Családias hangulat az első Bled Bike Fesztiválon Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2018/04/01
Kihívásokat jelentő távok, megkapó helyszín Szlovénia szívében, a Triglav Nemzeti Parkban!
Hirdetés

2017. augusztusában került megrendezésre az első Bled Bike Fesztivál, melyet hosszas szervezés előzött meg.

MTB verseny a Triglav Nemzeti Park területén!

A verseny ötlete néhány elszánt helyi kerékpárrajongó fejéből pattant ki, így kis csapatot alkotva, igazi szívügyüknek tekintve dédelgették álmukat, mígnem az végre valóra vált: a Triglav Nemzeti Park első alkalommal engedett a területére kerékpárversenyt!

A fesztivál központjának a nyár legforróbb hónapjában a bledi evezős központ adott otthont, így a helyszínen nemcsak a kerékpárrajongók, hanem a vízimádók is jól érezhették magukat. A területen helyet kaptak a különböző kerékpármárkák kiállítói standjai is, színesítve ezzel is a hangulatot, valamint a látnivalókat.

A rajt előtti pillanatok Forrás: Mozgásvilág
A rajt előtti pillanatok
Kép forrása: Mozgásvilág
Galériáért katt a képre!


Hangulatos vízparti versenyközpont, családias környezet

A szervezők a fesztivál helyszínéül nem is választhattak volna jobb megoldást: a partról gyönyörű kilátás nyílt a Bledi-tó közepén elhelyezkedő szigetre és a Bled mögött magasodó hegyekre. A helyszínválasztás mellett szólt az is, hogy a központ a mezőny elrajtolása után sem üresedett ki, sőt, egyre csak érkeztek a strandolók, akik a napközben áthaladó gyalogos- és kerékpárforgalom mellett, a mezőny célbaérkezésekor a szurkolói bázis jó részét is biztosították.

Strandolókkal körbevett fesztivál központ Forrás: Mozgásvilág
Strandolókkal körbevett fesztivál központ
Kép forrása: Mozgásvilág
Galériáért katt a képre!

Tehát lényegében a reggel 8 órás rajt után a nézelődők száma csak gyarapodott, délre pedig már olyan sokan voltak, hogy a fesztivál hangulat valóban megvalósult.

Továbbá szerencsés egybeesés az is, hogy a központ közvetlen közelében étterem és büfé is üzemel, így a látogatók, szurkolók, strandolók, sőt a befutott versenyzők ellátása is könnyen kivitelezhető volt.

A fentieket egybevéve, egy igazán kifogástalan és jó hangulatú családias versenyről beszélhetünk, mondhatni a leges legszebb környezetben, éppen ezért nagyon találó is a verseny mottója, amely a következőképpen hangzik:

Fesztivál kilátással



A versenyzők részéről így panasz sem lehetett, egy igazán impozáns rajtterületről indulva vághattak neki a Júliai Alpok legszebb panorámát nyújtó ösvényeinek, melyek ugyan sok megpróbáltatást tartogattak számukra, ellenben a látvány feledtette fáradtságukat.

Kiállítói sátor a mólón Forrás: Mozgásvilág
Kiállítói sátor a mólón
Kép forrása: Mozgásvilág
Galériáért katt a képre!

Magyar indulók már az első versenyen!

Szerencsénkre magyar indulókkal is összeakadtunk a befutóban, akiket természetesen azonnal kifaggattunk tapasztalataikról: interjú alanyunk a Forza Racing Team színeiben versenyző Kovács Péter.

Mozgásvilág: Melyik távon indultál?

KP: Így elsőre a rövidebbik, azaz a 62,6 km hosszú maratont vállaltam be. A szintemelkedés így is 1710 m, szóval gondoltam, meglátom hogyan birkózom meg vele.

Mozgásvilág: Mi a véleményed a versenyhelyszín megközelíthetőségéről, a szervezésről?

KP: A parkoló nagyon közel van a versenyhelyszín bejáratához, így hogy reggel időben érkeztem még bőven találtam helyet, bár mostanra már úgy látom megtelt. Bledből egyébként nagyon könnyű megtalálni az evezős központot, főleg, hogy előző nap azért már felmértem a viszonyokat, így nem volt nehéz idetalálni. A szervezés gördülékeny, le a kalappal a szervezők előtt, mintha nem is ez lenne az első versenyük, nincs benne hiba!

Mozgásvilág: Mi a véleményed összességében a pálya nyomvonaláról? Mennyire volt nehéz, technikás?

KP: A maraton táv összesen kb. 6 km-t tett ki aszfaltúton, aztán amikor nekiindultunk a hegyeknek jórészt erdészutakon tekertünk tovább. Az erdő és a táj itt elmondhatatlanul szép, ahogy egy-egy ösvény kibukkan a nyíltabb terepre, elképesztő a panoráma, bár a tempó mellett sajnos nem volt idő nagyon nézelődni. A terep több masszív emelkedőt-mászást rejtegett, melyek kihívást jelentettek, a lefelék hosszú és gyors szerpentinek, oda kellett figyelni.

Az epic és a maraton táv egyszerre vág neki a versenynek Forrás: Mozgásvilág
Az epic és a maraton táv egyszerre vág neki a versenynek
Kép forrása: Mozgásvilág
Galériáért katt a képre!

Mozgásvilág: Volt e olyan tényező/körülmény, ami nehezítette számodra a versenyzést?

KP: A rajt után elég hosszasan kellett lassú tempóban követnünk a felvezető autót, amely kissé zavaró volt, bár érthető, hogy az autós forgalomban nem engedtek száguldozni több száz bringást. Mindenesetre az egész mezőny nagyon várta, hogy az első lehetőségnél végre felvehessük a saját tempónkat.

Mozgásvilág: Milyen volt a frissítőpontok kínálata?

KP: Én személy szerint fel voltam szerelve mindennel, amire szükségem van, más versenyeken sem nagyon szoktam megállni, így sajnos nem tudok érdemben válaszolni erre a kérdésre. 

Mozgásvilág: Mi a véleményed a pálya kijelöléséről?

KP: A pálya végig egyértelműen jelölve volt, a tóparton a befutónál például hosszan ki volt szalagozva a gyalogosok miatt, több segítőt is láttam, akik terelgették az arra járókat. Jól meg volt szervezve.

Mozgásvilág: Volt e kedvenc szakaszod a pályában, amit kiemelnél?

KP: Konkrétan nincs ilyen, nagyon élveztem a lefeléket, a száguldást, ugyanakkor az emelkedőket is, amik jól megizzasztottak. Szerencsére jól tudtam a saját tempómban haladni, nem kellett kerülgetnem senkit sem, ideálisan állt össze ezek szerint erőnlétben a mezőny összetétele.

Mozgásvilág: Milyen volt az ellátás a célban?

KP: Még csak most készülök odamenni, remélem sok finomság vár, mert azért bevallom elfáradtam és jól esne valami tartalmasabb étel!

Mozgásvilág: Ha változtatnál valamit a versenyen, mi lenne az?

KP: Talán be lehetne iktatni több single tracket, ezzel kicsit izgalmasabb ls technikásabb lehetne egy-két szakasz, bár így sincs okom panaszra! :)

Mozgásvilág: Hogyan tervezed, eljössz jövőre is? Ajánlanád ezt a versenyt a maratonosoknak?

KP: Abszolút és teljes mértékben ajánlanám is, ez egy egyedülálló helyszín, ahol legalább egyszer minden mountainbike-osnak versenyeznie kell! Ha pedig jó erőben vagytok, akkor feltétlenül az epic távot ajánlom, ott aztán megmutathatja mindenki, amit tud! ;)


Köszönjük a válaszokat Kovács Péternek és további sikeres versenyzést kívánunk neki a következő szezonra!


Az epic és a maraton táv egyszerre vág neki a versenynek Forrás: Mozgásvilág
Az epic és a maraton táv egyszerre vág neki a versenynek
Kép forrása: Mozgásvilág

Galériáért katt a képre!

 

Aki pedig kedvet kapott, ne tartsa magát vissza, hiszen már lehet nevezni a 2018-as epic és maraton távokra!

Bled Bike Festival 2018. nevezés és részletek itt!

 

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük a Bled Bike Festival Szervezői Csapatának!

Hirdetés