Rengeteg újítás kockáéknál - Cube 2015 Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/09/11
Szép, egységes dizájnú, átgondolt és széles palettát kínál jövőre a Cube.
Hirdetés

A német cég kínálatában rengeteg kisebb-nagyobb újítást találunk, kezdve a modell paletta aljától a topig. A teljes palettát látva - ideértve a kiegészítőket és a ruházatot is - egy nagyon egységes, jól átgondolt dizájnt, és tervezést láttunk.

 

Terep
A belépő Cube modellek (az „A”-sorozat: Aim, Attention, Acid, Analog) új vázat kaptak. Mindamellett, hogy kinézetre a felső kategóriás modellek vázaira hasonlítanak, könnyebbek is lettek. A nyeregcső átmérőjét lecsökkentették 27,2 mm-re, ezzel adva finom rugalmasságot és plusz komfortot a merev váznak. Az új vázon belül vezetődnek a kábelek, így védve az időjárástól azokat, és letisztultabb kinézetet adva a komplett bringának. Apróságnak tűnhet, de a közvélemény kutatásuk szerint fontos újítás a papucsban kialakított kitámasztó felszerelési opció, ugyanis sokan szerelik fel új kerékpárjukat ezen kiegészítővel ebben a kategóriában. A leendő vásárlók szempontjából fontos és nagyon jó hír, hogy már közel 250 000 forintos fogyasztói áron levegős villával szerelt mountain bike-ot kaphatunk, a megszokott német minőségben!

Feljebb lépve a modellek között, az LTD-sorozatot is meglestük. Ezek a kerékpárok is új, a tavalyiakhoz képest könnyebb vázakat kaptak. Itt is megtaláljuk az új váltófület, a kitámasztó-felszerelési opcióval. Már tapered (1,1/8-1,5”) fejcsővel, és DM (direct mount) első váltó felszerelési opcióval. A nyeregcső átmérőjét itt is lecsökkentették 27,2 mm-re a komfort növelés érdekében.

 

Cube Reaction Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Cube Reaction
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Reaction-modellek esetében szintén új vázak érkeznek. Hátul 12 mm-es átütő tengellyel, szintén 27,2 mm-re lecsökkentett nyeregcső átmérővel és tapered (1,1/8-1,5”) fejcsővel léphetünk reakcióba. Plusz nagy durranás lesz, az új, olcsó karbon váz. A belépő szintű felszereltségű karbon vázas kerékpárok már 400 000 forint körüli áron elérhetők lesznek!

Nem léphetünk át szó nélkül a Reaction pedelec változatai felett. Az elektromos hajtás rásegítéses modellek eladási számai (nem csak a Cube-nál) rohamléptekben növekednek világszerte. A technológia kiforrásának és elérhetőbb árának köszönhetően egyre többen keresik és vásárolják meg a pedelec modelleket. Ezt a Cube is tudja, ezért is erősíti ezt a vonalat. A Reaction hibrid modellje 2015-re megkapta a Bosch erősebb, Performance motorját, ráadásul már kb 600 e forintért elérhető lesz! A vázon nem alakítottak a tavalyihoz képest, ami újdonság lesz, hogy elérhető lesz kifejezetten női vázas verzióban is. Plusz aki a súly és pedálozási energia oltárán hajlandó áldozni, annak érkezik az első karbon hibrid kerékpár! Mindösszesen 16,8 kilogrammos súllyal! Igaz közel 2 millió forint körüli áron…

Az Elite kínálatban megmaradt belépőszintnek a tavalyi váz, majd felfele haladva érkezik az új, C68 karbonváz. Meglapított csövek, az új préselési technológiának köszönhetően 68-32% arányban a karbonszál-műgyanta, melyeknek köszönhetően kellő merevség és kisebb súly jellemzi a vázat. Hátul már ez is a 12 mm-es tengellyel érkezik, belső kábelezéssel és Shimano Di2 (elektromos váltószett) kompatibilis kialakítású, tapered (1,1/8-1,5”) fejcsővel.

A nagyobb rugóutas modellekhez érve jön a felismerés: már az enduro kerékpárok között sincs 26”-os kerék átmérő! Bizony-bizony, a Stereok is 27,5” (650B) kerekeken gördülnek 2015-től, és az oldschool méret csak a gyermek, és az első belépő szintű felnőtt mtb-kon maradt meg. Emellett ami még fontos módosítás jövő évre nézve, az a vázak tovább csökkentett átlépési magassága.

 

Város
A Cube tervezői már tavaly is büszkék voltak az akkori városi, nagyon alacsony átlépési magasságú, „U” vázas kerékpárjaik oldalirányú merevségére (amit szaklapok is igazoltak). Most még szélesebb lapítást kaptak a középháznál, így fokozva tovább a merevséget. Ezen felül egyes modellek már integrált csomagtartókkal kaphatók, ezáltal akár 25 kilogrammal is terhelhetjük „garanciális feltételeken” belül maradva (gyermekülést használók számára ez nagyon fontos)!

Mivel eddig sok bonyodalmat okoztak az LTD elnevezések, valamint sok vásárló az újonnan megvásárolt trekking kerékpárjára felszereltette a sárvédőt, csomagtartót, terepgumit, az ilyen felszereltségű trekking modellek Curve néven, külön modellekként lesznek elérhetők.

 

Cube szíjhajtással Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Cube szíjhajtással
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Jó volt látni a Cube kínálatában karbonszíjas modellt is. Bár sok éve már, hogy megjelentek az ilyen kialakítású kerékpárok, és köztudottan ezen hajtás-átvitelnek rengeteg előnye van a láncszemeshez képest, sajnos nem nagyon terjedt el. Éppen ezért az Editor ritkaságnak számít, de mellette a letisztultságával, és a felszereltségével igazi városi nagyágyú!

 

Országút
Az aszfaltszaggatók választékában is megjelenik az új, C68 elnevezésű olcsóbb, de könnyebb karbon váz. A préselési technológia fejlesztésével kevesebb műgyanta marad a szálak között, így merevségileg jobbak, de súlyilag kevesebbek, mint elődeik. Emellett már 2000 euróért Shimano Ultegrával szerelt, karbon vázas kerékpárt kaphatunk! Pár éve még az alumínium vázakkal sem lehetett 3000 alatt látni lehetőséget… A Cube elsőként használja a 8 sebességes Claris-t a Shimanotól, mely a stabil, megbízható, jól működő rendszereket kereső vásárlók számára lehet ideális választás.

 

Cube Peloton Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Cube Peloton
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Cube termékpalettáját is viszonteladóit itt találod...

Hirdetés