az Erdő Háza, egy ökoközpont, ahol erdei iskola működik, innen pedig több tanösvény is indul és itt található a méltán népszerű lombkorona sétány is. A Nyáras-völgy felső része összekapcsolható az Abaligetről induló denevér tanösvénnyel, és a gerincről csodás a kilátás a falu felé. A leírásban a leghosszabb variációt olvashatod, így egy kicsit minden említésre kerül, amit érdemes felkeresni.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet két ikonikusan szép völgyét, a Váraljai-völgyet, és az Óbányai-völgyet fogjuk bejárni. A két völgy egymás mellett fut párhuzamosan a Csalán-hegy vonulatának két oldalán, összekötve Váralját, a Cigány-hegyi kilátót, Kisújbányát és Óbányát egy szép körtúrával. Nincs sok szint, ugyanakkor gyönyörű vízeséseket, mészkő formációkat, forrásokat és magát az érintetlen természetet fedezhetjük fel útközben. A kilátóból pedig az egész környéket szemügyre vehetjük.

#túrázás
Nyáry Tamás

A Mecsek igen gazdag kőzet világgal bíró hegység, többek között a mészkő is képviselteti magát. Ennek az egyik leglátványosabb helyszíne a Nagy-Mély-Völgy és a Melegmányi-völgy. Amelyek egymás mellett párhuzamosan futnak le a Melegmány-hegy két oldalán. Épp ideális terep egy körtúrára, az egyiken fel a másikon le, és közben sorra vesszük a hegy környéki forrásokat, patakokat és Mésztufa gátakon kialakult vízeséseket.

#túrázás
Nyáry Tamás

Pécs és Komló között a Kelet- és a Nyugat-Mecsek határán fekszik Zobákpuszta települése. A Falu 1558 óta létezik, és a Pécsváradi apát birtokaként került feljegyzésre. Innen szinte mint az erek futnak szét a jobbnál jobb túraösvények. Az egyik legszebb ilyen útvonal a Zobákról Pusztabányára vezető Hidasi-völgy, amely festői szépségével méltán képviseli a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzetet. Ráadásul nem is nehéz terep, így tökéletes célpontja lehet egy kellemes, könnyű, családi kirándulásnak.

#túrázás
Nyáry Tamás

Nem csak a túrázót, magát az embert is mindig vonzza az, ha legekről van szó. A környéken élő népek fantáziáját is megmozgatta a Zengő, a szájhagyomány egy mondát őriz róla. A Mecsekben járva ezért kihagyhatatlan, hogy meg ne másszuk, már csak azért is, mert a hegység legmagasabb hegye. Fedezzük hát fel a csúcsot és a kilátóból elénk táruló káprázatos panorámát.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Ezt a túraútvonalat a látványos természeti értékek mellett történelmi csodák is színesítik. Bejárjuk a közel hetven éve méltán népszerű kirándulóhelyet, az Éger-völgyet és felkapaszkodunk a Jakab-hegyre, ahol nem csak a Pálos szerzetesek kolostorának maradványait látogatjuk meg, hanem Magyarország legnagyobb alapterületű földvárának még ma is látható sáncait is felfedezhetjük az erdőben.

#túrázás
Nyáry Tamás

Kővágószőlős neve rögtön elárulja létezésének történetét, hiszen azonnal látható, hogy a környék mediterrán déli lejtőinek szőlőtermesztése és a Jakab-hegy vörös homokkövének bányászata okán jött létre. Ha az ipartól eltekintünk - ami már meg is szűnt - egy csodás helyet kapunk a turizmus szempontjából, bortúrákhoz és a környék káprázatos homokkő szikla tornyainak és kilátó pontjainak felfedezéséhez. Irány a Babás-szerkövek és a Zsongorkő.

#túrázás
Hirdetés