Tour de Zalakaros

Tour de Zalakaros

Kakuk András
Kakuk András
2015/06/23
Szlovén győzelem a MAPEI Tour de Zalakaroson, Simon Péter volt a legjobb magyar
Hirdetés

Résztvevői rekordot döntött június 21-én a MAPEI Tour de Zalakaros, amit ebben az évben új névadó támogatóval szervezett a Vuelta Sportiroda és a Teker Egyesület. Összesen 1329 résztvevő vágott neki a 127, 60 és 33 kilométeres távok valamelyikének. A bringás hétvégén a programot látványos triál bemutató, fergeteges hangulatú gyermekverseny és tészta party is színesítette.

 

Esőmenő legkisebbek

A bringázás legkisebb híveit a szombati heves esőzések sem tántorították el a versenyzéstől: a gyerekek még nedves aszfalton indultak el a kijelölt körpályán, óriási hangulatot teremtve. Az U5, U7, U9 és U11 korosztályos fiúk és lányok szombaton 16 órától állhattak rajthoz, és a legügyesebbek nem sokkal később éremmel a nyakukban, vastaps kíséretében állhattak a dobogóra.

 

Esőmenők rajtja Forrás: Kakuk András
Esőmenők rajtja
Kép forrása: Kakuk András

Tolni csak mosolyogva

Vasárnap már igazi bringás idő várta a több mint 1300 résztvevőt, a korábbi zivataroknak nyoma sem volt a 10 órás rajtra. Először a Bianchi Zalakaros Maraton 358 fős mezőnye indult lassú rajttal Galambok felé. A tavaly debütáló, 750 méter hosszú, de átlagban 15-20% közötti meredekségű gelsei emelkedő most is megrostálta a mezőnyt, a hegyihajrát Sáska Zoltán nyerte. A mezőny egy jelentős részének tolnia kellett ezen a brutális meredeken a kerékpárt, de az indulók ezt láthatóan jókedvvel fogadták. Ekkor még nem tudták, hogy 10 km-re, a 15%-os meredekséggel kanyargó erdei úton, az első frissítő előtt igazi kuriózum várja majd őket. A Teker Egyesület néhány tagja ugyanis parádés hangulatot teremtett: jelmezben, ki dobbal, ki szobakerékpáron buzdította üvöltve, ugrálva a versenyzőket. A börzöncei hegyihajrában már Simon Péter haladt át elsőként a vonalon.

 

Hangulat-B-rz-nc-n.jpg
Hangulat-B-rz-nc-n.jpg

 

A Bianchi Zalakaros maratonon végül duplázott a szlovén Obal Primoz (Team Turbo Tropovci), aki a tavalyi győzelme után ismét elsőként teljesítette a MAPEI Tour de Zalakaros leghosszabb távját 03:11:37 alatt. Közel fél perccel maradt le tőle Simon Péter (Cube Csömör), aki a mezőny legjobb magyarjaként 03:12:06-os idővel, szoros hajrában, 4 másodperces előnnyel ért célba Pályi Csaba előtt.

 

7 Vezér teljesítménytúra

A maraton után, 10:20-kor a 7 Vezér teljesítménytúra 372 indulója gurult ki szintén lassú rajttal Garabonc felé, majd az éles rajt a névadó 7 Vezér Kalandparktól indult. A 60 km-es távot a férfiak közül leggyorsabban Vastag Marcell (Teker Egyesület), nőknél pedig Szekeres Dorina (Teker Egyesület) teljesítette.

 

Karos Kis-Balaton családi túra

A legkésőbbi, de legnépesebb Karos Spa Kis-Balaton családi túra indulói 10:30-kor rajtoltak a Gyógyfürdő térről, összesen 599-en. A 33 kilométeres túrára indulók szintén Galambok felé indultak és kényelmes túratempóban kerülték meg a Kis-Balatont. A leggyorsabbak dél körül értek vissza Zalakarosra, a kisgyermekes családok pedig 4-5 órát szántak erre a kirándulása.

Saját élmények

Tavaly főszerkesztő úr utaztatta le családját, hogy a Kis-Balaton körül tekerjenek, idén rajtam volt a sor. A tavalyi családos táv nem változott, ellenben újabb bicikliúttal bővült a helyi infrastruktúra. Zalakarosról Garaboncig már nem a főúton kell tekerni, a túra résztvevői is kipróbálhatták a friss kerékpárutat. 

Az esőmenő 5 évesekkel ellentétben mi nem voltunk annyira vagányak, hogy a szombati, 5 órakor induló bemelegítő túrát esőben bevállaljuk. A falu végén szépen kiálltunk és reménykedtünk a másnapi szép időben. Imáink meghallgatásra találtak mert tökéletes bringaidő várt minket. 

A Kis-Balaton tényleg gyönyörű és tényleg kicsi. A 33 km-es túrán kb. 5-8 km az ami a tó mellett vezet. Nehogy azt higyjük, hogy a maradék unalmas! A zalai mezők pipacsai és a felettünk vonuló bárányfelhők már-már giccsbe hajlottak, annyira szépek voltak. Kicsit féltem, hogy a néhol főútvonalon haladó kör mennyire lesz "parás" gyerekekkel de szerencsére aggodalmam csakúgy, mint a rendőri biztosítás már-már fölösleges is volt. Az arra haladó autósok kínos türelemmel,lassítva előzgettek minket, melyet budapesti közlekedéshez szokott elmém meglepetten tapasztalt.

Aki teljesen ki akarja élvezni a környéket, az mindenképpen több időt szánjon rá mint mi. A kerékpározás mellett, kedvem lett volna megnézni Matula bácsi kunyhóját, a bivaly rezervátumot, és a Kányavári-szigetet is. Legalább van miért visszamenni jövőre! 

 

Csal-di-t-ra.jpg
Csal-di-t-ra.jpg

 

Fénypont és finálé

A hétvége fénypontja a díjátadó utáni sorsolás volt, ahol egy CTM mountain bike és egy karbon Bianchi Intenso országúti kerékpár talált gazdára, az új tulajdonosok nagy örömére.

A részletes eredmények a verseny honlapján, a www.tourdekaros.hu oldalon érhetők el, ahová az eseményről készült képek is hamarosan felkerülnek.

 

Hirdetés