Mi már tudjuk idén hol versenyzel: Bled Bike Festival Szlovénia!

Mi már tudjuk idén hol versenyzel: Bled Bike Festival Szlovénia!

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2017/06/06
Most itt a lehetőség, hogy a Bled környéki elképesztően szép és érintetlen hegyvidéket augusztusban két keréken felfedezd: nevezz az Alpok Adria régió legnagyobb MTB versenyére Szlovéniában!
Hirdetés

Logó Forrás: Bled Bike Festival
Logó
Kép forrása: Bled Bike Festival

Újra az irodában ülve és visszagondolva a 3 rövid, Bledben eltöltött élménydús napunkra, egyre csak visszavágyakozunk, hogy többet-és többet ismerjünk meg a régió kínálta kerékpáros lehetőségekből, amely szinte kimeríthetetlen. Nincs még egy ehhez fogható kicsiny boldogság sziget, amely ennyire tökéletes lenne. Viszonylag nagy turisztikai látogatottsága ellenére is érezhető itt a természet és az ember harmóniája, amely kivétel nélkül egész Szlovénia területét átjárja.

Átutazóként télen és nyáron is már számos alkalommal kereszteztük Bled városát, ám eddig még nem volt szerencsénk itt több napot eltölteni. Néhány hete azonban ránk mosolygott a szerencse és meghívást kaptunk az augusztusban megrendezésre kerülő Bled Bike Festival MTB verseny média napjaira.

Kilátás a várkastélyból a Bledi-tóra Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kilátás a várkastélyból a Bledi-tóra
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Bledtől nyugati irányban a környező hegyek és erdők már a Triglav Nemzeti Park része, amely Szlovénia egyetlen nemzeti parkja. A nemzeti park központja és névadója is egyben a Triglav (2864 m), amely Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa. Környezetében a természet a legváltozatosabb arcát mutatja meg az utazóknak, kristálytiszta hegyi patakok, zöldellő mezők és völgyek, valamint a hegyek vadabbik oldaláról megannyi sziklás hegycsúcs, valamint a Triglav itt-ott előbukkanó, néha még a nyári hónapokban is havas csúcsa tarkítja a festői képet.

Versennyel egybekötött, össznépi kerékpáros ünnep a Bledi-tó partján

Aki Bledbe látogat, biztosan érez késztetést a nemzeti park felfedezésére, de vajon a látogatók tudják e, hogy merre induljanak, fel merik e fedezni önállóan a hegyi ösvényeket? A sok segítséget nyújt a témában, a térképeken kívül egy igényes kiállítást is létrehoztak a felújított épületben, így interaktív keretek között, játékosan nyerhetünk betekintést a Triglav Nemzeti Park mindennapjaiba. A moziteremben vetített filmet nézve pedig levegőből felvett filmkockákon keresztül ismerhetjük meg a hegyek és az ember évszázadok óta összefonódó történelmét.

A Bled Bike Festival mountainbike verseny nyomvonalának bemutatásán Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Bled Bike Festival mountainbike verseny nyomvonalának bemutatásán
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

A Bled Bike Festival egyik nem titkolt célja pedig szintén ugyanez, azaz hogy az idén debütáló versenyen Bled közelébe hozza a bringásokat, várhatóan olyan nagy számban, mint eddig soha azelőtt és bemutassa a nemzeti park egy igen látványos és izgalmas szeletét a résztvevők számára.


A fesztivál expo területén a sportmárkák standjai mellett számos további kerékpáros desztináció is bemutatkozik, így a látogatók további képet kaphatnak más kerékpáros területek lehetőségeiről.
 

 

Sok mászás, de kárpótlásul még több mesés kilátópont!

A verseny két távon kerül megrendezésre, egy hosszabb (102,6 km) és egy rövidebb (62,6 km) szakaszon, amelyeknek nyomvonala keresztül-kasul járja a legkiemeltebb Bled környéki természeti látnivalókat: erdőket, völgyeket, fennsíkokat és magaslati pontokat egyaránt. Mindkét táv bővelkedik kihívást jelentő mászásokban (már ami a szintemelkedéseket illeti), de minden szenvedésért bőségesen kárpótól az az egyedi látvány, amelyben a versenyzőknek majd része lesz.


Kerékpáros- és Utazás EXPO a versenyközpontban

A verseny ideje alatt, a Bledi-tó partján az Evezős Központban kialakított versenyközpontban a családtagok számára hasonlóan izgalmasan fog telni a nap, hiszen a gyerekversenyeken kívül a felnőttek az expo területén nézelődhetnek, körbekerekezhetik a tavat mókás PONY kerékpárokkal (a magyar Camping kerékpárok szlovén megfelelője), kulináris programokon/kóstolókon vehetnek részt, vagy fényképek formájában Bled történelmében merülhetnek el a promenádon sétálva.

Média Napok - avagy lessünk be a kulisszák mögé

Az esemény szervezése most ér csak igazán a finisbe, így jöhetett létre az a 3 nap is, amikor mi is bepillanthattunk a részletekbe. A verseny szervezői - mondhatjuk úgy is - maguk is megszállott kerékpárosok, ezért a rendezvény sikere igazán a szívügyük és teljes mellszélességgel azon vannak, hogy minden résztvevő elégedett legyen.

Az útvonal tesztelésnél számunkra a hosszútáv egy szakaszát mutatták be visszafelé, amely a Pokljuka fennsíkot köti össze Bleddel és a versenyzők pont a mi menetirányunkkal szemben haladnak majd - felfelé. Pokljukáról annyit érdemes tudni, hogy télen igazi sífutó paradicsom, nyáron pedig a kerékpárosok és túrázók kedvelt célpontja. Az ösvényeket magas fenyőfák szegélyezik, amilyen sűrű és érintetlen fenyőerdőt és aljnövényzetet talán még Ausztriában lehet látni. A mezőny többek között végighalad a Radovna völgy egy részén is, amely a szó szoros értelmében lenyűgözően szép!

Úton Bohinj felé terepen, flikk-flakkos utakon Forrás: www.mozgasvilag.hu
Úton Bohinj felé terepen, flikk-flakkos utakon
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Hogy kicsit átérezzük, milyen is lesz majd a versenyzőknek felfelé kaptatni, az utolsó napon mi is belekóstoltunk az emelkedőkbe, átgurultunk a Bledi-tótól hegyen át Bohinjba. Hát ami bizonyos, nem véletlenül szerepel a kiírásban 2904 és 1710 m szintemelkedés, ugyanis kevesebbet ezen a vidéken nem nagyon lehet összehozni!

Szintgyűjtők és hegyimenők tökéletes helyszínét ismerhettük meg, telis-tele kihívással és szépséggel! Légy te is az első verseny részese, ünnepelj együtt sok hozzád hasonló érdeklődésű bringással és ismerd meg Bled lenyűgöző természeti adottságait!

 

Ha verseny előtt érkezel néhány nappal, érdemes a helyi konyhát is megismerni, tippjeink:

Špica étterem - közvetlenül a tó mellett, isteni rostonsült halas ételekkel


- izgalmas hegyvidéki konyha és tengerparti herkentyűk háziasítása


Pr Psnak - tradicionális farmgazdaság, ahol hagyományos, a régióra jellemző ételeket lehet megkóstolni


- itt készítik eredeti recept alapján a híres Bledi krémest!

 

 

A meghívást ezúton is köszönjük a fesztivál , a szállást pedig a Hotel Park Blednek!

Hirdetés