Rocker vagy? Atomic lécek kivesézve... Hír

Mozgásvilág.hu
2012/02/01
Mivel a megfelelő síléc kiválasztás sok részleten múlik, a legegyszerűbb ha kipróbáljuk őket mielőtt befektetünk!
Hirdetés

 

Régen nem látott mennyiségű hó áldotta meg az Alpok sípályáit idén, és ezt egyre többen ki is használják. Idén Kaprunban 5 pályát nyitottak meg a mélyhó szerelmeseinek, de Heiligenblutban is találhatunk „pályán kívüli pályákat”. A sí iparág egyre felkészültebb etéren is, széles választékban kaphatók a rocker lécek itthon is. All-mountain, powder, rocker, camber, adaptive-rocker …olyan jelzőkkel illetnek léceket, melyeknek kevésbé van magyar megfelelője.  Te most szerencsés vagy, mert most megtudod mit is jelentenek!

 

Atomic Access © ATOMIC Austria GmbH

 

Rocker vagy? A sík esetében ez nem feltétlen a Rock and Roll megfelelője. A sílécek profiljáról van szó. Számunkra ez azt jelenti, hogy milyen terepre való: kezelt pályára, kemény hóra vagy esetleg porhóra? A rocker lécek profilja úgy lett kialakítva, hogy az alátámasztási pont ugyan ott található, amikor élen, illetve lapján van a sí, de ez a pont közvetlen a kötés előtt és mögött van. A léc eleje és háta kicsit felfelé hajlik, ez jó felhajtóerőt biztosít , és ettől jobban meghajlik a léc pályán kívül, amikor a talpfelületét használjuk ki. 

Atomic Rocker

Itt van például az Atomic Access: Az Access állítólag tökéletes partner backountry sízésnél és kezelt pályákon egyaránt.

Atomic Access © ATOMIC Austria GmbH

A 100mm-es szélességének és a Powder Rocker profilnak köszönhetően lágyan siklik, könnyen felúszik a porhóban. Összehasonlításul a legszélesebb Atomic léc, 125 mm, ami kizárólag porhóra ajánlott, míg az átlag pályaléc 70 mm körüli értékkel rendelkeznek a kötés alatt.  A Powder Rocker csőr pedig maximalizálja a felhajtóerőt, és fordulékonyabbá teszi a sít. Keményebb terepen pedig az L2 fektetett oldalfal szerkezet, famaggal, gondoskodik a rezgések elnyeléséről, ugrások tompításáról. A kötés alatti híd miatt optimális az éltartása, kezelhető kemény havon. Azonban az Access féle síktől ne várja senki ugyanazt a teljesítményt, mint egy carving pálya léctől!

 

Kicsit közelebb áll a pályalécekhez a Theory , ami egy All-mountain twin tip , azaz minden terepre alkalmas, és még a hátsó csőre is feláll! Kötés alaltt 5mm-rel keskenyebb, mint az Access (95 mm) ettől piskótább a léc, ergo jobban hasonlít egy carving léchez .

Atomic Theory © ATOMIC Austria GmbH

Neki már Adaptive Rocker profilja van, ami azt jelenti, hogy az alátámasztási pontok, amikor lapon van a síléc, kicsit közelebb kerülnek egymáshoz, amikor viszont az élére billentjük, akkor kitolódik a léc csőre és vége felé.

Atomic Theory

Ha még közelebb csúszunk a pályalécek felé, akkor összefuthatunk a Nomad családba tartozó Crimson Titaniummal . Itt a kötés alatti szélesség már „csak” 88 mm, ráadásul két réteg titánt használtak erősítésnek.

Atomic Crimson Titanium © ATOMIC Austria GmbH

Ettől hatékonyabb az erő átadása a léc élei felé, így jobb az éltartása, keményebb talajon is kiállja a próbát. Tökéletes választás súlyosabb egyéniségek számára, vagy olyan körülményekre, amikor nehezebb, vizesebb a hó.

 

Befejezésül vegyük példának a Chartert , ami egy sokoldalú backountry síléc, túrázáshoz, freeridehoz és telemarkhoz. Profiljában szinte ugyanaz, mint az Access , 100 mm a kötés alatt, powder rocker profil, csak hátul külön helyet faragtak a fókabőrt tartó pöcöknek.

Atomic Charter © ATOMIC Austria GmbH

Persze, mivel sítúra lécről van szó, „ RENU ” oldalfalas szerkezettel, és könnyű famaggal oldották meg, hogy egyszerre legyen könnyű és stabil is a léc. Súlya így 1570-1850 grammig terjed, míg mondjuk az Accessnél ez... nem tudjuk, de valaki írja meg nekünk!

Ha össze szeretnéd hasonlítani őket, az Atomic hivatalos oldalán egyszerűen megteheted!

 

Atomic Nomad © ATOMIC Austria GmbH

 

Mivel a megfelelő síléc kiválasztás a súlyunktól, a tudásunktól és a körülményeken is múlik, a legegyszerűbb ha kipróbáljuk őket mielőtt befektetünk! A Rokon Sport indít 1 napos sí utakat a közeli Osztrák pályákra, ahol ilyen léceket is ki lehet próbálni! Erről bővebben itt!
Hirdetés