Szintet lépett a magyar triatlon Hír

Pressinform.hu
2016/07/05
A magyarországi triatlonsport fejlődése látványos, s amilyen látványos, olyan sikeres is
Hirdetés

Magyarországon egyedülálló, közös sajtótájékoztatót tartott Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) elnöke, Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke és dr. Bátorfi Béla, a házigazda Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, valamint Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár (EMMI). A jelenleg is tartó Tiszaújvárosi Triatlon Nagyhéten és a triatlon világkupa alatt folytatott egyeztetések során a felek a magyar triatlonsport számára - a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal összhangban - jelentős megállapodásokat kötöttek, és az együttműködés további elmélyítése mellett foglaltak állást.

A sajtótájékoztatón bemutatták a riói nyári olimpián résztvevő magyar triatlon csapatot, amely minden idők legjobb magyar triatlonsport eredményeként négy fővel képviselheti Magyarországot Brazíliában, valamint bejelentették a Magyar Triatlon Szövetség által indított TriBest_TriFest Közép-Európai Regionális Triatlon Kupasorozatot is.

 

Világkonferencia

A hazai, a nemzetközi és az európai triatlon szövetségek közötti egyeztetéseknek köszönhetően Budapest rendezheti meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Versenyrendezői Világkonferenciáját 2017 tavaszán - jelentette be a sajtótájékoztatón Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke. A konferencia megrendezése több szempontból is kiemelkedően hasznos mind a triatlon sportág, mind az egész magyar sport számára. A konferencia egyúttal arra is kiváló alkalmat jelenthet, hogy a 2024-es olimpiai pályázatok 2017. szeptemberi limai elbírálása előtt Budapestre látogathasson a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke, aki egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is.

 

Olimpiai triatlon csapat

A sajtótájékoztatón Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára és csapatvezető bemutatta a riói olimpián résztvevő magyar triatlon csapatot. A 2016-os riói ötkarikás játékokon négy magyar versenyző is képviselheti Magyarországot, ugyanis a nemzetközi szövetség rangsorában ifj. Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit is kvótát érő helyet ért el. Az eredmény értékét jelentősen növeli, hogy legjobb magyar eredmény egyikeként négy hazai triatlonos vehet részt az olimpiai küzdelmekben. A 2012-es londoni ötkarikás játékok triatlon versenyén Kovács Zsófia már indult a magyar színekben.

Marisol Casadi, az ITU elnöke elmondta, hogy

a magyarországi triatlonsport fejlődése látványos, s amilyen látványos, olyan sikeres is. Ebben a sportolók, az egyesületek és a nemzeti szövetség munkája is benne van. Ez dicséretes.

Casado elnök asszony bejelentette, hogy az ITU Versenybírói konferenciáját 2017 tavaszán Magyarországon rendezik, a Magyar Triatlon Szövetség közreműködésével.

Renato Bertrandi, az ETU elnöke rámutatott: „A riói olimpiára 21 európai országból 43 olimpikon kvalifikált Európából, ebből 4 magyar versenyző. Ez igazán nagyszerű teljesítmény!” – mondta.

 

Szintet lépett a magyar triatlon
Szintet lépett a magyar triatlon

 

TriBest_TriFest

A hazai versenyek színvonalának emelése érdekében, a Magyar Triatlon Szövetség hagyományteremtő céllal Közép-Európai Triatlon Kupasorozatot (TriBest_TriFest) alapított. Az Európában is egyedülálló kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia is csatlakozott, így a körverseny hazai állomásai mellett a partner országokban is tartanak megmérettetéseket. A regionális kupasorozat mind az utánpótláskorú, mind a felnőtt versenyzőknek lehetőséget teremt nemzetközi színvonalú versenyeken való szereplésre. Mindemellett, a szomszédos országok triatlon szövetségéveivel kezdődő szorosabb együttműködés keretén belül egyebek mellett a szakmai programok egyeztetése, valamint közös edzőtáborok szervezése is megvalósulhat.

 

Európa-bajnokság 2017

A Magyar Triatlon Szövetség megpályázza az ETU U23-as Európa-bajnokság 2017-es megrendezési jogát – jelentette be dr. Bátorfi Béla a sajtótájékoztatón. „A Magyar Triatlon Szövetség támogatásával és közreműködésével Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek hozzájárulnak a hazai versenyek minőségének javulásához, az élsportban, az utánpótlás sportban és a szabadidő sportban egyaránt, legyen az profi vagy amatőr verseny. A hazai triatlonsport számára a nemzetközi színvonalú és nemzetközi minőségű mezőnyt felvonultató versenyek törvényes és szabályos megrendezése rendkívül jelentőséggel bír” – mondta az MTSZ elnöke.

A Magyar Triatlon Szövetség számára különösen fontos, hogy a nemzetközi szövetségekkel és szervezetekkel ápolt kapcsolatait tovább mélyítse. A hazai triatlonsport hosszú távú érdekei azt diktálják, hogy Magyarországon gyarapodjon az ITU és ETU égisze alatt rendezett versenyek száma. Ennek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen, hogy a nemzetközi versenyszervezői sztenderdek és a magyar törvényi feltételek egymással összhangban, eljussanak a magyar versenyszervezőkhöz.

Kozmann György, sportért felelős helyettes államtitkár biztosította a szövetséget a Magyar Kormány támogatásárol. Mint mondta

Kevés sportág tud ilyen nagy fejlődést bemutatni, ilyen rövid idő alatt. A magyar triatlonsport a kevesek között is az egyik legelismerésre méltóbb. Biztosíthatom a Magyar Triatlon Szövetséget arról, hogy a kormányzat figyelme, tisztelete, segítőkészsége megteremti a biztos hátteret ahhoz, hogy mind a szövetség, mind a sportolók tervezhessenek sikereikkel. A sikereik mindannyiunk sikerei, így a támogatásunkkal is garantáltan számolhatnak!.

Az eseményen Marisol Casado, az ITU, Renato Bertrandi, az ETU és dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke közösen a szervezetek egyedülálló összefogását szimbolizáló, a magyar nemzeti színeket is megjelenítő triatlon installációt állítottak össze.

A sajtótájékoztatót követően a triatlon szervezetek vezetői közös versenyindítással rajtoltatták el az ifjúsági Eb-döntő futamát a tiszaújvárosi rendezvényen.

Hirdetés