Cube Peloton Race Hír

Cube Peloton Race Hír

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2014/08/10
Nem is kell ennél több...
Hirdetés

Kicsit rendhagyó lesz a teszt, ugyanis a második hasonló felszereltségű és árkategóriájú bringa járt nálam egy éven belűl. Az előző egy Merida Race Light 904-es volt, ez pedig egy árra és felszereltségre majdnem tökéletesen megegyező Cube Peloton bringa, amit szintén a Shimano 105-ös szettjével szereltek.

Egyik bringaboltos barátom már riogatott, hogy volt ilyen Cube-ja, de neki nagyon nem jött be, mert túl merev volt és nagyon rázott. Ízlések és pofonok mondom, amúgy sem vagyok túl előítéletes az ilyenekkel kapcsolatban. Azért is nagyon vártam a találkozást, hogy megtudjam, két nagyon hasonló kerékpár között mennyi ténylegesen érezhető komfort és teljesítménybeli különbség van.

 

Cube Peloton Race Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Cube Peloton Race
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Meglátni és megszeretni
Kezdjük az elején, amíg a Merida fehér alapon fekete piros volt, ez pepitában fekete alapon piros és fehér. Igen letisztult, kevés feliratos, pont ahogy szeretem, mégis az összes alkatrésznek megvan az összhangja, még a gumi egyik felirata is piros, hogy ne üssön el. A küllők szép fehérek, amik még pluszban dobnak is a látványon. Egy hozzá nem értő nem tudná megmondani, hogy nem egy full profi gépet lát-e éppen.

Bár ez nagyon szubjektív, de nekem a bringa nem csak a designra, de kialakításra is nagyon bejött, imádtam a csőformáit. Minden pontosan akkora, és olyan, hogy az a szememnek esztétikus legyen. A váz aluból, a villa karbonból készül, ahogy azt a hasonló árkategóriás gépeknél már megszokhattuk. A bovdenek szépen a vázban elvezetve, úgyhogy még egy pont a letisztultságnak.

 

A jó öreg 105ös
A bringa felszereltsége ebben a kategóriában a jobbik fajta, ugyanis a fékek kivételével, ami szérián kívüli Shimano, minden a jó öreg és megbízható 105-ös kategóriából került ki. Még a hajtómű is 105-ös, pedig azt le szokták spórolni valami olcsóbb darabbal. Lehet, már már elfogult vagyok, de ár érték arányban ez a szett vált be nekem legjobban, és a mostani bringámon is ez található. Hobbi amatőr célra és versenyzésre még mindig nem sok értelmét látom a picivel könnyebb, de sokkal drágább, és egyben gyorsabban kopó családok vételét. Mind a váltás-, mind a fékteljesítménnyel meg voltam elégedve. Ha veszünk még hozzá egy drágább bovden szettet, akkor a működésüket még finomabbá tudjuk tenni, és ez sokszor többet számít, mint egy jobb hátsó váltó…

A kiegészítők és a kerék is az Easton háza tájáról érkeztek. A kerékszettet csak dícsérni tudom, nekem nagyon megnyerte a tetszésemet, jól megy, és kellően merev. Hiába van radiálisan fűzve az első kerék, mégis tökéletesen stabil volt kanyarokban is, nem éreztem azt, hogy vándorolna az eleje. A kormány, hogy még egy dolgot kiemeljek aero volt, felső fogásban lapított, és elég kényelmes darab. A kiegészítők terén egyetlen dolog hagyott csak kívánni valót maga utána, az alapból nagyon puha és fehér bandázs, amit gyárilag fordítva tekertek fel. Nem tudom milyen megfontolásból, így viszont az élettartama igencsak lerövidül, és elég hamar sikerült is elszakítani és összekoszolni. Egy új bringánál ez a fajta oda nem figyelés egy kicsit idegesítő, mert pontosan ugyanannyi ideig tartott volna jól felrakni.

 

Cube Peloton Race Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Cube Peloton Race
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Miközben gurul...
Mint már riogattak vele, hogy túl merev… Valóban merev, de élveztem vele minden egyes kilométert. Valóban nem volt annyira kényelmes, mint a Merida, de ez egyetlen másodpercig sem zavart, úgy érzem van egy minimális orientáltságbeli különbség a két gép között. A Merida inkább túrásabb, kirándulós, ez inkább teljesítményesebb, versenyzős. Gyakorlatilag az első ráülésnél tökéletes volt, olyan mintha alám öntötték volna minden tekintetben.

Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, mert úgyis ki kell próbálni, de számomra nagyszerű élmény volt vele a tekerés. Elvittem a négy napos Dráva Tourra , ahol alaposan sikerült kipróbálni mindenféle körülmények között, és egy percig nem okozott csalódást. Annyira megtetszett, hogy jó ideig gondolkodtam is rajta, hogy vegyek egy ilyen bringát.

 

SiMoon szerint
A Keszthely Triatlon úszó számát neoprén nélkül is le lehet úszni, de egy jó bringa nélkül tényleg nem egészséges elindulni. Volt szerencsém a Cube Peloton Race nyergében elindulni és számomra az érzés egyértelmű: ez a bringa se több, se kevesebb annál, mint amire szükségem van. Geometriájának köszönhetően könnyen pakolható tekerés közben, gyakorlatilag csak asszisztál a sportoláshoz. Ha nem nézek le, akkor el is felejtem, hogy van alattam egy bringa, amit magammal kell cipelnem. Nyilván nem a Peloton Race a mai kor High-end megtestesítője, de egy átlagos bringásnak, aki komolyabban gondolkozik az amatőr versenyzésen is, ennél jobb nem kell.

 

Cube Peloton Race Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Cube Peloton Race
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Kinek való a bringa?
- amatőr versenyzőknek
- akik komolyabban akarnak sportolni, és megbízható edzőgépet keresnek


Használhatóság/praktikusság
1. Fullos
2. Ennél jobb nem kell
3. Ez most mi?

Ár/érték
1. Bolondoknak is
2. Na ennyit megér
3. Ennyit nem ér

Alkalmasság
1. profi
2. félprofi
3. hétvégi harcos

Hirdetés