Csúcs vadvizi élmények szlovén folyókon

Csúcs vadvizi élmények szlovén folyókon

(x) - Támogatott tartalom
2013/08/21
Rafting, kanyoning, vadvizi kajakozás Szlovénia smaragdzöld folyóin! Válassz a 25 rendelkezésre álló ajánlat közül!

Szlovénia smaragdszínű folyói izgalmas és biztonságos vadvízi kalandokkal várják a rafting szerelmeseit. A legalkalmasabb folyó erre a célra a kristálytiszta és hihetetlen zöld színű Soca, amely egy gyönyörű vadregényes sziklákkal tarkított völgyben folyik. 2008-ban mint kiváló uticél, az Európai Bizottság választása elsőként a Socára esett, így azóta is viseli az EDEN (European Destination of Excellence) magas szintű besorolását.

Vadvizi kajakozás a Socán
Vadvizi kajakozás a Socán
Kép forrása: AER

Galériáért katt a képre!
 

A Socán kívül a Sava folyó felső szakaszán, a Štajerska-i Savinja-n, Bela Krajina-ban a Kolpán és Dolenjska-ban a Krka-n is élveztheted a vadvíz izgalmát. A rafting központok biztosítják számodra a guide-ot, a szükséges felszereléseket és megszervezik a transzfert vissza a kiindulási pontra.

Vadvizi folyók Szlovéniában:
- : A Soca 136 km hosszú, amely a forrásától nagy sebességgel indul útnak és a Trenta völgyében folyik tovább egészen a tengerig. A folyó kristálytiszta vize egy karszt hasadékból ered Velika Dnina alatt, majd egy 15 méteres vízesésként halad tovább. A folyó itt-ott a sziklákba mély utat vájt magának, létrehozva ezzel több méter magas sziklafalakat, amelyek között az évek alatt egyre mélyebbre ássa magát. A szurdokok látványa (pl. 10 km-re Bovectől) a vízről vagy akár fentről nézve felejthetetlen látvány, sőt a maga nemében egyedülálló. A Soca a helyiek számára szimbolikus jelentéssel is bír, amely a természet tökéletességét mintázza.

- Sava, : A Sava, a Sava Bohinjka és a Sava Dolinka összefolyásából származó folyó, amelynek a felső, sebesebb szakasza alkalmas a raftingolásra. A Socával ellentétben nem sziklák között, hanem leginkább kavicságyon kanyarog ez a szép zöld színű folyó, némileg szelídebb képet mutatva magáról. A Sava egyébként kedvelt a horgászok körében is, ahol sokféle "vad-születésű" halat lehet fogni. A Savinján kajakozni, kenuzni és raftingolni a legjobb.

Vadvizi kajakozás a Socán
Vadvizi kajakozás a Socán
Kép forrása: AER

Galériáért katt a képre!

- Kolpa: A Kolpa folyó A Sava mellékfolyója. Ez egy 292 km hosszú határfolyó Szlovénia és Horvátország között. Forrása Horvátországból ered, majd kelet, dél-keleti irányba folyva ömlik a Fekete tengerbe. A folyó partjai mentén karszt platók és hegyek váltakoznak, amelyek a természet érintetlenségének képét festik fel a szemlélődő előtt. A Kolpa - köszönhetően a több, mint 50 gátnak - nem olyan gyors folyású folyó, mint a Soca, ezért kezdő raftingosoknak, kajakosoknak és kenusoknak szokták ajánlani, főleg egy-egy kiadósabb eső után, amikor az alacsony gátakon a hajókkal jól le lehet siklani.

- : A Krka szintén karszt forrásból ered, útján számos látványos természeti és építészeti emléken halad keresztül, a partján előforduló régmúltat idéző vizimalmok, fából készült hidak, várak és impozáns települések, mint pl. Novo Mesto, hangulatos képet nyújtanak a vidékről, ahol a történelmi emlékek jól megférnek a természet érintetlen szépségével. A karszt hatása révén sajátos élővilág alakult ki helyi állat és növényfajokkal, amelyek megőrzésére és fenntartására kiemelt figyelmet fordítanak a szlovénok. A Krka lassabb folyása révén szintén kezdő raftingosoknak vagy kenusoknak tökéletes választás.

Kobarid, a vadvizi központ
Kobarid egy kicsi és szeretetre méltó városka egy történelmi keresztútnál, a Soca völgye és az olasz Friuli Alpok között. Ide tartozik még Breginjski kot, Livško, Trnovo ob Soči kajak központok területe is, ahol a Soca legizgalmasabb szakaszait találjuk, illetve az Mt. Krn  (Drežnica, Vrsno és Krn) alatt elhelyezkedő hegyi falvak is. Mint minden más városban a Soca völgyében, Kobaridban is a főszerepet a vizi sportok kapják, itt minden adott, hogy az ideérkező vendégek élvezhessék aktív nyaralásukat. Rafting, kajak, hydrospeed vagy akár a szárazföldi sportok is nagy számban képviseltetik magukat itt, Kobaridban. 10 km-es körzeten belül itt találhatjuk a Soca szurdokvölgyét, a Kosec és Kozjak vízeséseket, a szikla gombát, a Nadiza folyót és a Soca fölött ívelő impozáns Napóleon hidat.


Vadvizi kajakozás a Socán
Vadvizi kajakozás a Socán
Kép forrása: AER

Galériáért katt a képre!

 

a 25 rafting ajánlatért, ha már kellőképpen fellelkesedtél!

 

Kapcsolat, bővebb információ:

Logo
Logo
Kép forrása: slovenia.info

www.slovenia.info