Ergonómia magas fokon - SQlab 2015 Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/09/11
Melyik alkatrésztől érezzük jól magunkat?
Hirdetés

Van egy cég, melynek elég csak a logóját megpillantanunk, és már rögtön sejtjük, itt bizony sok orvostudomány, laboratóriumi kísérlet és azok eredményét prezentáló grafikon lesz… és nem tévedünk.

 

Az SQlab termékeinek tervezésekor az emberi test az első, majd csak az után következik a funkcionalitás és dizájn.

 

Laboratóriumi tomporometrikus farszonda Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Laboratóriumi tomporometrikus farszonda
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Így zajlik a valagmeghatározás (Galériához klikk a képre!)

 

Vannak, akik saját bőrükön érzik, milyen fájdalmas is tud lenni, egy nem megfelelően választott nyereg, vagy kormány. Hiába csak napi tizen-kilométereket tekerünk, sajog a hátsónk, fáj a csuklónk, zsibbad az alkarunk, szúr a derekunk. Sokan legyintenek, és betudják az előző este utózöngéjének (ahh mekkora buli volt), idősebbek egy közelgő frontnak (mondom én édesfijam, hogy jön a hidegfront), vagy magának általánosságban a kerékpározásnak (jó ez a sport, csak nem nekem való). Holott ezek túlnyomó része egyszerűen csak a nem a testfelépítésünknek megfelelően választott alkatrészekre vezethető vissza.

Az SQlab standján két kerékpár alkatrészre fókuszáltunk, melyek jó megválasztása a fenti tippelgetéseket kizárja: a nyergekre és a kormányra. Ezek ugyanis a legtöbb baj forrásai.

 

Nyereg
A megfelelő nyereg kiválasztása először is az ülepünk méreteinek meghatározásával kezdődik. Ehhez pedig csak faék egyszerűségű feladatot kell elvégeznünk, amit egy kiadós buli után, két front között, és a teszek-még-egy-próbát esetekben is lazán megtehetünk: rá kell ülnünk egy speciális papírlapra, melyen ezután jól kivehetően látszik az ülőgumóink távolsága.

Tudjuk, hogy napjainkban trendi „egészségesen” vékonynak lenni, de szerencsére ezen műveletet megfelelő szakemberek végzik, akik számára nem „téma” eme trend, csak az érdekli őket, hogy valóságban mekkora a valagunk. Aztán ezen méret alapján kiválaszthatjuk a nyergünket… és láss csodát, a sajgás, szúrás a múlté (azért a helyes nyeregcső magasság beállításra is fordítsunk emellett kellő figyelmet).

 

 

Attól, hogy ergonómikus, még nézhet ki jól Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Attól, hogy ergonómikus, még nézhet ki jól
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Ez még nem elégséges a teljes komfortunkhoz. Ideális esetben nyergünk, a pedálozás közben folyamatosan torziós mozgást végez, lekövetve lábunk, és csípünk mozgását. Ezt egy csavarodásra alkalmas felépítéssel, és a pálcák és a nyereg teste közé beillesztett elasztomer gumibetétekkel éri el a cég. Minden nyereghez három féle betét jár, melyek különböző súlyú emberekhez ideálisak, így saját súlyunknak megfelelő csillapítással tudjuk használni a nyerget. Ez a finom mozgás is közrejátszik, hogy összességében elmúljon a derék- és fenékfájdalmunk.

 

Kormány
A kormányok esetében, elsődlegesen két információ szükséges a számunkra legmegfelelőbb alkatrész kiválasztásához. Először is vállunk, és így az ideális karterpesztésünk szélessége, valamint a kerékpározási stílusunk, amelyhez keressük a kormányt. E két adat, és az SQlab speciális szamárvezetője alapján pillanatok alatt megtalálhatjuk az ideális alkatrészt. Mert nem mindegy annak szélessége, hajlítási szöge és meredeksége.

 

Összességében csak két alkatrészt választottunk ki testalkatunknak megfelelően, de a kerékpározás máris barátunkká vált. Érdemes szétnézni az SQlab termékei között, ha a fentiekben magadra ismertél.

Az SQlab termékeket a Green Serpentine Kft. hozza el Neked Magyarországra...

 

Hirdetés