Városi és Fitness kerékpárok Hír

Mozgásvilág.hu - Maulik Nikolett
2009/04/15
Összejönni haverokkal a ligetben, tekeregni a szigeten, meglátogatni nagyit, megbeszélésre, vagy akár munkába menni... ha ezekről a gondolatokról is a bringázás jutott eszedbe, akkor az alábbi bringák illenek hozzád.
Hirdetés

Városi kerékpár avagy citybike

A városi kerékpár rövidebb utakra, szilárd burkolatra és mindennapi, városi közlekedésre való. Kialakításánál elsődleges szempont volt a kényelem, ezért az idősebb korosztály is nyugodtan használhatja. A nyereg viszonylag alacsonyan helyezkedik el, súlyra közepesen nehéz, a kerékpáros egyenesen, kényelmes testtartásban ülhet rajta. Alacsony átlépésű váz és magas, íves kormány jellemzi. Felszereléséről is könnyű megismerni a városi kerékpárt, gyakori rajta a csomagtartó, a sárvédő illetve a láncvédő (ez utóbbiak különösen hasznosak, ha munkába menet használjuk a kerékpárt, hiszen megóvja a ruházatot a sártól), valamint esetleg a kormányon lévő kosár.

 



 

Ha ritkán közlekedünk dombos terepen, akkor sok sebességfokozatra nincs szükségünk, ezért a legtöbb citybike-ot nem szereltik fel komolyabb sebváltóval (jellemzően csak néhány sebességes háttsó váltót tesznek fel - aszerk.) – ilyenkor fontosabb a városi közlekedésben szükséges felszerelések megléte valamint azok minősége (pl. világítás).



Ha sportolásra ritkán, inkább csak városban való közlekedésre használnád a kerékpárod, akkor a mindenképp a városi (vagy city) biciklit ajánljuk.

Városi bringákért !

 

Fitness kerékpár

A fitness kerékpár viszonylag új kategória, az utóbbi években kezdett elterjedni. A hagyományos országúti kerékpárok és a cross bringák ötvözete. Az előbbiből indul ki, de több másfajta alkatrészt (például a kormány) használva kényelmesebbé alakították. A fitness kerékpárok szinte csak szilárd burkolaton használhatók, és könnyebbek a cross bicikliknél. A kerekeken a gumik keskenyek, hasonlóan az országúti kerékpárokéhoz. A kormánya egyenes, elől a futómű három fogaskerekes, patkófék (lásd országúti) helyett V-fékkel ellátva.

 



 

Új kategória lévén még nem egyértelmű mely területen lesz a legnépszerűbb. A fitness kerékpár kifejezetten előnyös azoknak az embereknek, akiknek a mozgás szeretete mellett a kényelem is fontos szempont (éppen ezért az idősebb, de még aktív, sportos korosztálynak is ideális).



Fitness bringákért klikk ide!
Hirdetés