Fedezd fel a Keszthelyi-fennsíkot!

Fedezd fel a Keszthelyi-fennsíkot!

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
Áthalad rajta a Rockenbauer Pál Országos Kéktúra, erdei egykor a Festetics-család birtokában voltak, a terület a Dunántúli-középhegység legnyugatibb része. Hol járunk?
Hirdetés

A válasz: Keszthelyi-fennsík, melynek dolomitból, kihűlt bazaltlávából, mészkőből és a Pannon-tenger egykori üledékeiből álló, két tömbből álló kistáját változatos növény- és állatvilág jellemzi. Területe 350 km²,   legmagasabb pontja a 444 m-es Köves-tető, ezt követi a Rezi-tető 431 m-rel, majd a 425 m-es Magas-hegy. Az említett két tömb a Keszthelyi-Rezi-vonulat, a másik pedig a Vállus-Vonyarcvashegy-vonulat. 

Kilátók, barlangok, várak nyomában a Keszthelyi-fennsíkon

Az Országos Kéktúra Sümegtől Tapolcáig vezető szakasza érinti ezt a tájat, de rövidebb felfedező sétákra is érdemes elindulni, akár családi túrákat tenni a kilátókban is igen gazdag területen. Leírásunk a Kéktúra itt futó szakaszáról.

Ilyen kilátós túra lehet például a Gyenesdiástól induló és balatongyöröki Szépkilátóig tartó, összesen 7 kilátót érintő Darnay-Dornyai Béla Emléktúra, mely egészében teljesítve nem tartozik a könnyű túrák közé a maga 16,7 km-rével és több mint 1000 m szintemelkedésével, de részleteiben, kisebb túrákat téve is teljesíthető. 

A hegység nemcsak kilátókban, hanem várakban, barlangokban, tanösvényekben, szőlőültetvényekbek is gazdag. Itt található például Rezi és Tátika vára, többek között a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, Döme-barlang, Kessler Hubert-barlang, a Gyenesdiási Vadlány-lik, a Vállusi Vadlán-lik. 

Tanösvényei közül az egyik legismertebb talán a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park által létrehozott, 38 állomásos, rövidebb-hosszabb sétányokból, körútból álló, és főként gyermekek számára izgalmas „Pele Apó Tanösvény”, mely a térség legismertebb látogatóhelyeiről érhető el. https://balatonederics.hu/pele-apo-tanosvenye/ 

A geológia iránt érdeklődők számára a legérdekesebb látnivalók a térségben a Keszthelyi-fennsík bazaltvidékén található tanúhegyek, bazaltplatók és a 10 m-nél is magasabb, sokszög alakú bazaltoszlopok, valamint a Kovácsi-hegy Bazaltfolyosója és a bazaltdolinák az apró tavacskáikkal. 

Kerékpártúra útvonalak Keszthelyről

Akik két keréken ismernék meg a térséget, azok mindezt könnyebb és technikásabb kerékpáros túrákon is megtehetik. Ilyen útvonal lehet a Keszthelyről induló, 63 km-es, közepes nehézségű körtúra, melyen aszfaltos, murvás és hegyi terepes tekerésre is van lehetőség.  

Hirdetés