Magas-Tátra: minden, amit tudni kell a Kárpátok királyáról

Magas-Tátra: minden, amit tudni kell a Kárpátok királyáról

Arday Attila
Arday Attila
2020/01/31
A Magas-Tátra túraútjait, kerékpáros lehetőségeit, nyári és téli örömeit, élményeit szedtük egy csokorba mindenkinek, aki fel akar készülni!
Hirdetés

A Magas-Tátra csúcsról csúcsra

A Magas-Tátra azért is lehet nagy szerelmed, mert ha kellő felkészültséggel és alázattal vagy iránta, néhány bőven kétezer fölötti csúcsát örömmel megmutatja jó időben. Igazán vad, magashegységi, sziklás tájon túrázhatsz benne, a csúcsainak egy részét könnyen megközelítheted. Kezdésként többek között a Csorba-tó partján álló Elülső-Szoliszkó csúcs hív, a maga 2017 méterével. Amit erről a túráról tudnod kell, azt megtudhatod egy korábbi felhívásunkból itt.Ha még feljebb mennél, jöhet például a Fehér-tavi-csúcs, amelynek már a neve is gyönyörű.

Elülső-Szolicskó csúcs túra

Fehér-tavi csúcs gyalogtúra

Ha még följebb, akkor a Kis-Viszoka, itt már 2400 méter fölött jársz.

Kis-Viszoka túra

Ha még följebb, akkor ne hagy ki a Nagyszalóki-csúcsot, amely a Tátra patinás fővárosa, Ótátrafüred fölé magasodik. Innen is közelíthető meg a legegyszerűbben.

Nagyszalóki-csúcs túra

Magas-Tátra: minden, amit tudni kell a Kárpátok királyáról-3

Túrák völgyekben, hágókon a Magas-Tátrában

Nem kell feltétlenül a csúcsra járatni magadat ahhoz, hogy mélyen megismerd a Magas-Tátrát és a végtelen csend birodalmát. A Téry Ödön álmát és emlékét őrző Téry-menedékházhoz a Kis-Tarpataki-völgyben mesés és kalandos út visz, kétezer méter fölé. Itt már a hegység belsejében érezhetjük magunkat, kisebb-nagyobb tengerszemek nyílnak meg előttünk, ha jobban körülnézünk.

Téry-Menedékház túra

További lehetőséget kínálnak a hágótúrák, ezek is valódi magashegyi élményt adnak. Ilyen hágó többek között a közel 2300 méter magasan fekvő Rovátka; a túra részleteiről szintén egy korábbi ajánlatunkban olvashatsz.

Magas-Tátra a serpák útján

Valódi tátrai serpák vezetésével, menedékházak érintésével, helyi finomságok megkóstolásával fokozható tovább az élmény a Magas-Tátrában. Aki ezt végigjárta, az bővebben itt elmeséli, mi mindenben részesül, aki a serpák útját választja.

Magas-Tátrában a serpák útján

Itt válassz túrautat a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra számtalan szebbnél szebb túrautat rejt. A pontos túrák térképekkel időkalkulátorral, szintkülönbséggel, ajánlásokkal, pontos leírásokkal itt találhatók.

Magas-Tátra túrautak

A Magas-Tátra két keréken

A Magas-Tátra nemcsak gyalog járható be, és ismerhető meg. Igazi kaland benne egy e-bike túra is, panorámával kecsegtető szakaszokat járhatsz így végig, többek között a Poprádi-tóig. Ami e-bike-kal itt várhat rád, arról tudj meg többet.

Magas-Tátra ebike-al

Jelzett kerékpárutak sokasága hív ebben a csodálatos hegységben. Hogy pontosan hol és milyen hosszan vezetnek, milyen nehezek és kiknek ajánljuk őket, arról itt derülnek ki a részletek.

Jelzett kerékpárutak a Tátrában

 

A Magas-Tátra télen: expedíció átlagembereknek

Felvidék legmagasabb vonulata minden évszakban maga a csoda. Míg a nyáron ide is menekülhetünk a forróság elől, addig a tél keményebb lehet, mint szinte bárhol a Kárpátokban. De a hegység iránti kellő tisztelettel ilyenkor olyan szépséget fedezhetjük, amit a többi évszakban meg sem mutat. A szürke vonulatok fehérbe öltöznek, a Magas-Tátra sokunknak ilyenkor a legszebb.

Egy csodálatos téli túrázás élményeivel és fotóival ismerkedhetsz meg itt. Azt is megtudhatod, mely csúcsokra lehet télen is feljutni és hogyan.

Télen is a Magas-Tátrában

 

Magas Tátra: könyvben is mindig újat mond

A Magas-Tátra kimeríthetetlen téma mindenki számára. A világ legkisebb magashegységéről megjelent könyvek között az egyik legújabb Nagy Árpád útikalauz, amely A Tátra legszebb túrái címmel jelent meg. Abban, hogy ez az útikalauz miben ad többet, mást az elődeihez képest a 21. század túrázóinak bővebben itt.

A Tátra legszebb túrái

Magas-Tátra: minden, amit tudni kell a Kárpátok királyáról-1

Hirdetés