Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2023/08/09
3 nap túrázás után egyszerűen nem értem, miért nem indul el mindenki Lengyelországba túrázni??
Hirdetés

Környezetemben, ha eddig szóba került Lengyelország vagy Zakopane, leginkább csak az idősebb korosztály kezdett bele csillogó szemekkel egy általában „amikor Nagyanyáddal, Nagyapáddal meg a Józsi bátyáddal kint voltunk” kezdetű sztoriba… A fiatalabb generáció mintha valahogy az utóbbi időkben picit elfelejtette volna ezeket a desztinációkat, és trendi lett délnek, valamint nyugatnak venni az irányt. Számomra is eddig kimaradt Lengyelország, mivel távoli úti célnak könyveltem el magamban… Aztán jött egy 3 napos túra, és mindent fenekestől megváltoztatott bennem!

Utazás Zakopaneba, ami sokkal rövidebb, mint gondoltam

Lengyelország, azon belül is a hegyimádók számára nagyszerű célpontként funkcionáló Zakopane meglepően közel van: fővárosunkból például két lehetőséget dob az útvonaltervező, és mindkettő csak nettó 4,5-5 óra körüli menetidőt ígér - ez rövidebb idő, mint például lejutni a horvát tengerpartra! A menetidőben gyorsabb, de kilométerben hosszabb Kassa felé kerül, szinte a lengyel határig autópályán haladva, míg a másik végig északnak tart, így kilométerben sokkal rövidebb, ám extra időt fogunk eltölteni az utazással, de üzemanyagköltségben gazdaságosabban járjuk meg – mi több sokkal hangulatosabb és változatosabb is.

A hely, ahova nem a világtól elbújni megy az ember

Két dolog gyorsan szembetűnővé válik a lengyel üdülő településre érkezve és annak környékét járva. Az egyik, hogy a rengeteg klasszikus rönk- és gerendaház, valamint az emberek kedvessége és nyitottsága révén nagyon erős természet- és vendégszeretetet lengi be a helyet. A másik pedig, hogy rengeteg ember áramlik már hajnal 5 óra magasságától az utakon és ösvényeken – érdekes adalék: a lengyelországi Tátrai Nemzeti Park (TPN) területére nyári szezonban átlag napi 15 000 ember vált belépőjegyet. Mielőtt hátra hőkölnél, gyorsan hozzáteszem, hogy mindez a hegyeken egy normális, elviselhető módon jelentkezik, és a magasabb régiókban ad egyfajta plusz biztonságérzetet is.

Szóval ugyan ez nem az a hely lesz, ahol el tudsz bújni a világtól, viszont nagyon erős, és élénk élményekkel gazdagodhatunk. Mivel az útvonalak jól kijelöltek és karbantartottak, útközben maximálisan csak a kalandra fókuszálhatunk. Másrészt, habár sokak számára már csak távolról rémlik valami „lengyel-magyar két jó barát” kezdetű mondóka, a hegyen túrázva, majd az követően a városban hamar érzékelhető lesz  a lengyelek barátságossága. 

A három napunk során egy hosszú hétvége aktív eltöltésére alkalmas programokat vettünk sorra, melyek között akadt sportos, közepesen nehéz és nagyon könnyű útvonal is.

Irány a legmagasabb csúcs – A Rysy megmászása

A hegymászók egyik legvonzóbb célpontja a Magas-Tátra lengyel-részének legmagasabb pontja, a 2499 méter magas Rysy, azaz Tengerszem-csúcs. Zakopaneból vagy személyautóval, vagy a rendkívül sűrűn közlekedő tömegközlekedéssel juthatunk el a Morskie Oko avagy Halastó alatti Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nagy parkolójáig. Hasznos infó, hogy a parkolás előzetes online foglalás esetén jelentősen olcsóbb, ezért érdemes előre tervezni -- nagyjából 3000 kontra 4500 forint összegekkel kell számolni parkolás esetében, míg a tömegközlekedés 900 forint körül van egy irányban egy fő számára! 

Innen már csak gyalog lehet tovább haladni, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) jegypénztárában megvásárolt belépőjeggyel. Bár a nemzeti park emelt az árain, ez még mindig egy felnőtt számára napi 1000 forint alatti összeget jelent, amiért cserében a park területén szinte sehol nem látni szemetet, az infrastruktúra (láncok, tálcák, létrák, hidak) karbantartottak és a hegyimentés ingyenes! 

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-4
A Morskie Oko feletti Czarny Staw pod Rysami tengerszem
Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A parkolótól közel 8 kilométeres aszfaltos séta vár ránk, így bő 2 óra menetidővel érjük el a Tátra legnagyobb tavát, a 34,5 hektár felületű Morksie Oko-t. A tó 1395 méter tengerszint feletti magasságban terül el, partján klasszikus építésű rönkház menedékházként működik, ahol ehetünk-ihatunk is. A csúcsra tartók számára viszont ez reggel csak egy rövid szusszanásnyi szünet helyszíne, hiszen innen még nagyjából 6 kilométeres túra van előttünk, bő 1000 méternyi szintemelkedéssel!

Érdemes kellően időben rajtolni (ami erre fele hajnali 5 órának felel meg), mert a menedékház feletti egyre technikásabbá váló ösvényen az idő előre haladtával egyre több lefele haladót kell kerülni, elengedni. De ezek mellett a hegy időjárása is szeszélyesebbé válik a délutáni órákra.

A Czarny Staw pod Rysami tengerszem felett veszi kezdetét az igazán kitett, nehezebb rész, melyhez ajánlott sziklamászó sisakot és a bizonytalanabbak számára via ferrata felszerelést vinnünk – bár nem igazán vasalt út vár ránk, a láncokat kiválóan tudjuk biztosításként használni. A jó kondíció és közepes felkészültség kifejezetten előnyt jelent itt. Látványban nem lesz hiány - hacsak nem felhősödik be az időjárás - hiszen hátunk mögött lélegzetelállító mélységben rálátunk a Morskie Oko és Czarny Staw pod Rysami tengerszemekre, amit a Tátra csipkés vonulatai ölelnek körbe. Közelítve a csúcshoz számítsunk szélre, és ha otthon kánikula is volt, egy-egy árnyékosabb részen még hóra is! 

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-9
A Rysy csúcsa alatt
Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A csúcson általános a várakozás, hogy elkészülhessen a tényleges csúcsfotó, majd picit lentebb ereszkedve, de még a csúcs közelében megpihenhetünk. Ha nem is ismerjük a Tátra minden csúcsát, kettő igen jellegzetes, amiket jól felismerhetően látni: az egyik irányba a Kriván, a másikba a Lomniczi-csúcs. 

Normális, általános esetben a csúcsra érkezők ugyanott ereszkednek le, mint ahol felmásztak, ám mi a szervezők révén különleges élményben vehetünk részt: áthaladva a csúcson átívelő virtuális vonalon, mely a két ország közti határt jelenti, ereszkedni kezdünk a magashegység déli oldalán, Szlovákiába. Ez az oldal lankásabb, és hosszabb.

Rysy/Tengerszem-csúcs túra

Sportértékű könnyű túra a lebombázott gerinchez

A csúcs megmászása után jöhet egy könnyebb túra. Akár gyalogszerrel is neki indulhatunk Zakopaneból a korábbiakban vasbányászatáról és kohászatáról ismert Kuźnicere, mivel ma már egybe van épülve a két település – ráadásul így 20 PLN körüli parkolási költséget spórolunk meg. Természetesen a településen most is megvásároljuk a nemzeti parkba szóló belépőjegyünket!

Túránk első részében a Dolina Jaworzynkan (Lengyel-Jávor-völgyön) keresztül az 1505 méter tengerszint feletti magasságban található Murowaniec menedékházig kapaszkodunk. A Tátrában megszokott kövekből kiforgatott ösvény nem túl meredeken halad felfele, melyen azért időnként érdemes egy-egy rövid pihenőt tartani, hogy alaposan megcsodálhassuk jobbunkon a Giewant vonulatát, vagy a völgy túl oldalán, a sziklafalba vágott bányabejáratokat. 

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-18
Lélegzetelállító panoráma mielőtt mnegérkeznék a Murowaniec menedékházhoz
Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-18
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Bő egy óra alatt érünk fel az 1925-ben átadott és elpusztíthatatlan kinézetű, az alapjától a tetejéig fejtett gránitsziklából készült építményhez, melyhez számos legenda fűződik. Napjainkban is igen népszerű a menedékház, hiszen itt nem csak egyszerű pihenőt tarthatunk, de ehetünk-ihatunk is, mielőtt a számos túraútvonal egyikén tovább indulnánk.

A házig tartó közel 5 kilométeres sétával ne érjük be, induljunk tovább a Charny Staw Gąsienicowy tengerszemhez, mely kitérőnek rövid, ám látványban annál gazdagabb. A házat magunk mögött hagyva körülöttünk egyre alacsonyabbak a fenyvesek, és kitárulkoznak a Magas-Tátra lengyel oldalára oly jellemző rövid, de meredek völgyek látképe. Lábunk a Tátra erősen jellemző, helyben talált kisebb-nagyobb sziklákból kiforgatott utat tapodják, mely egyszerre előny és hátrány is – esőben sár nélkül haladhatunk, ám az előrehaladás extra figyelmet igényel, hogy ne essünk orra.

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-21
A Charny Staw Gąsienicowy tengerszem
Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-21
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A tengerszem 1631 méter magasságban, a gerinccel félkörívben karolva terül el, csodálatos látványt nyújtva, mely hamar elfeledteti a plus másfél kilométeres kitérő fáradtságait. Érdekes adalék: bal oldalt, a tóval szembe állva, nagyjából 10 óra irányában, ha figyelmesek vagyunk, kiszúrhatjuk a gerinc erősen szabdalt, oszlopszerű, kevésbé természetesszerűnek kinéző képződményekkel tarkított kicsi részét. Itt ért talajt egy második világháborús amerikai bombázó által ledobott bomba, amit a repülőt ért találat után, a súlycsökkentés céljából dobtak le a pilóták, miután úgy vélték, hogy ez a rész lakatlan és biztos nem lesz ember a területen... persze a sors úgy hozta, hogy két lengyel hegymászó igen közelről nézhette végig az eseményt.

Visszatérve a menedékházig, túránkat egy másik útvonalon fejezzük be, a Przełęcz między Kopami avagy a Király-púpi-nyeregből jobbra tartva, eleinte egy zavartalan panorámát kínáló gerincen, majd fenyőerdőben gyalogolunk, mely szintén Kuźniceben ér véget, ahonnan elindultunk.

Túrák a Lengyel-Tátrában

Családi program, avagy felvonóval a Kasprowy-csúcsra

Ha pedig a Zakopaneban eltöltött hosszú hétvégénket egy igazán könnyű, de mégis látványos túrával szeretnénk lezárni, amit akár kisgyermekkel is abszolválhatunk, akkor irány ismét Kuźnice, és az 1987 méter magas Kasprowy-csúcs, ahova kabinos felvonóval jutunk fel! 

Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-23
Útban a Kasprowy-csúcsról a Beskid-csúcsra
Tiszta élmények a Tátra lengyel oldalán-23
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Mivel a felvonó nem csak a túrázók, de a kirándulók körében is igen népszerű, az utóbbi években már kellemetlenül hosszú sorok tudtak kialakulni a jegypénztárnál. Ezt csökkentendő, a felvonó üzemeltetői bevezették az előfoglalási lehetőséget, mellyel költséget ugyan nem, de időt annál inkább megspórolhatunk, mivel az online foglalással rendelkezők az előre meghatározott időpontban egyből beszállhatnak a 60 fős kabinba, azok viszont, akik helyben váltják meg jegyüket, addig várakozni kényszerülnek, míg az előre foglalók mellett nem marad hely! 

Egy átszállással érkezünk meg a csúcs alatti fogadóépületbe, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé, de egy 15-20 perces könnyű sétával akár a 2012 méter magas Beskid-csúcsra is felmehetünk, vagy elindulhatunk innen a Sasok-útjára, a Kopa Kondracka meghódítására, vagy akár a Gąsienica-völgy tavai felé is. Ha viszont a felvonóval tervezzük a lejutást is, fontos tisztában lenni a retúrjegy 2 órás érvényességi időintervallumával – ha ezen időtartományon kívül indulnánk le, a megváltott jegyünk már nem lesz érvényes!

Zakopane és a Lengyel-Tátra - mély benyomások

A Zakopaneban eltöltött aktív napok után számomra már nem volt kérdés, miért regél az idősebb korosztály olyan jóízűen, és csillogószemekkel a régi lengyelországi kiruccanásaikról. A lengyel emberek rendkívül vendégszeretőek, kedvesek, és nyitottak. Ennnek megfelelően sűrűn fogjuk tapasztalni, hogy a hegyen ránk köszönnek sokszor tört magyarsággal, míg esténként pedig egy-egy italkimérő helyre beüllve, könnyedén ismeretségek köttetnek… 

És bár a Magas-Tátra lengyel oldali ösvényein jelen levő túrázók nagy létszáma elsőre fura érzést kelt, hamar hozzá lehet szokni és nem zavaró – egyedüllétre amúgy is már egyre nehezebb alkalmas helyet találni.

De mindezek mellett napjainkban a költség oldal is vonzóvá teszi a zakopanei utazást. Látványosan olcsóbbak az élelmiszerek, de ha nem akarunk magunkra főzni, az éttermi kulináris élmények sem fogják kellemetlenül érinteni pénztárcánkat – egy négycsillagos hotel éttermében 4000 forint környékén találtam háromfogásos ebédmenüt! De ugyanígy a szállások is rendkívül vonzó árakkal csábítanak minket, bátran nézzünk szét az apartman-sokcsillagos hotelek közötti széles kínálatban!

 

Összességében Lengyelország nagyon vonzó, ráadásul gyorsan elérhető célpont mind a hegymászás, a túrázás, vagy a kirándulás céljából útnak indulók számára is – és akkor még nem beszéltünk a kerékpáros-, valamint a tengerparti lehetőségekről, melyek kitöltenének egy másik cikket is.
 

Hirdetés