Sportbalesetek - Sí/Snowboard Hír

Adjegészséget.hu;http://www.adjegeszseget.hu
2010/01/07
Sportolásra, csúszkálásra csábító téli napsütés. Azonban nem mindenkinek adatik meg az önfeledt csúszkálás lehetősége. Gyakoriak a síbalesetek, ezek közül is a térd és bokaízületet érintő zúzódások, ficamok vezetik a listát.
Hirdetés
Emlékszem: gyerekkoromban, ha esett 2-3 cm hó, máris előkerült a szánkó, és végeláthatatlan csúszkálásba kezdtünk a szomszédos domboldalon. Nincs ez másként ma sem, csupán annyi történt, hogy a szánkót felváltotta a síléc és a snowboard.  Azt azonban meg kell hagyni, mindkettő gyorsabb és veszélyesebb is, mint a régi szánkóm volt….
80453-szanko_old.jpg
Az  állóképesség fejlesztését célzó edzések, a jó technika elsajátítása és begyakorlása, a reggeli bemelegítés, és az összpontosított figyelem jutalma a biztonságos sízés, az élvezet, hogy újra meg újra meghódítjuk a hegyeket. Azonban nem mindenkinek adatik meg az önfeledt csúszkálás lehetősége. Gyakoriak a síbalesetek, ezek közül is a térd és bokaízületet érintő zúzódások, ficamok vezetik a listát. Közös jellemzőjük, hogy sokszor jelentéktelennek tűnnek, ezért gyakran tovább erőltetjük, - hiszen még hátra van 2-3 nap a jól megérdemelt szabadságból - ezáltal hosszú, kellemetlen gyógyulási folyamat elé nézünk.
Az első és legfontosabb teendőnk ilyenkor nyugalomba helyezni a sérült testrészt, és figyelni a tüneteket:
 
A fájdalomküszöb mindenkinél más, de ha
* a sérülés pillanatában erős reccsenést hallottunk * kimozdult az ízület és rendellenes tartásban van * terhelésre instabilitást érzünk * pihentetésre sem múlik a fájdalom * f okozódik a dagadás, vérömleny keletkezett
jó, ha az első adandó alkalommal orvoshoz fordulunk.
80453-accident_ski.jpg
Addig is fontos, hogy
* rugalmas pólyával rögzítsük az ízületet * óránként tegyünk rá almaecetes borogatást (1 liter langyos vízbe 2 evőkanálnyi almaecetet teszünk) * minden borogatás után kenjük be zsíros, gyulladáscsökkentő krémmel (feketenadálytő) * a pihentetés idejére pedig rozmaringos izomlazító, fájdalomcsillapító krémet kenjünk fel óvatosan     a sérült területre, majd fedjük be fél órára átlátszó háztartási fóliával.
 
A vérömleny felszívódását gyorsíthatjuk körömvirág krémmel, a duzzanatok és a fájdalom pedig csökkenthető a mézes káposztalevél pakolással.
Ez a következőképpen készül: egyik káposztalevelet bekenünk mézzel, a másikat kissé megtörjük, és a fájdalmas ízületre helyezzük. Ráborítjuk a mézes levelet, és kb. fél-egy órára befedjük fóliával, majd az egészet bebugyoláljuk frottír törölközővel. Gyors és hatékony fájdalomcsillapítást érhetünk el ezzel.
80453-ski-accident.jpg
Ha már mindenen túl vagyunk, az egész csak egy múló rossz emlék, amiről a haverokkal sztorizgatunk, akkor jön a gyógyulás oroszlánrésze, a rehabilitáció . Általában ekkorra veszítjük el türelmünket, pedig a teljes egészség helyreállítása nem képzelhető el megfelelő kezelések nélkül.
 
Mi az, amire a legkisebb sérülés esetén is feltétlenül szükségünk van?
- a speciális torna, amely biztosítja az ízületek mozgásterjedelmének visszaállítását, a környéki izmok megerősítését (melyek a pihenés időszakába meggyengültek)
- a gyógymasszázs, amely lazítja az izmokat, javítja a légyrészek keringését, elszállítja az ízületekben felhalmozódott káros anyagokat
- a vákuumterápia, amely a pihentetés időszakában gyengült vér és nyirokkeringést segíti
- a gyógyvizes fürdő, jelentősége szintén a könnyebb mozgásban és az ízületek terhelésének fokozatosságában van
- polarizált fény terápiával a sejtregenerálódás folyamata gyorsítható, (ennek alkalmazását a sérülést követően szinte azonnal el lehet kezdeni)
 
A rehabilitáció folyamata lassú, a sportoló és a szakember közös erőfeszítését kívánja, a későbbi aktív, fájdalommentes életnek és sportnak azonban elengedhetetlen feltétele.
Mindig legyen a szemünk előtt, hogy a baleseteket megelőzni könnyebb, mint a sérüléseket rendbe hozni!

Hirdetés