Merida újdonságok 2015-ben

Merida újdonságok 2015-ben

Kakuk András
Kakuk András
2014/09/09
A 2014-es Eurobike-on saját szemünkkel illetve lábunkkal érezhettük meg a beharangozott Merida újításokat.
Hirdetés

Merida 2015

A Merida a Eurobike előtt kiadta az újdonságairól szóló sajtóközleményét amit köszöntünk szépen fel is használtunk. A teljesen átváltozott One-Twenty, a tárcsafékes Ride Disc vagy a triatlonosok álma WARP Tri személyesen is bemutatkozott aztán az idei Eurobikeon..

A rendezők egy pöpec kis bringaparkot rittyentettek a friedrichsahafeni mezők mellé, amibe 4-5 nagyobb döntött kanyar, ugyanennyi kisebb, köves rázó, néhány ugrató és egy pump track is belefért.

Élettartam garancia


Rögtön az elején egy jó hír: a 2015-től gyártott vázakra a gyártó élettartam garanciát kínál! Hogy mit jelent ez? Strapabíró, masszív, megbízható kerékpárvázakat.
 

One-Twenty


Legnagyobb izgalommal a One-Twenty kipróbálását vártuk hiszen Jürgen Falke vezető designer szerint "a One-Twenty a leguniverzálisabb bringánk az összes közül". Mint univerzális paripa helyt kellett, hogy álljon a Demo Day tesztpályáján is.

7.900-s verzióval készültek a helyiek, amiről az előző írásokból már tudhattuk, hogy 27-es kerekekkel szerelt és felszereltségében a legvadítóbb az összes közül. Kormányról vezérelhető Fox telók elöl-hátul, XT szett, szintén kormányról vezérelhető teleszkópos nyeregcső és egyéb nyalánkságok várták az éles tesztet. Természetesen a több száz sajtó képviselővel megtöltött bringapálya nem volt alkalmas egy hosszú tesztre, de első benyomásokra igen.

One-Twenty Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merida One-Twenty
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Merida hagyományosan visszafogott designja helyett itt bátrabb ecsetvonásokkal és színekkel találkozhatunk.  A kék-narancs színkombó, az elegáns csíkok, az alul elhelyezett márka logó igyekszik felvenni a versenyt a fiatalok által közkedvelt all-mountain szegmensben.

A reggel még csikorgó testrészek is közrejátszottak, hogy kb. 3-4 kör kellett mire igazán összeszoktam a One-Twenty-vel.

Saját dimenziómban tökéletes összhangban siklottam keresztül az akadályokon.

Az én súlyom körül (74 Kg) bárkinek elégséges merevséget ad a váz és a 15-ös átütővel szerelt Fox CTD villa még az új rugóstag rendszerrel együtt is. A Floating Shock rendszer afféle hátrányát - miszerint a virtuális forgáspont az oldalmerevséget negatívan befolyásolja - nem véltem felfedezni. Mondjuk ezt maximum egy nagyobb súlyú, tapasztalt rider tudná megmondani. Hála istennek elvittük magunkkal Paraferee-t aki pont megfelel ezeknek a paramétereknek:

"A One-Twenty tervezésénél a Meridások kellően odafigyeltek, hogy a modellnek kitűzött területen helyt álljon. Így sokkal jobban érezhető volt a kerekek oldalirányú merevségének hiánya, mint a Floating Shock-é. All mountain felhasználás során, egy merevebb kerék esetén nem lesz gondja egy nehezebb vagy/és agilisabb ridernek sem."

Nekem egyetlen negatív emlékem van a bringával kapcsolatban, de azt nem a Merida számlájára írnám. A túl sok kezelő egység (váltók, fékek mellé ugye már a dupla lockout és nyeregcső kezelés) kisebb zavart okozott, a nem optimális beállítás miatt. A sok kar alapból zavaró tud lenni számomra, ezért a pontos beállítás hatványozottan fontos ami egy ilyen rövid tesztnél balhés.

A 7.900-as modell a többi családtaggal egyetemben már megsasolható a forgalmazó BikeFun Hungary Kft. oldalán. A belépőmodell 7.500-as verzió már 399.000 magyar dollárért elérhető.

Ride Disc


Megosztott lelkesedéssel fogadja az országúti társadalom a tárcsafék megjelenését, ami jövőre már a Merida kínálatában is elérhető lesz. Ride Disc 7000 egy könnyű, jól kézben tartható és irányítható, tulajdonképpen nagyon kényelmes kerékpár. Megjelenése amolyan "nájtrájderes", visszafogott fekete dizájn, piros betétekkel. Az összképet egyébként kellemesen befolyásolják a szinte mindenhonnan száműzött kábelek, amik éppen csak a kormánynál kukucskálnak ki egy gyorsállítási lehetőség erejéig.

A geometria - mint említettem - kényelmes és gyors tekerést tesz lehetővé, de azt a rövid teszt után nem tudom megmondani, hogy hosszú távon is végig kényelmes marad. A kormány alacsony rádiusza miatt ugyanis alig érezhető különbség a "fentfogós" és a "lentfogós" testhelyzet között, a derekam és a lábaim szinte ugyanakkora szöget zárnak be mindkét helyzetben, pedig a pozíció változtatás jól jönne hosszú távon.

Ride Disc Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Merida Ride Disc
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A tárcsafék megbízhatóságát egy kurta tekerés alkalmával szintén nem lehet megbízhatóan kivesézni, de úgy ámblokk sejthető a tárcsákról, hogy a hagyományos patkófékhez képest merészebb fékezést tesznek lehetővé.

A kerékpár nagyon egyben van, észrevétlenül asszisztál a sportoláshoz és ez az egyik legnagyobb bók, ami tőlem bringáról elhangozhat. Az mindenesetre érezhető, hogy mindennapos használatra tervezték a Ride Disc-et, ami többek között a sárvédő felfogatási pontokon érhető tetten (ráadásul kapható kifejezetten a Ride-hoz tervezett sárvédő is a kiegészítők között).

Ja, egyébként elfogadnám :)

A Ride Disc specifikációit már most megsasolhatod a BikeFun Hungary Kft. oldalán...

 

A világbajnok bringája kéne? A Tiéd...


A Merida versenyzőinek eredményei sokakat csábíthat a márka mellé. A megrögzött fanok számára még az is lehetővé válik, hogy nem csak a Világbajnokok által hajtott márkájú, de típusban és dizájnban is ahhoz passzoló replika kerékpárral tekerhessenek, akár a Lampre országúti, akár a Replica monti vonalon.

Replica Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Merida Replica
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Merida csajoknak


A Merida női vonalon is erősít. A közkedvelt Speeder fitness bringa már csajos színekben is elérhető, Juliet fantázianév alatt. Ugyanez a fejlődés igaz a Ride típusra is, úgyhogy csajok, 2015-ben el lesztek halmozva rátok szabott bringákkal!

 

Speeder 100 Juliet Forrás: Bikefun.hu
Merida Speeder 100 Juliet
Kép forrása: Bikefun.hu

 

  

Kipróbálnád? Látogass el szeptember 27-én Csillebércre, a Mozgásvilág.hu Kerékpáros Tesztnapra, ott többet is megtudhatsz a bringákról, sőt ki is próbálhatod őket! Igen, igen, már a jövő évi palettát...

Hirdetés