Schwalbe Procore - Eurobike 2014

Schwalbe Procore - Eurobike 2014

Kakuk András
Kakuk András
2014/09/03
Képzelj el egy dupla belsős gumit! Na, ez nem az, de majdnem olyan...
Hirdetés

Ha gyorsan rá akarnám vágni mi is ez, azt mondanám, hogy egy dupla belsős gumi. Persze totál nem erről van szó. A tavalyi évben megszellőztetett Schwalbe fejlesztés az utóbbi évek legizgalmasabbja a gumi piacon.

 

Schwalbe Procore Forrás: Mozgásvilág.hu
Schwalbe Procore
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A cél az, hogy alacsonyabb nyomáson (0,8- 1,5 bar) lehessen zúzni anélkül, hogy a felütés reális veszélyt jelentsen.

 

Alacsonyabb nyomáson jobb a gumi tapadása, ami főleg Enduro (sok technikás lefele menet) használat mellett előny. Mivel a gumi gördülési ellenállása is nő, itt nem arról van szó, hogy bármelyik hazai maraton versenyen a Procore előnyt jelentene. Vizes, sziklás, gyökeres repesztéseknél viszont fontos, hogy a kerék tapadjon mint pókember a falon.

 

Hogyan működik?
A Procore gumi igazából egy szett, ami tartalmaz egy speciális szeleppel rendelkező belsőt, magát a Procore héjat, egy légvezető adaptert és defektmentesítő löttyöt. A rendszer használatához szükséges egy legalább 23 mm széles, Tubeless kompatibilis felni.

 

Schwalbe Procore metszet Forrás: Mozgásvilág.hu
Schwalbe Procore metszet
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A hagyományos belsőre kerül felülről a Procore héj. A kettő közé a szelephez, illetve a Procore héjon található lyukhoz kell helyeznünk az adaptert. A Procore héj merevsége okán csak a saját méretéig engedi a belsőt tágulni, így ha ráhelyezzük a külsőnket, akkor a két gumi között lesz még egy levegőcsatornánk.

A felfújáshoz először a speciális szelepet ki kell csavarni. Ebben az állapotban tudjuk a belsőt 4-6 barra fújni, így az védi a felnit illetve biztosítja, hogy ne legyen felütéstől defektünk. Miután felfújtuk a belsőt becsavarjuk a szelepet és így tudjuk a külső levegő csatornát, az adapter légbordáin keresztül felfújni. A külső csatornában a nyomás a már említett 0,8-1,5 bar, amivel így aztán nagy sebességnél is úgy kanyarodhatunk, mint Talmácsi fénykorában.

A defektmentesítő löttyre akkor van szükségünk, ha a Tubeless kompatibilis felnire Tubeless Ready, vagy - neadjisten - hagyományos külsőt szerelünk.

 

A szett Forrás: Mozgásvilág.hu
A szett
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A Procore átlag feletti tapadása idén már több győzelemre segítette a Schwalbe profi versenytőit. A pór nép számára 2015 tavaszán lesz elérhető. Pontosabban a pór nép tehetősebb felének számára, a szett ára (párban) ugyanis 180 Euró körül várható.

 

A Schwalbe termékeket magyarországon a tudod beszerezni!

Hirdetés