Keszthely Triatlon úszógatyában

Keszthely Triatlon úszógatyában

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/06/03
Ez a rajtszám hová való? - A neoprénre! - Hogy hová?
Hirdetés

Balatonlellén egy nappal a verseny előtt konkrétan összecsináltam magam a hullámok láttán, amiket a szél vert fel… még szörfösöket sem láttunk, sem a vízben, sem a parton, messze távol sehol. Én meg ebben a vízben akarok holnap úszni, na pompás.

Persze Keszthely arrébb van, fent északon és a víz ott védettebb, ennek megfelelően szombaton az apró fodrokon kívül nem volt zavargás a víz felszínén. Annál inkább a partján, szervezők és versenyzők készülődtek az első Keszthely Triatlonra rövid- és középtávon. Én nagyképűen úgy voltam vele, hogy a tavalyi nagyatádi extrememan után csak maradt idén annyi lendület bennem, hogy emlékezetből lenyomjam a fele távot és nem kell agyon készülnöm magam. Az egy-két kontroll edzés alapján ez az elképzelés nem is volt veszélyben, ám volt, amivel mégsem számoltam.

 

Rajt előtt
A nevezési csomagot akadály és sorban állás nélkül megkaparintottam, nem variálták túl a dolgot szerencsére. A zacskóban ráadásul annyi és olyan jóság lapult, amilyennel és amennyivel talán nem is találkoztam még tömegrendezvényen: annyi gél, meg energiaszelet, ami nekem egész versenyre elég volt, kulacs, Compressport kompressziós szár egyedi Keszthely Triatlon logo-val, szintén egyedi logózott neoprén chiptartó, póló, kedvezménykuponok, meg persze a rajtszámok és az úszósapka.

Ez utóbbiakhoz nem adtak külön itinert, hogy mit hova, de nagyjából rá lehetett jönni. Nagy rajtszám gumival bringázáshoz meg futáshoz derék köré, szalagos rajtszám a nyeregcsőre, egy pici rajtszám a sisakra előre és volt még egy másik pici, amit akár a bringavázra is lehetett volna tenni, de azért rákérdeztem:

- Ez a rajtszám hová való?
- Az úszó neoprénre előre.
- Ja, de nekem olyanom nincs.
- Nincs??? Kemény vagy, 18 fokos a Balaton… 
- Vagy inkább csak hülye :)

 

Klikkesedés Forrás: Mozgásvilág.hu
Klikkesedés
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Feketék közt a fehérek a fekete bárányok... (Galériához klikk a képre!)

 

Úszás
Hát, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy kellhet neoprén, a másik az, hogy nincs, úgyhogy a dolog el volt vetve. Persze láttam én már régebben triatlonosokat búvárruhában, de egyrészt nem is vagyok triatlonista, Nagyatádon tavaly meg ezer fok volt. Hát itt most nem volt, de legalább homokos plázsról rajtoltunk. Nem paráztam túl a dolgot, mert láttam rajtam kívül másokat is, akiken nem volt neoprén… amíg fel nem vették.

Végül a rajt előtt 10 perccel megnyugodtam, mert tényleg volt még két jómadár (1lány 1fiú) akiknek szintén nem szólt senki, hogy hideg van, bár némi vastag testápolózással próbáltak egyhíteni a dolgon. Ha más nem, legalább a bőrük most biztos baba puha és extra szpíkerköszöntő, meg taps is járt a "mutatványért".

Egyébként nem volt vészes a víz… Persze nehezebben vettem a levegőt és az izmaim is picit lemerevedtek (olyan, volt, mintha egy durva súlyzós edzés után bekötöttem volna), de legalább volt motivációm, hogy gyorsan túl legyek a távon és felvehessem a meleg(nek nem mondható), de legalább száraz bringás hacukámat. Figyeltem melyik versenyző ivott sok folyadékot a rajt előtt és bíztam a "sárga-vonal" vízhő-javító képességében. Ja, és köszi még egyszer annak a sporttársnak, akitől a magnéziumos lötyit kaptam, azt mondta, legalább ezt toljam be, hogy ne kapjak görcsöt a hidegtől menet közben.

Én ruhával úgy készültem, hogy az úszás után egy szál pöcsre kell vetkőzzek és ezért kerestem is verseny előtt a rendezőkön az öltözősátrat. Nem mintha engem zavarna, de szabályszegésnek számít a depóban himbi-limbizni. Végül lett egy félig nyitott sátor, amit szerintem csak én használtam. Tudom, hogy a nagymenők profibban oldják meg az átöltözést, de mint mondtam, nekem mindössze egyetlen nagyatádi tapasztalatom van, ahol az öltöző a depóhoz vezető útvonal része volt.

 

Ez a bringával-futós versenyszám épp Forrás: Mozgásvilág.hu
Ez a bringával-futós versenyszám épp
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Szaladok biciklizni (Galériához klikk a képre!)

 

Bringa
Úgy rémlett, hogy mindössze 57 méteres szintet ígértek a 90 km távhoz, úgyhogy arra készültem, hogy a váltókhoz nem fogok nyúlni, csak szépen lenyomom a vízszintes útvonalat. Ehhez képest azért volt egy-két kiállós hepehupa és a szembeszél sem volt olyan, aminek kifejezetten örültem volna. A szezont egy Cube Peloton Race nyergében indítottam és nagyon jó haverok lettünk. Az emelkedőknél és a kanyargós fel-, illetve levezető szakaszokon dícsértem legtöbbet a kis fürgét.

Az útvonal viszont nagyon pazar, többnyire jó minőségű aszfalt, szép tájak, hangulatos vidéki települések bámészkodó és éljenző helyiekkel, úgyhogy élményszámba ment tényleg. A frissítőpontokkal gyűlt csak meg a bajom, első két alkalommal szomjan is maradtam, mert mindig csak kivertem a segítők kezéből a poharat. Arra számítottam, hogy gyors sétával, vagy lassú kocogással enyhítik a köztünk lévő sebességkülönbséget, ehelyett, mintha földbe gyökerezett volna a lábuk és onnan egy tapodtat sem mozdulhattak volna sehová. Mindegy, harmadik alkalommal már nullára lassítottam és úgy kb. a fele lé benne maradt a pohárban. A kínálat amúgy spártai volt, de tulajdonképp elégséges, hisz nem piknikezni mentünk (víz, iso, szőlőcukor, meg egy-két helyen banán), a nevezési csomagban, meg mint említettem, volt bőven földi jóság.

 

Futás
Ha környezet szempontjából a bringát 100%-osnak ítélem (mert amúgy tényleg az volt), akkor a futópálya 200%. Van benne Balaton parton futás a nádasok mellett, parkban fák között suhanás, óvárosi hangulatú utcákban szaladás, rohanás sétálóutcákon és tereken keresztül, plusz grátisznak egy kör a Festetics-kastély udvarán át. Ez az egész ráadásul háromszor, úgyhogy, ha valamit elmulasztottam volna megnézni, arra volt még két lehetőségem. Tényleg nagyon szép volt és hangulatos, meglepően gyorsan gyűltek a kilométerek. Csak az a sok fagyis pult ne lett volna tízméterenként, majd\' megvesztem egy gombócért a vége felé.

 

Mint mondtam, az útvonal telitalálat... Forrás: Mozgásvilág.hu
Mint mondtam, az útvonal telitalálat...
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mallorcán sem készülhetett volna szebb futós fotó (Galériához klikk a képre!)

 

Jó verseny-e a Keszthely Triatlon?
Határozott IGEN! Nem csak ahhoz képest, hogy az ilovebalaton.hu első triatlon esemény rendezése, de úgy ámblokk. Külön említést érdemelnek a pályakijelölések és a biztosítás, a kellő mennyiségű frissítőpont (futásnál szerintem még túl sok is) és a tökéletes helyszínek és útvonalak, a bőséges nevezési csomag , meg persze a csinos érem.

Nem utolsó szempont, hogy a kísérő családtagok a versenyközpontnál strandolhatnak, pecázhatnak, játszóterezhetnek, ehetnek-ihatnak és várost is nézhetnek két szurkolás között.

Úgyhogy még egyszer igen, a Keszthely Triatlon az egy jó verseny!

 

Hirdetés