A legszebb tátrai túrák

A legszebb tátrai túrák

Nagy Árpád
2017/06/26
Részletes leírások a legnépszerűbb Tátra-túrákról
Hirdetés

A Tátra egészét érintő túraleírások, amelyekben az út során érintett fontosabb, érdekesebb pontokról, menedékházakról, tavakról, vízesésekről, és természetesen csúcsokról, hágókról is szó esik.

A legszebb tátrai túrák-14
A legszebb tátrai túrák-14
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Rendhagyó túrakalauz

Ebben a kalauzban nem szerepel valamennyi tátrai túraútvonal, mellőztem az alacsonyabb régiókban vezető, kevésbé látványos, kisebb tömegeket vonzó útvonalak leírását, itt valóban csak a legnépszerűbbek leírása olvasható, az viszont eléggé részletesen. Természetesen a tőlem már megszokottak szerint ezúttal is a Tátra egésze terítékre kerül, vagyis a Magas-, a Lengyel-, a Liptó-és a Bélai-Tátra legnépszerűbb túraútvonalai megtalálhatók ezen a felületen. A szöveges leírás mellett minden túrához tartozik néhány fotó az útvonal jellegzetes pontjairól, az út során érintett fontosabb, érdekesebb pontokról, menedékházakról, tavakról, vízesésekről, és természetesen csúcsokról, hágókról. Valamennyi túra leírása azonos séma alapján történt, a kiinduló- és célpontok, valamint az út során érintett legmagasabb pontok földrajzi koordinátáinak   megadásával. Reményeim szerint a leírások már az út tervezése során is hasznos segítséget nyújthatnak, elsősorban azoknak, akik ma még kevésbé ismerik és még csak ezután szeretnék felfedezni a világ legkisebb magashegységét. Vélhetően azoknak is segítenek ezek az adatok, akik velem együtt már sokadik tátrai túrájukra készülnek, indulnak a jövőben, hiszen egyre többen és egyre több célra használjuk napjaink modern tömegkommunikációs csatornáit.

Korábbi kalauzaimtól eltérően ez most nem papír alapon, hanem online formában jelenik meg, amely ennek köszönhetően előfizetés és anyagi ellenszolgáltatás nélkül olvasható, ezzel együtt természetesen saját túrák tervezéséhez felhasználható. Rendhagyó abban a tekintetben is, hogy nem a korábbi kalauzaimban megszokott, a túraútvonalak adatait pontról pontra leíró módon, hanem valóban a legszebb, legismertebb, legtöbbek által járt túraútvonalakra koncentrálva, azokat olvasmányosan, elbeszélő módban írom le.

Részletes leírások a legnépszerűbb Tátra-túrákról

Tátra Forrás: Nagy Árpád
Tátra
Kép forrása: Nagy Árpád

Online elérhető GPS-Trackek

Az online felület adta lehetőségekkel élve valamennyi turistaút GPS trackje megtalálható az útvonalak mellett, így akik rendelkeznek GPS készülékkel, ezeknek saját készülékükre történő letöltésével olyan „vezetőt” kapnak a kezükbe, amelyet megfelelő fizikai állóképességgel rendelkezve, szakszerűen, az adott napi körülményekhez alkalmazkodó felszerelést használva garantáltan elérik a kitűzött célt.

Az évek során az itt leírt túraútvonalak mindegyikét végigjártam, a legtöbbet több irányból, több alkalommal, több évszakban is. Ahogy az a nagyrészt saját magam által készített fotókból megállapítható, az év minden szakában járom és fotózom szeretett hegységünket, természetesen a korlátozásokat és tilalmakat szem előtt tartva, ugyanakkor élve a hegymászókat megillető jogokkal. Amennyiben lehetőségem van rá, persze azért igyekszem szép időben túrázni, nem kis részben annak érdekében, hogy az ott látottakat megörökítsem, és az online lehetőségekkel élve meg is osszam az érdeklődőkkel.

Tátra Forrás: Nagy Árpád
Tátra
Kép forrása: Nagy Árpád

Túraútvonalak körültekintő felhasználásra

Ennek is köszönhető, hogy a legtöbb fotó szép, napsütéses időben készült, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Tátra ettől függetlenül magashegység, annak minden veszélyével és főképp időjárási szempontból értendő kiszámíthatatlanságával együtt. Így tehát ha tátrai túrára készülünk, ha a túraleírásokban részletesen bemutatott útvonalakat szeretnénk bejárni, indulás előtt a ma már mindenki által hozzáférhető csatornákon tájékozódjunk az éppen aktuális időjárási viszonyokról.

Túráink során soha ne ragaszkodjunk minden áron az előzetes tervekhez, útvonalunkat mindig a körülményekhez igazítsuk. Ez az alapvető feltétele annak, hogy a tátrai túrát követően épségben, biztonságban, szép élményekkel gazdagodva térjünk vissza szállásunkra, majd a tátrai kirándulást követően az otthonunkba.

E rövid bevezető gondolatok után a „Tátra legszebb túrái” online kalauz minden olvasójának,   használójának élményekben gazdag, balesetektől mentes tátrai túrákat kívánok!

Túrák a Magas-Tátrában

Túrák a Lengyel-Tátrában

Túrák a Lengyel-Tátrában

 

Hirdetés