Arlberg síterepe: 460 kilométer endorfin Hír

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu
2009/12/31
...érintetlen porhóval borított hegyoldalak és tágas freeride terepek.
Hirdetés
Az Arlberg név nem csupán egy hegyet, hanem egy alpesi hágót jelent, egyben a világ egyik legjobb síterepe.
Tökéletesen karbantartott sípályák valamennyi nehézségi fokon, érintetlen porhóval borított hegyoldalak és tágas freeride terepek.

Az Arlberg régióhoz tartozó településeket – St. Antont, St. Christoph-ot, Stubent, Zürst és Lech am Arlberget – évről évre elözönlik a téli sportok megszállottjai, az ínyencek, valamint a hótalpas túrázás és a sífutás szerelmesei. A kínálat önmagáért beszél: 280 kilométer jelzett sípálya, 180 kilométer mélyhóval borított szakasz, 84 hegyi felvonó és sílift, átlagosan 7 méternyi hóréteg november és május között, valamint sok-sok napsütés gondoskodik a feledhetetlen téli élményekről
.
undefined Kép forrása: undefined
Az első osztrák síiskola
Az Arlberg-hágó az osztrák Tirol és Vorarlberg tartományokat köti össze egymással. Itt, 1300 és 2811 méter között található az alpesi sísport bölcsője. A síelés története az Arlbergen egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor is St. Christoph-ban megalapították az Arlberg síklubot. Öt évvel később, 1906-ban Zürsben már síoktatást is kínáltak. A síelés úttörője, a világhírű Arlberg-technika Stubenben született feltalálója, Hannes Schneider 1921-ben alapította meg St. Anton am Arlbergben az Arlberg Síiskolát. Lechben pedig 1925-ben nyitották meg az első sísulit.

Az Arlberg a választott otthona mindazoknak, akiket magával ragadott az alpesi tél varázsa, az Alpok változatos, kihívásokkal teli és vonzó üdülőhelye. A karbantartott sípályák valamennyi nehézségi fokon, érintetlen porhóval borított hegyoldalakkal és tágas freeride terepekkel várják a hó szerelmeseit.

Itt reggeltől estig folyamatosan síelhetünk anélkül, hogy kétszer ugyanazon a sípályán csúsznánk le. A freestyle és a snowboardozás kedvelői a Rendl csúcsán található funparkban tombolhatják ki magukat. A Schindlerkar meredek lejtője St. Anton am Arlbergben, az Albona Stubenben, a Zürsertäli Zürsben vagy a jól ismert Schlegelkopf Lechben garantáltan megdobogtatja mindazok szívét, akik sílécekkel a talpukon nőttek fel. Aki igazán különleges élményekre vágyik, érdemes egy helyi sítúravezetővel útnak indulnia, aki pontosan tudja, mikor melyik lejtő a legjobb.

Az üdülővendégek ezeket a nemzetközileg is ismert hegyoldalakat és sípályákat, valamint a számtalan további lesiklópályát egyetlen síbérlettel használhatják. Az Arlberg síbérlet egyedülálló téli élményeket kínál az öt arlbergi településen. A települések közötti ingyenes síbuszjáratnak köszönhetően a vendégek könnyen megközelíthetik a sípályákat.
 
Arlberg- Öt település – öt különböző karakter
A nagy síterületet és öt települését három éve fogja közre egy ragyogó hókristály. Ez a markáns, aranyszínű logó pillanatok alatt a tökéletes téli üdülés szimbólumává vált. Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph és St. Anton am Arlberg sok mindenben hasonlít egymásra, de ugyanakkor valamennyi település saját karakterrel rendelkezik, és speciális kínálattal várja a vendégeket. A vorarlbergi oldalon található az elegáns és fényűző Lech, amelyet 2004-ben „Európa legszebb falujának” választottak, és ahol első osztályú éttermek és szállodák várják az előkelő vendégeket. Ezenkívül Lech az egyetlen település Ausztriában, ahol helikopteres síelés is szerepel a kínálatban.

Rögtön a szomszédban, 1717 méter magasan található a minden szempontból színvonalas Zürs. A mindössze 17 szállodával és panzióval rendelkező település a mélyhóban való síelés Mekkájaként ismert.

A hangulatos és otthonos Stuben szülöttje Hannes Schneider, az Arlberg első síiskolájának alapítója. A falucska nagy hangsúlyt fektet a freeride kínálatra és a gyermekbarát ajánlatokra.

St. Christoph az Arlberg régió legmagasabban fekvő települése és egyben Ausztria egyik legmagasabban fekvő síterepe is (1800 méter). Itt található az Osztrák Síszövetség Síakadémiája, valamint a legendás St. Christoph Testvériség székhelye, amelynek története egészen 1386-ig nyúlik vissza. Ezenkívül St. Christoph-on át vezet a Tirolt és Vorarlberget egymástól elválasztó határvonal is.

St. Anton am Arlberg és Lech Zürs tagja a „Best of the Alps” szövetségnek, amelyhez összesen 12 klasszikus alpesi település tartozik. Valamennyi jól csengő névnek számít a turizmusban és az alpesi térség legnevesebb téli, illetve nyári üdülőhelyei közé tartozik.
 
Sportos és kulturális alternatívák Arlbergben
Az Arlberg régióban a sípályáktól távolabb is számtalan élmény és kikapcsolódási lehetőség vár az üdülővendégekre. A napsütötte teraszok, hangulatos menedékházak, valamint fedett és szabadtéri bárok feltöltődést, a modern wellnesslétesítmények pihentető ellazulást nyújtanak. Továbbá kedvünkre válogathatunk az aktív programok közül: korcsolyázás, jégtekézés, szánkózás, sífutás, téli túrázás és lovas szános kirándulás szórakoztatja a családot. Az új arlrock sport- és mászóközpontban tenisz- és falteniszpályák, tekepályák, valamint hatalmas fedett és szabadtéri mászófalak várják a sportolni vágyókat. Lech Zürsben szintén számos aktív programlehetőség szerepel a kínálatban: a Schlosskopfplatzon található teniszcsarnokot átépítették, amely így bővített kínálattal, bowlingpályával, fitnesz- és aerobikteremmel, biliárddal és csocsóval áll a vendégek rendelkezésére.

 
undefined Kép forrása: undefined

Aki pedig egy kis kultúrára vagy helyi hagyományra szomjazik, annak érdemes felkeresnie két siklás között a régió nevezetességeit. Az érdeklődők izgalmas bepillantást nyerhetnek a letűnt korok világába az Arlberg- Kandahar Házban található St. Anton am Arlberg Múzeumban, a Tűzoltóházban berendezett Walser Múzeumban, valamint a Lech Zürs-i Huber Hus Múzeumban.

 
Hirdetés