Elektromos montiváltó és a megváltó pedelec

Elektromos montiváltó és a megváltó pedelec

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/09/08
Újdonságok a legnagyobb alkatrészgyártó kínálatában - Shimano 2015
Hirdetés

A jövő év egyik trendje lesz az elektromosság. Hajtás rásegítés (pedelec), rugózásvezérlés, és váltás… Ennek megfelelően a világ egyik legnagyobb alkatrészgyártójának jövő évi újdonságai között ebben a témában volt a legnagyobb durranás.

 

Elektromos váltás egy ujjal
Bár a Shimano országúti felső kategóriás családjában már évek óta használhatjuk az elektromos váltást, csendben mindenki azt a pillanatot várta, amikor a terepkerékpározás színterére is belép ez a technológia. Nos, ez a lépés 2015-re történt meg. Itt az XTR Di2!

A rendszert egy komputer, a két váltókar, egy akkumulátor és a két váltó teszi ki. A kisebb kilométeróra méretű komputer kijelzőjén láthatjuk az aktuális töltöttségi szintet, a hátsó és az első váltási pozíciót is, valamint azt a módot, amit épp használunk az előre programozott három közül. Igen, programozott, mert ha már elektromos vezérlésről van szó, miért ne lehetne kihasználni a benne rejlő lehetőségeket?

Laptophoz vagy asztali számítógéphez egy dokkolón keresztül csatlakoztathatjuk a központi egységet, és állíthatunk be funkciókat. Például a módokban a mikrokapcsoló hosszú nyomásához rendelt fokozatváltás mértékét (ez a hagyományos váltók hosszú váltókar nyomására több fokozat egyszerre átváltásához hasonlít)… Vagy például az egy váltókar használatot, amikor csak egy karral vezéreljük mind az első és mind a hátsó váltókat (a fokozatokon lefele haladva előbb hátul, majd automatikusan, amikor kell, az első is vált).

 

XTR Di2 Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
XTR Di2
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A rendszer egyébként alapmódban figyeli a keresztbe váltást, és amikor kell, közbeavatkozik, és az első váltóval utána vált. Emellett az első váltó kanalának „finomhangolása” is folyamatos. Mivel a kanalat nagyon keskenyre tervezték, kevesebb váltási tartományt képes ugyanabban a pozícióban kiszolgálni (hogy ne érjen a lánc a kanálba). Viszont a programozhatóság révén megoldhatóvá vált, hogy a váltókanál folyamatosan utánkövesse a láncot.

Az elektromos vezérlés láttán sokakban a megbízhatóság és a használati idő kérdése merül fel aggályként. A cég nem bízta a véletlenre a rendszer élesítését.

  

Több évnyi tesztüzem, profi versenyzők kíméletlen próbái előzték meg a premiert.

 

Ami pedig a rendszer használati idejét érinti: az első-hátsó váltó egy akkumulátorról működik, melynek kapacitása nagyjából 1500 váltás. Nem hangzik soknak, de egyszer próbáld megszámolni egy átlagos köröd/versenyed során mennyit váltasz összesen. Elég lesz. Azért biztonsági módként be van programozva a rendszerbe, hogy merüléskor először az első váltó álljon le, majd onnan még nagyjából 100 váltást bírjon a hátsó. Azzal csak elérsz egy hálózati konnektorhoz. Tölteni lehet normál módon, ez esetben nagyjából 3 óra a teljes feltöltési idő, vagy rapid, ekkor 80%-ra 20 perc alatt töltődik. Ez utóbbi sűrű használata nem ajánlott. Az akkumulátora elrejthető a fejcsőben, vagy mint az Ultegra Di2 változatnál, a kulacstartó alá felfogatható.

 

Nagy lépés az emberiségnek: STEPS
A cég másik nagy durranása, a pedelec azaz az elektromos hajtásrásegítő rendszerek piacára lépése. Ez a termék ezidáig hiányzott a kínálatból, és az évről-évre egyre hatalmasabb piacot 2-3 márka uralta nagyrészt. 2015-től ez gyökeresen meg fog változni, mivel itt a Shimano STEPS.

Évente több ezer pedelec kerékpárt adnak el csak Németországban, mely kerékpárok főként Shimano alkatrészekkel szereltek, így az ezekkel 100%ig kompatibilis hajtásrendszer érkeztét sokan üdvözölték.

 

Szakikám, ezt meg tudod bütykölni?
De az elektronika előretörésével újabb kihívás kerül előtérbe, mégpedig a szervizelés kérdése. Megszokott bringaszervizünk biztos megbízhatóan tartja karban a hagyományos kerékpárjainkat, de abban a pillanatban, hogy egy bedöglött elektronikájú e-bike-ot bíznánk rájuk valószínűleg csak vakarják majd a fejüket. A Shimano háttere itt válik kézzel fogható előnnyé a végfelhasználó számára is. A már kiépített szervizhálózatban ugyanis egyszerűen megoldott a viszonteladók, szervizesek oktatása. Végső esetre pedig kéznél van egy már jól működő garanciális szolgáltatás.

 

Shimano STEPS Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Shimano STEPS
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A rendszer felépítését tekintve nagyban hasonlít a többi pedelec rendszerhez. Kapunk egy nagy teljesítményű elektromos motort, mely nem helyettünk, hanem velünk együtt hajtja a kerékpárunk. Ehhez kapunk több szenzort, melyek a motor erőátvitelét szabályozzák, így kerülve el például az induláskori teljes nyomaték leadást és ezzel a hajunk letépését. Plusz van egy komputerünk, mely a szokásos kerékpáros órák által mutatott adatokat jeleníti meg, plusz láthatjuk az akkumulátorunk töltöttségi szintjét, és a három választható fokozatból az épp használtat. És persze ott az akkumulátor.

Az akkumulátor kialakításánál jelenleg is több gyártóval dolgoznak együtt, hogy a legoptimálisabbat és minden gyártó számára a legjobbat készítsék el. Az akkumulátor nagyjából 1000 töltésre képes, mely töltések során átlag 100-150 km-t tekerhetünk (a megtett táv erősen függ a rásegítés mértékének fokozatától, és például az időjárástól is). Elsőre lehet, nem tűnik soknak, de te mennyi idő alatt tekertél már 100 000 km-t? Az alatt hányszor cseréltél kerékpárt? Ugye…

Egy újabb, nagy szereplő belépésével és a pedelec piac fejlődésének ütemét látva kíváncsian várjuk, hogy mikor kezdődik el az árverseny, ami ezt a szegmenset is elérhetőbbé teszi szélesebb rétegek számára is.

 

A Shimano termékek hazai kínálatát itt találod...

Hirdetés