Nyúli finomságok

Nyúli finomságok

Takács Viktor
Takács Viktor
A Nyúli finomságok hossza 15.4 Km. Az útvonal szintemelkedése 409 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Magyarország északnyugati része nem bővelkedik dimbes-dombos kirándulóhelyekben, a Győr mellett elterülő Sokorói-dombságban mégis számos lehetőségünk akad túrázni egy jót. A Nyúl falu környékén található lejtők nem csak kirándulásra, bortermelésre is kiválóan alkalmasak, így az innen induló túrákat érdemes összekötni egy kis borkóstolással is. 

Indulás a Lila-hegyi kilátó felé

A Hématető közeléből szinte azonnal a „sűrűbe” vethetjük magunkat, ennél a túránál is itt érdemes leparkolni az autót. Amennyiben busszal közelítjük meg a helyszínt, egy kicsit többet kell gyalogolnunk, azonban ez semmiképp sem hátrány, ugyanis a falu buszmegállóiból Európa egyik legnagyobb eső vájta homokkő szurdokvölgyén át vezet az út a már említett Hématetőhöz. A zöld jelzésen indulunk el a Nyúli Szent Donát kápolna irányába, melyet elhagyva néhány száz méter után a jelzést követve balra fordulnunk a Berek utcába. Szent Donátot egyébként a szőlők védőszentjeként tisztelik, így ez is jól szemlélteti, hogy a bortermelés milyen komoly szerepet tölt be a falu életében. A Berek utca elején már megláthatjuk az első pincéket is, azonban ezekkel most még nem foglalkozunk, haladunk tovább az egyre vadregényesebb, egyre szűkülő völgyben.

Nyúli finomságok-1
Falu végi kockakő
Nyúli finomságok-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Amikor az aszfaltos, majd a kockaköves burkolatot is elhagyjuk és felérünk egy szűk nyeregbe, balra vesszük az irányt és továbbra is a zöldet követve (mely itt már a pirossal „fut” együtt) dél felé haladunk tovább. Nagyjából 2 km-t teszünk meg egy széles, két nyomsávos erdészeti úton, majd a piros jelzést követve, egy négyes elágazásban élesen balra fordulunk és pár száz méter alatt felkaptatunk a Sokoró legmagasabb pontjára, a Szent Pál-hegyre. Sajnos nem egy klasszikus csúcsról van szó, ahol csodás kilátás tárulna elénk, így csak csöndben kipipáljuk magunkban, hogy „Ez is meg volt!”. A csúcsélmény után a piroson tovább haladva több irtás és újonnan épült erdészeti kerítés mellett is elmegyünk, mire elérünk a túra fordulópontjához, az Écs határában fekvő Rábaringhez, melynek szalagkorlátjai több helyen is láthatóak az útvonalról. Bár az autósport nem jár kéz a kézben a természetjárással, a létesítmény mégis érdekes lehet az átlag túrázónak is, ugyanis a 80’-as, 90’-es évek egyik leghíresebb tesztpályájáról van szó, amely olyan döntött kanyarokkal rendelkezik, amilyeneket kevés helyen lehet látni az országban. Ezekhez a döntött kanyarokhoz, illetve azok külső ívéhez kis kitérővel fel is lehet menni az útvonalról. Akár felmegyünk, akár nem, a pirosról mindenképpen balra kanyarodunk egy széles jelöletlen útra és szinte nyíl egyenesen, egy nagy tisztáson át visszakanyarodunk Nyúl felé.

Nyúli finomságok-2
A Rábaring
Nyúli finomságok-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Irány vissza

A jelöletlen út a piros kereszt turistajelzésbe csatlakozik be, ahol egy újabb bal kanyart követően pár száz méter haladunk, amíg vissza nem érünk újra a piros jelzésre, melyen korábban már jártunk. Itt egy jobbos után visszafelé vesszük az irányt és újra a Szent Pál hegyen át egészen a Lila-hegy aljáig bandukolunk. Akár már itt az autó felé fordulhatnánk, de nem tesszük! A piroson tovább haladva felkaptatunk a hegy tetején levő, régi geodéziai toronyból kialakított kilátóig, amely szinte minden helyi túra „középpontja” és ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. Láthatjuk innen egész Győrt, a Pannonhalmi Főapátságot vagy tiszta időben akár a Bakony legmagasabb pontját, a Kőris-hegyet is.

Nyúli finomságok-3
Kilátás a Lila-hegyről
Nyúli finomságok-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

A kilátó utáni meredek murvás lejtő után végig jobbra tartva, a zöld háromszögön pillanatok alatt leérünk a környék „borközpontjába”, a Nyúli pincesorra. Az itt található pincék többnyire csak hétvégén vannak nyitva, azonban, ha visszamegyünk a már csak pár száz méterre lévő autóhoz, akkor a Hématető közelében található pincék között egészen biztosan találunk olyat, amelyik nyitva van. Itt található a környék legrégebbi pincéje is, a Sárkánylik, amelyet nagyjából 500 évvel ezelőtt alakítottak ki és amely a mai napig pinceként üzemel (minden nap nyitva van). A Sárkányvér néven futó (vörös) házasításukat mindenképp érdemes megkóstolni! A pincéknek egyébként nem csak borászati történelme van, 1809-ben pl. a napóleoni háborúk egyetlen magyar földön zajlott csatája, a kismegyeri csata után a franciák itt tartották fogva a hadifoglyokat.

Nyúli finomságok-4
A Lila-hegyi kilátó
Nyúli finomságok-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

 

Hirdetés