Alpok-Adria Túra

Alpok-Adria Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2013/07/24
Magas hegyeken, sziklákon, a jég világán és lankás szőlőligeteken át az Adria partjáig.
Hirdetés

Alpok Adria túra: 750 km a Grossglocknertől az Adriáig

A mindösszesen 750 km hosszú Alpok-Adria Túra (Alpe-Adria Trail) egy új csillag Európa hosszú távú túraútvonalainak egén. A Grossglockner lábától induló, 43 szakaszból álló útvonalon haladva erőt meríthetünk a magas hegyek, sziklák és a jég világából, keresztül vándorolunk a napsütötte karintiai vidékeken át Szlovéniába, majd az olasz Friuli régióba, hogy végül célba érjünk az Adria partján a kicsiny halász faluban, Muggiában.

A kiindulópont Karintiában, a Hohe Tauern Nemzeti Park régiójában található, a Kaiser-Franz-Josefs magaslati ponton, majd innen tovább Ausztria legnagyobb gleccserén, a Pasterze-n át halad a Mölltal gyönyörű zöld alpesi legelői mentén. Egy-egy etap kb. 12-20 km és a menetidő naponta átlagosan 6 órát vesz igénybe. Ráadásul mivel nem magashegyi túraútvonalról beszélünk, a csekély szintkülönbségeknek köszönhetően a szakaszok oda-vissza irányból is könnyen járhatóak.

Minden egyes szakaszon találkozhatunk "mágikus helyekkel", ahol a négy elem harmóniája tetten érhető. Nem véletlenül nevezik ezeket a pontokat a természet ékköveinek, hiszen ezek a szépségek hatványozottan hatnak a látogatóra. Ahogy keresztezzük ezen látványosságokat utunk folyamán és elidőzünk mellettük, nemcsak látjuk mindezt, hanem érezzük is.

Az Alpok-Adria túra vendégeit Karintia egy Alpe-Adria Trail Kärnten Card vendégkártyával kívánja segíteni, amely automatikusan jár minden résztvevőnek és ingyenes szolgáltatásokat tartalmaz. A kártya szolgáltatásai megegyeznek a Nationalpark Kärnten Card szolgáltatásaival és a tartózkodás ideje alatt használható, ám csak az osztrák szakaszokon.

Ez a csodálatos út ily módon 2012. nyarától 3 országot és ezzel együtt 3 kultúrát fog össze az Alpok-Adria régióban.

Mikor érdemes a leginkább túrázni: június közepétől szeptember közepéig
A túra ideje és hossza naponta: 5,5 - 8 óra, 12,5-19,6 km
Szintkülönbség: maximum napi 1000 m
Nehézségi fok: az egyes szakaszok a természeti parkokban csak némileg nehezek, a legfőbb szempont a mindenki számára teljesíthető útvonalak kijelölése volt. A kitartás viszont annál fontosabb!
Kezdőpont: Ausztria, Kaiser-Franz-Josefs magaslati pont
Cél: Olaszország, Muggia


Első nap - a pollenek támadása, avagy hegyi mentés a mezőről

Alpok-Adria Trail próbatúránkat a Grossglockner árnyékából, a második etappal indítva Heiligenblutból kezdtük meg. Az E2 jelzésű úton Heiligenblutból indultunk Döllach irányába. Utunk lényegében szintúton vezetett a hegyek oldalában, az alpesi parasztgazdaságok mentén. Az ösvényekről vissza- visszatekintve a fennséges Grossglockner csúcs kísért minket, ha pedig előre néztünk, akkor a Möll völgyét láthattuk, ahogy kanyarog előttünk. Túránk első harmadában a híres Jungfernsprung vízesés is előbukkant jobb kéz felől, így légvonalban kb. 500 m távolságból is meg tudtuk csodálni. Utunk dús alpesi fűvel borított mezőkön vezetett, ahogy láttuk a betakarítása is nagy lendülettel folyt a hegyoldalakon. Vidáman fényképeztük a szorgos gazdálkodókat, ki kézzel, ki géppel aprította a néhol derékig érő füveket. Kirándulásunk alatt többször is áthaladtunk még érintetlen réteken, ezért egy idő után feltűnt a léptünk nyomán a füvekből szemmel is jól láthatóan felszálló sűrű pollen por, amelynek hamarosan meg is lett a hatása. Egy idő után szervezetünk megadta magát a füvek kitartó ostromának és kitört rajtunk az allergia. A kis pollenektől tüsszentő-, orrfújó- és viszkető tünetekkel igyekezett testünk megszabadulni, de néhányunknál a csata vesztésre állt, mert a papírzsebkendő mennyiség vészesen fogyatkozott, illetve a helyiek még hírből sem ismerték a kalcium pezsgőtablettát. Így ha június vége felé jársz erre, ezt a fontos ellenszert ne felejtsd semmiképpen otthon, mert sokat segíthet. A túra végén Heiligenblutba visszatérve mi is beszereztük azért ezt a hasznos gyógyszert, majd egy kiadós fürdés után a  máris virágpormentesebbnek éreztük magunkat, így egy könnyű ebéd erejéig kerestünk egy kellemes kis éttermet, ahonnan tökéletes panoráma nyílt a Grossglocknerre, majd továbbindultunk következő uticélunk, a Millstatti Alpok felé. Útban Seeboden-hez megálltunk Gmünd középkori városánál is, ahol kellemes sétát tettünk az apró, várfallal körbevett településen. 

Látnivalók az E2-es útvonalon:
- St. Vinzenz búcsújáró templom Heiligenblut
- Hegymászó temető a templom kertjében
- Kápolna Heiligenblut és Schachnern között
- Apriachi vizimalmok
- Mentlhof parasztgazdaság, múzeum házi készítésű ételek kóstolóival
- Grosskirchheim-i kastély a 15-16. századból
- Térkép az útvonalhoz IDE kattintva érhető el!
- 82 látványos fotó a galériában ITT!


Grossglockner
A Grossglockner gleccser
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Második nap - alpesi hütték és a legszebb kilátások napja

A Millstatti tó partján, Seebodenben, a -ben töltött éjszakánk után felkerekedtünk, hogy a második kirándulásunkba is belekezdjünk. Az idő tökéletesen napsütésesnek ígérkezett és reményünk, hogy itt már nem lesz magas fű, beigazolódott, hiszen 1620 m felett túráztunk. Túránk az E13-as útvonal egy szakasza, amely a Schwaiger Hüttétől vezet kb. 3,5 óra gyaloglással 10 km-en át a Lammersdorfer Hüttéig. Az út nagy része gerinctúra, pazar kilátással a Millstatti tóra, amelyre szinte egész idő alatt rálátunk. A Schwaiger Hüttét követően még két további tündéri hüttével találkozunk, először az Alexander Hüttét érintjük, majd a Millstätter Hütte következik sorban. Az E13-as útvonal ugyan kikerüli, de egy kisebb kitérőt tehetünk a Kamplnock csúcs felé, ahonnan a másik oldalra is leláthatunk. A távolban még nyáron is felfedezhetők havas hegycsúcsok, amelyek izgalmas kontrasztot alkotnak a vidék egyébként teljesen zöld, nyárias képével. Utunk során találkoztunk egy vicces vízköpő sárkánnyal is, illetve elhaladtunk a híres Gránát kapu mellett. A kirándulók néha talán nem is veszik észre, hogy féldrágaköveken járnak, hiszen a felszínhez közeli sziklákról lemorzsolódott gránát darabkák néhol teljesen ellepik az ösvényt és könnyen nézhetjük őket egyszerű kavicsoknak is, pedig nem azok. A Gránát kaput elhagyva ereszkedni kezd az út és visszatér a fenyőerdők közé. Az ösvény itt egyenesen halad a Lammersdorfer Hüttéhez, valójában el sem lehet téveszteni. Megpihenni itt mindenképp érdemes, sőt enni is, az áfonyás házi készítésű joghurt italt egyszerűen nem lehet kihagyni! Ha itt túrázunk megszállhatunk az - vagy a Millstätter Hüttében is. Napunk végén egy kis strandolást követően továbbutaztunk Arriachba, ahova egyébként Bad Kleinkirchheim-ből vezet az E17-es jelzésű túraútvonal és amely Karintia geográfiai középpontja is egyben.

Látnivalók az E13-as útvonalon:
- A legszebb rálátás a Millstatti tóra
- 4 hütte: Schwaiger-, Alexander-, Millstätter- és Lammersdorfer
- Vízköpő sárkány
- Kamplnock csúcs
- Gránát kapu
Térkép az útvonalhoz IDE kattintva érhető el!
82 látványos fotó a galériában ITT!


3. nap - Goriska Brda, a szőlő nagyhatalom

 

Arriachban, az Alte Point Panzióban töltött éjszakánk után továbbutaztunk Szlovénia felé, Kranjska Gora-nál beléptünk a Triglav Nemzeti Parkba, majd Vrsic és a Soca völgye mentén haladtunk tovább délnek, Goriska Brda felé. Számunkra ez eddig egy ismeretlen terület, így kíváncsian vártuk milyen vidék tárul a szemünk elé. Az utolsó hegygerincen átbukva szinte nem is akartunk hinni a szemünknek, az eddigi vadregényes hegyvidéki tájból egy lankás, szőlőültetvényekkel és patinás településekkel teli hepehupás vidékre értünk, amely jellegében Toszkánára hasonlít leginkább. Uticélunk Neblo volt, ahonnan az E30-as szakasz egy 6 km hosszú, Nebloból Dobrovoba vezető részét barangoltuk be. Szlovén kísérőnktől sokat megtudtunk e tájegység történelméről, amelyre leginkább a határmenti régiók hányatott sorsa volt jellemző, majd 1957-től ugrásszerű fejlődésnek indult, akkoriban alakult ki a táj mai arca. Gorsika Brda évi 18 millió liter borral járul hozzá Szlovénia bortermeléséhez, amellyel e tekintetben megszerezte a vezető pozíciót. Kirándulásunk alatt kellemes sétát tettünk a környező szőlőskertek mentén, ahol sok tradicionális, ám felújított borgazdasággal találkozhatunk, akiknél megszállni is érdemes. A kedvező árak mellett kedves kiszolgálásban lehet részünk. S hogy mikor érdemes ide látogatnunk? Az év összes évszaka kellemes időtöltést nyújt, hiszen a mediterrán éghajlat érvényesülése miatt ritkán esik a hőmérséklet 0 fok alá.

Látnivalók az E30-as útvonalon:
- szőlővel borított vidék, amelyet kerékpárral is érdemes körbetekerni
- Dobrovo vára
- Smartno várfallal körbevett falva
- Smartno kilátótorony, ahonnan tiszta időben talán még a tengert is látni
Térkép az útvonalhoz IDE kattintva érhető el!
82 látványos fotó a galériában ITT!


Millstatti Alpok
A Millstatti szakasz vízköpő sárkánya
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


4. nap - Dolce Vita az olasz tengerparton


A Casino Hotel VENKO****-ban töltött pihentető éjszakánk után elhagytuk Szlovéniát és továbbindultunk Olaszország felé. Utunk az innen kb. 42 km-re található Duino városához vezetett, ahol a 34. Alpok-Adria Trail szakasznak egy részét (Rilkeweg) szerettük volna bejárni, ám kisebb akadályba ütköztünk, mivel a helyiek elmondása szerint van egy-két szakasz az útban, amelynek privát tulajdonosa van és az áthaladás különféle vitás okokból nem engedélyezett. Ez a szakasz egyébként az út felső, azaz Duino felőli oldalát érinti, ezért a turisztikai hivatalban azt javasolták nekünk, hogy inkább Sistiana felől próbáljunk becsatlakozni az útba. Sistiana-ban egy nagyon kellemes öblöt fedeztünk fel, ahol vitorláskikötő és a tengerpart mentén egy hosszan elnyúló szabadstrand is található. A tengerparti szakasz 
meredek sziklafalban végződik, ahol a sziklamászást is lehet gyakorolni, illetve a szikla tetején, a part vonalában fut az E34-es út is. Erre mi is csak később jöttünk rá, mert először a parton próbáltuk megtalálni az utat. Ha viszont már ennyire lejöttünk a tengerhez, anélkül biztosan nem indulunk tovább, hogy ne úsztunk volna egyet, ezért egy fél óra pihenőt engedélyeztünk magunknak. A part kavicsos, a víz gyönyörű tiszta és mivel nagy hajók nem járnak erre, gyerekeknek is teljesen biztonságos. Sőt, még egy ugrálásra alkalmas szikla is van itt, ha a fiatalok egy kis izgalomra vágynak. A strandolás után megkerestük az utat, amely valóban a meredek sziklafal vonalában fut és csodálatos panorámát nyújt az öböl és a nyílt víz felé. Az út másik oldalán egy kemping található, így ha valaki itt száll meg és akad üres hely a tenger felé, az útmenti mediterrán fenyők mögül ráláthat a tengerre is.

Látnivalók az E34-es útvonalon:
- Duinoi kastély, park és múzeum
- séta a Rilkeweg-en, amely egy osztrák író- és költőről, Rainer Maria Rilke-ről lett elnevezve, aki 1912-ben lelt ezen a helyszínen ihletet költeményeihez és maga is itt sétálgatott
- Sistiana-i kikötő és strand, római kori leletek
Térkép az útvonalhoz IDE kattintva érhető el!
82 látványos fotó a galériában ITT!

 

Mi ugyan az Alpok Adria 43 etapából csak 4 szakaszba kóstoltunk bele, ám ha valaki erre az útra 4-5 napnál több időt is tud szánni, akkor biztosan maradandó élményben lesz része, hiszen országokon és kultúrákon átívelő természeti szépségekben gyönyörködhet és elmélázhat azon, mily módon szelídül meg a táj egy 3798 m magas alpesi hegységtől egészen a tengerpartig.

Szeretnél A-Z-ig mindent megtudni az Alpok-Adria Trailről? A , mindent megtalálsz!

A túra lehetőségét és a szervezést ezúton köszönjük a Kärnten Werbungnak és Goriska Brda Turisztikai Hivatalának!

 

Hirdetés