Irány Tunézia sportos oldala!

Irány Tunézia sportos oldala!

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2016/02/20
Szahara szafari, dzsip túra, tevegelés, oázis felfedezés, delfin show, csodás tenger és felkészülés/edzőtáborozás a téli szezonban - mindez remek áron!
Hirdetés

A Taurus Reisen utazási iroda jóvoltából utazhattunk Tunézia varázslatos tájaira, hogy meglessük, milyen lehetőségek várják azokat, akik olcsón, gyönyörű környezetben szeretnének nyaralni, vagy akár versenyekre felkészülni a téli szezonban. Tunézia azonban remek választás a nagycsaládosoknak is. Heti három charter indul majd a térségbe, ahol az El Mouradi szállodák jobbnál jobb ajánlatai közül válogathatnak kedvükre a nyaralni vágyók.

Az ajánlatok között található “SunClub” helyszínek kifejezetten családosoknak szólnak, ahol a gyerekek is többféle program közül választhatnak.

Szakképzett animátorok várják a kisebbeket olyan programokkal, mint Hawaii jelmez készítése, arcfestés, homokvár építés, úszóverseny, és minden este minidiszkó. Így a felnőttek is ki tudnak kapcsolódni pár órára.

 

A szálloda medencéje Forrás: (c) Kimura
A szálloda medencéje
Kép forrása: (c) Kimura

Galériáért katt a képre!

 

Pár szó a helyszínekről, túrákról

Tunéziában rengeteg elragadó úti cél és program van amit meglátogathatunk, a fakultatív programok igazán kíváncsivá teszik az utazót, mint például a két napos Szahara szafari, ahol többek között a Csillagok háborúja forgatási helyszínét is meg lehet látogatni, másnap pedig az Atlasz hegységben lehet dzsip túrázni.

Ezeken a túrákon valódi oázisokat érintünk utunk során és ha már sivatag, a tevegelés is kihagyhatatlan program!

Lehetőség van ellátogatni Dougga városába is, ahol megtekinthetjük a letűnt római civilizáció emlékeit.

  

Tunézia sportszemmel

Úszás: egyetlen uszodáról tudunk Sousse városában, a Marhaba hotelnek van egy 25 méteres, fűtött medencéje. Ez persze nem európai edzőmedence, de triatlonosoknak tökéletes!

Kerékpározás: minél délebbi úticélt választunk, annál sivárabb, síkabb és szelesebb a táj. Az utak szélesek és sokkal jobb minőségűek, mint itthon, ugyanis kátyú csak elvétve van. A kamionok, autósok figyelnek a bringásokra, hiszen közlekedési káoszban szocializálódtak, így nem okoz gondot nekik, ha kilométereket kell színes ruhás bringások mögött autózni. 10.000-nél több kinti kilométer alatt 1 necces szituáció volt és valljuk be, itthon összetennénk a két kezünket hasonló aránynál!

Két dologra kell felkészülni:
- az egyik, hogy a kerítés nélküli tanyákról kutyák rohanhatnak ki, őket szembe kell spriccelni a kulaccsal és nem lesz gond, 
- a másik, hogy a gyerekek követ dobnak, ha nem integet nekik az ember

Futás: a tengerpartokon és az üdülő részeken lehet futni. Ezt nem javaslom elhagyni, ugyanis viszonylag sok a kutya. A legszebb futókör Hammametben volt, hátránya, hogy a tengerpart futhatatlan olyan mély a homok. 

Hammamet:
Úszás: ** - csak szállodai medencék
Kerékpározás: *****
Futás: **** - csak betonon lehet futni 

Sousse
Úszás: ***
Kerékpározás: ***
Futás: **** 

Mahdia:
Úszás: **
Kerékpározás: ****
Futás: **** - gyönyörű tengerparti futások 

 

Összességében nagyon kedvesek az emberek, segítőkészek bármerre is jártunk. Semmilyen negatív incidenst nem tapasztaltunk. A rendőrök megállítják a forgalmat, ha kerékpárost látnak. Kicsit sok a szemét és más, mint Európa, viszont 150.000 Ft-ból fejedelmi két hetes edzőtábort lehet összehozni.

A szállodákban egyébként majdnem mindenhol kapcsolódó programok várják a kíváncsi turistákat: folklór előadások, fakír show, vagy piacozás. Ha kedvünk támad, még delfin showra is befizethetünk.

 

Quad túra a tengerparton Forrás: (c) Kimura
Quad túra a tengerparton
Kép forrása: (c) Kimura

Galériáért katt a képre! 

 

A tengerpart...

Gyönyörű de tényleg, sárga homokos, lassan mélyülő partszakaszok, 
ahova a gyerekeket is biztonságban kiengedhetjük. Minden szállodának van saját partszakasza, napozóágyat, és egyéb kiegészítőket is könnyedén szerezhetünk magunknak.

A környezet Európai szemmel nagyon csupasz és ezzel együtt nagyon más. Pálmafák, és egyéb egzotikus növények mindenhol, januárban is 20-­25 fok napközben.

 

Klasszikus bazározás

A helyi bazárokba egyszer mindenképpen érdemes elmenni. Kétség ne férjen hozzá, a legtöbb áru itt is tömegtermélésből jön, de nagyon hangulatos egy bazáron végigsétálni. Talán az eladók kicsit túl rámenősek, de az ügyesebbek inkább jó poénokkal próbálják megszólítani az embert.

Mindenhol kérdezgetik, honnan jöttünk, és ha 
egy helyen meghallják, hogy Magyarországról, akkor futótűzszerűen megy végig az információ. Onnantól mindenki “Szervusz, vízibusz, Friderikusz”, és hasonló szóviccekkel próbálja becsalogatni a vásárlókat a boltjába. Néha egy egy fonetikusan megtanult vicc is elhangzik. Megnézhetjük, a mesteremberek hogyan kalapálják a díszített fém tányérokat, vehetünk kézzel szőtt szőnyeget, vagy mindenféle helyi motívumokkal díszített ékszereket.

 

Gyönyörű süppedő homokos tengerpart Forrás: (c) Kimura
Gyönyörű süppedő homokos tengerpart
Kép forrása: (c) Kimura

Galériáért katt a képre!

Biztonság

Pár szót azért érdemes ejteni a biztonságról is. Mikor a Tunézia turisztikai hivatal egyik vezetőjével beszéltünk, minden kérdésre őszintén válaszolt. Tisztában vannak vele, hogy a tavalyi terrorcselekmény miatt a nyaralóknak fenntartásaik vannak a közbiztonsággal kapcsolatban. Mindent megpróbálnak megtenni, hogy maximálisan védjék a turistákat.

Minket végig kísértek a rendőrök, még a bazárban is voltak velünk civilruhások. Sőt, még olyan is előfordult, amikor két 13­-14 éves gyerek jött a buszunk felé, az egyik rendőr megállította, majd két nagy tasli kíséretében elhajtotta őket. Kérdésünkre egyszerűen elmondta, hogy zsebesek, és már nem először próbálkoznak.
Minden nagyobb kereszteződésben fegyveresek vigyázzák a rendet.

 

Tudnivalók

A helyi pénzt, Tunéziai dinárt csak a helyszínen lehet váltani, így mindenképpen vigyünk magunkkal eurót vagy dollárt, ugyanis magyar forintról közvetlenül nem váltják. Plusz infó, hogy eltörölték az országból kiutazáskor fizetendő adót, úgyhogy fejenként 15 euróval több marad a zsebünkben. Hazafelé a Duty Free-ben érdemes bevásárolni pár dolgot, például vízipipa dohányt, amiből mindenféle ízesítésű van és pont ötödébe kerül mint itthon.


Minden ajánlatot megtaláltok a Taurus Reisen oldalán! Jó böngészést!

Hirdetés