A Kárpátok fatemplomai és Bártfa

A Kárpátok fatemplomai és Bártfa

Nagy Árpád
Nagy Árpád - Támogatott tartalom
2022/11/30
UNESCO világörökségek a Tátrában.

2000-ben került fel az UNESCO Világörökségi listájára Bártfa (Bardejov) történelmi központja.

A szép természeti környezetben fekvő Bártfát sokan Szlovákia leginkább gótikus városának tartják, a város középkori védelmi rendszerét alkotó, jó állapotban fennmaradt összefüggő városfalakkal határolt központjában található a téglalap alakú főtér, melyet gótikus stílusban épült ódon polgárházak öveznek. A főtér közepén áll XVI. század elején épült régi városháza, melyben napjainkban a Sárosi Múzeum (Šarišské múzeum) „Bártfa – a szabad királyi város“ című kiállítását tekinthetjük meg. A város legfontosabb műemlék épülete a tér északi részén álló, római katolikus Szent Egyed-plébániatemplom. A templom impozáns tornyából páratlan kilátás nyílik a történelmi városközpontra.
Egy több napos tátrai kirándulás során a Tátralomnictól (Tatranská Lomnica) 100 km-re fekvő Bártfa meglátogatása tökéletes választás a túrák közötti pihenőnap tartalmas eltöltéséhez. A város bejárását akár egy rövidebb tátrai túrával is összeköthetjük, ilyen lehet pl. a Gyopár menedékházhoz vezető túra a Tátra keleti részén.

A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-8
Bártfa
A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-8
Forrás: Slovakia Travel

Túra a Gyopár menedékházhoz (Chata Plesnivec, 1269 m)

Táv 10 km, szintkülönbség 550 méter, menetidő 4-5 óra.

A Bélai-Tátrában található Bika-hegy (Bujačí vrch, 1946 m) alatt húzódó, gazdag növényvilága miatt a Tátra botanikus kertjének nevezett Hét-forrás völgyében, a völgy nevét adó Hét-forrás (Sedem Prameňov, 1252 m) közelében található a Gyopár menedékház, amelyet 1932-ben a szepesbélai Gresch Tibor épített. Az akkoriban Edelweisshütte névre keresztelt házikó 1953-1993 között a Tátra Nemzeti Park kutatóhelyeként zárva volt a nyilvánosság előtt, 1997-től viszont egész évben várja a turistákat. A Bélai-Tátra egyetlen, a hegység meredek mészkőfalainak tövében megbújó menedékháza Barlangligetről (Tatranská Kotlina, 760 m) a kék, majd az abból jobbra elágazó zöld jelzésen érhető el.

További túrák a Magas-Tátrában

A szlovákiai Kárpátok fatemplomai

A szlovákiai Kárpátok fatemplomai 2008-ban kerültek fel a világörökségi listára. Hervartó (Hervartov) és Turdossin (Tvrdošín) római katolikus fatemploma a legrégebbi gótikus fatemplomok közé tartozik Szlovákiában. Ezek mellett Késmárk (Kežmarok), Lestin (Leštiny) és Garamszeg (Hronsek) tagolt evangélikus templomai, valamint Rózsadomb (Bodružal), Ladomér (Ladomirová) és Oroszsebes (Ruská Bystrá) rendkívül értékes görögkatolikus temploma a szakrális építészet jellegzetes példá. A XV.-XVIII. század között felépült templomépületek alaprajza, belső tere és külső megjelenése vallási hovatartozásuktól függően nem egységes, azok az építkezés időszakában alkalmazott fő építészeti és művészeti irányzatokról tanúskodnak. A templomok belső tereit fal- és mennyezetfestmények és egyéb műalkotások díszítik, melyekkel az építők az emberi lélek és a természet közötti harmóniát és a mindennapi élettől történő elszakadás törekvését igyekeztek kifejezni. 
Az említett fatemplomok közül a Magas-Tátra lábánál található késmárki evangélikus fatemplom a legismertebb. Hervartó, Ladomér és Rózsadomb fatemplomát egy Bártfára vezető kirándulással együtt célszerű felkeresni, Garamszeg pedig az Alacsony-Tátrától délre található. Földrajzilag kicsit kilóg a sorból Oroszsebes görögkatolikus temploma, amely a Vihorlát-hegység (Vihorlatské vrchy) keleti szélén található. Az ország legkeletibb részén található Stužica, Rožok és Havešová nevű ősbükkösökkel együtt 2007-ben Kárpáti bükk őserdők (Karpatské bukové pralesy) néven a Vihorláti őserdő (Vihorlatský prales) is felkerült a természeti világörökségek listájára. 
Lestin és Turdossin fatemploma a Liptói-Tátra északi lábánál található, e két templom megtekintése a Liptói-Tátra északi részének legnépszerűbb kirándulóhelyei közé tartozó Rohácsi-völgybe vezető túra alternatív célpontja lehet. 

A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-4
A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-4
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Túra a Rohácsi-völgyben (Rohácška dolina)

Táv 12 km, szintkülönbség 660 méter, menetidő 4,5 óra.

A Liptói-Tátra egyik legszebb völgyét, a hegység északi oldalán húzódó Rohácsi-völgyet a parkolótól egy kis bekötőúton át megközelíthető piros jelzésen délkelet felé indulva érhetjük el. A völgy alsó részén található az aszfaltozott úton elérhető Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jazero, 1370 m, 0,28 ha, 6 m), ennek partján állt egykor a Rohácsi menedékház, amely 1963 őszén leégett, azóta csak egy kisebb épület áll a tó mellett, amely júniustól október végéig napközben nyitva tartó büféként van nyitva. A kis tavacska mellett kezdődik az a tanösvény, amely a Rohácsi-tavak mellett a Zsarátnok-völgy torkolatáig, az Adamcula-rétig vezet. A Rohácsi-völgy törpefenyővel borított felső katlanában, egy késő jégkorszaki eredetű gleccserkatlanban fekszenek a Rohácsi-tavak. A zöld jelzésen haladva először az Alsó-Rohácsi-tóhoz (Dolné Roháčske pleso, 1563 m, 7 m) érkezünk. Ezután két kisebb tavacska, a Második-Rohácsi-tó (Druhé Roháčske pl, 1650 m, 1,3 ¬m) és a Harmadik-Rohácsi-tó (Tretie Roháčske pl, 1652 m, 4 m) következik, majd elérjük el a legmagasabban fekvő Felső-Rohácsi-tavat (Horné Roháčske pleso, 1718 m, 8,1 m), amely a Liptó-Tátra legmélyebb tava. Innen folyamatosan ereszkedve kis kitérővel megnézhetjük a Liptói-Tátra legjelentősebb vízesését, a 18 m magas Rohácsi-vízesést (Rohácšky vodopád), majd hamarosan visszacsatlakozunk a felfelé vezető aszfaltútba.

A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-1
Rohácsi-völgy
A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-1
Forrás: Nagy Árpád
A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-7
A Kárpátok fatemplomai és Bártfa-7