Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból

Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2022/03/22
A kiépített parkok nemcsak teret adnak a terepkerékpáros kikapcsolódásunknak, de lehetőséget biztosítanak technikánk javítására, tudásunk fejlesztésére, határaink kitolására. Persze legtöbbször mindezek egyszerre jelen vannak. Mi ezeket a parkokat szeretjük a környező országokban.
Hirdetés

Bringapark, bikepark vagy trailpark?

De a kettő nem ugyanaz? Jellegüket tekintve nagyon nem azonos a két megnevezés. Előbbi esetében azokról a parkokról van szó, melyek túlnyomó részt sípályák helyén, a nyári szezonra kiépített ösvény-hálózattal várják a lejtőzések szerelmeseit. A bikeparkok többségében meredek, technikás nyomvonalakat kínálnak, legfőképpen a downhill és freeride stílusok kedvelői számára. A mountain bike sport népszerűségének és sokszínűségének növekedésre révén napjainkra egy újfajta igény alakult ki, a bikeparkokban található ösvényeknél kevésbé extrém, de a kiépített, élménydús nyomvonalak iránt, melyekben akár tekerős szakaszok is előfordulnak. Ezek kiszolgálására alakultak ki a trailparkok, melyek leginkább trail, enduro és all mountain stílusú bringázások színterei, legtöbbször lift nélküli feljutási lehetőséggel.

Bikeparkok Ausztriában

Nyugati szomszédainknál több évtizedes hagyománnyal rendelkező, a mountain bike sport extrémebb ágazataihoz szervesen kapcsolódó bikeparkokat találunk, ám az utóbbi években egyre több újhullámos park nyílt meg, trónfosztó ambíciókkal.

Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-2
Semmering
Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Semmering / Bikepark Zauberberg

A hely, mely igazi klasszikus, hiszen számunkra, magyaroknak az első elérhető távolságban levő bikeparkok közé tartozott, így sokan itt kezdtük el felfedezni ezt a fajta kerékpározási élményt. A sípálya területén nyárra kialakított nyomvonalak túlnyomó részt sziklásak és technikásak. Számos fából (ugrató, northshore, wallride, stb) és földből épített tereptárgy teszi izgalmasabbá a gurulást. Összesen 12 különböző nyomvonal van kijelölve, melyek között megtaláljuk bikeparkokban szokásos családi útvonalat, mint a nagyon haladók számára alkalmasakat is.

A hegy aljában, a felvonó tövénél található központi épületben ehetünk és ihatunk, valamint van szerviz és kerékpárbolt is. 

Megközelítés: Egyszerűen és gyorsan közelíthetjük meg, hiszen nem csak az S6 jelzésű autópálya mellett található Semmering, de ma már a nyugati határunkig is több hazai autópályán juthatunk el.

Miért szeretjük? Bár az utóbbi években igencsak ráfért a felújítás (amit 2020-ban el is kezdtek), a gyors elérhetősége és közepesen nehéz nyomvonalai miatt. 

Régebbi élménybeszámolónk a Bikepark Zauberbergről... 

Bikepark Zauberberg pályainfó

Sankt Corona am Wechsel / Wexl Trails

Annak ellenére, hogy csak pár éve nyitotta meg kapuit, ráadásul a kezdeti időszakban összesen csak 2 nyomvonal volt, mégis sokak kedvenc helyévé vált – ezen tábort erősítjük mi is, hiszen már a nyitás óta járunk ide. A flowtrail és singletrail nyomvonalak mellé az elmúlt évek során készült downhill, jumpline és egy családi ösvény is, melyek minősége és átgondoltsága révén mind a kezdők, mind a profi kerékpárosok számára nagyszerű élményt nyújtanak. Könnyű tanulni és fejlődni, ha pedig van tapasztalat, könnyű látványosan és élvezetesen gurulni. Extra lehetőség az 1700 méter tengerszint feletti magasságban levő hegycsúcsról induló Wu Trail, mely a flowtrailek és singletrailek jellegzetességeit egyesíti. A csúcsig a panoráma utak bebringázásável juthatunk el, melyek fantasztikus panorámákkal kárpótolják erőfeszítéseinket. A park fejlődésében a buszos felszállítás helyett már csákányos felvonóval juthatunmk fel a nyomvonalak kezdetéig.

A park központjában ehetünk-ihatunk, illetve van kerékpárszerviz és bolt is. Általában április elejétől november elejéig van nyitva – ezen kívüli időszakban tilos kerékpározni az ösvényeken.

Megközelítés: Viszonylag rövid időn belül elérhető, lévén 20 percnyire fekszik az A2 autópálya mellett, és a határig is hazánkban több pályán is eljuthatunk.

Miért szeretjük? A szuper flow érzés – amit a nagy szakértelemmel kialakított nyomvonalak nyújtanak, a könnyű tanulási-fejlődési lehetőség, valamint a hangulata miatt.

Korábbi cikkünk a Wexl Trailsről...

Wexl Trails pályainfó

Petzen / MTB ZONE Bikepark

A hely, ahol végtelennek tűnő hosszúságú flowtrailen gurulhatunk! Európa leghosszabb flowtrailje (Flow Country Trail) annak ellenére, hogy akadálymentesített, ugratói könnyen átgurulhatóak, és döntött kanyarokkal van teli, a 11,5 kilométeres pályát megállás nélkül teljesíteni igazi kihívást jelent még az edzettebbek számára is. Persze nem csak ezen a nyomvonalon gurulhatunk: van még két fekete pálya is (Thriller és EWS), melyek technikásabb kihívásokat tartogatnak. 

A nyomvonalak aljában ehetünk és ihatunk, valamint szerviz és bolt is van.

Megközelítés: Nincs túl messze, de annak ellenére, hogy túlnyomó részt autópályán haladhatunk – az A2 jelzésű pálya mellett helyezkedik el – már egy-kétnapos programnak távoli. 

Miért szeretjük? A leghosszabb európai flowtrail, az mégis csak a leghosszabb flowtrail… meg délies elhelyezkedése révén a bikeparkokhoz mérten viszonylag korán nyit.

MTB ZONE Bikepark pályainfó

Königsberg / Königsberg Bikepark

A legtöbb bikeparkhoz hasonlóan klasszikus történettel indul Königsberg is: az egyre nagyobb mértékben kieső téli, síelésből eredő bevételek pótlására kerestek megoldást a tulajdonosok. A bringaprk kialakításához a híres és hírhedt Les Gets Bike Park építőitől kértek segítséget, mely önmagában is jó alap. A kezdők számára is gurulható – 2,7 kilométer hosszú – Freeride nyomvonal füves terepen, több fából készült hatalmas fordítóval indul, majd számos ugrató, illetve nem túl keskeny northshore szakaszok következnek. Élvezetes mind a kezdők, mind a profik számára, mivel lassabb tempónál átgurulható minden ugrató, a wallride/döntött kanyarok alsó része pedig kevésbé meredekek. Ezen ösvényből ágazik le a Downhill és Single Trail nyomvonalak. Előbbi 1,3 km hosszú, és csak a haladók számára ajánlott, míg utóbbi 2,7 kilométeres hosszán a közepes haladók és profik számára nyújt majd szórakozást. 

A hegy lábánál tudunk enni-inni, valamint találunk pumpapályát és gyermekek számára kialakított gyakorló területet.

Megközelítés: Egyszerűen és gyorsan közelíthetjük meg, hiszen a nyugati határunkhoz már több hazai autópályán is megérkezhetünk, és Königsberg az A2 jelzésű autópálya mellett található.

Miért szeretjük? Családias hangulata, és a környéken nyíló egyéb programlehetőségek miatt.

Ezt írtuk régebben a Königsberg Bikeparkról...

Königsberg Bikepark pályainfó

Kerékpáros parkok Szlovákiában

A szlovákoknál az utóbbi években robbanásszerűen növekedik a különböző kerékpáros parkok száma. Mind a bikeparkok, mind a trailparkok terén találunk lehetőségeket. Nekünk leginkább előbbi kategóriából vannak kedvencek, melyekben mind a kevésbé profi, mind a tapasztalt és haladó talál izgalmas nyomvonalat magának. Lévén ezek a felvonós terepek a téli szezonban többnyire sípályákként üzemelnek, a bringás szezon tavasz végétől őszig tart.

Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-10
Kalnica
Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-10
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kalnica / Freeride BikePark

Ez a mini park nagyszerű és sokszínű élményt nyújt minden technikásabb nyomvonalakat kedvelő kerékpáros számára. Nagyjából 200 méter szintkülönbség ellenére is találunk itt downhill, enduro, freeride, airline, és freestyle jellegű ösvényt is – összesen 20 különbözőt! Amennyire kicsi a hely, annyira nagy dolgok történnek itt, hiszen Európa harmadik legnagyobb terepkerékpáros fesztiválja kerül megrendezésre Kalnican, több tízezer résztvevővel és látogatóval. 

A hegy lábánál van kiszolgáló épület, ahol ehetünk-ihatunk, és van szerviz is.

Megközelítés: Akár szinte ajtóig tudunk autópályán haladni (a D1 jelzésű út mellett fekszik), de rövidítéssel egyharmadnyi szakasz kis forgalmú utakon is megtehető a költséghatékonyság növelés érdekében. 

Miért szeretjük? Családias hangulata, és sokszínű nyomvonalai miatt.

Freeride BikePark pályainfó

Kosutka / Bikepark Kosutka

A Zólyomhoz és ezáltal a magyar határhoz is közel elhelyezkedő park talán az utóbbi évek egyik leglátványosabban fejlődő szlovák parkja. A haladók, de legfőképpen a tapasztaltak számára nyújt élményt az összesen 7 ösvény, melyek jellegüket tekintve túlnyomó részt földből és fából épült kisebb-nagyobb ugratókkal színesített flow- és freeride trailek. Látványban és élményben magashegyi parkokra jellemzőt nyújtanak, holott a park teteje is csak 700 méter tengerszint feletti magasságú. 

A hegy lábánál van kiszolgáló épület, ahol ehetünk-ihatunk, és van szerviz is.

Megközelítés: Akár kis forgalmú utakon haladva, autópályákat kerülve is rövid időn belül elérhető.

Miért szeretjük? Különleges hangulata és hatalmas ugratói miatt.

Ruzomberok-Rózsahegy / Malino Brdo BikePark

Hazánkból szintén könnyen megközelíthető ez a szlovák bike parkok egyik legrégebbike, mely 10 rövidebb-hosszabb nyomvonallal várja a haladó és tapasztalt lejtőzni vágyókat. A bike parkokban elmaradhatatlan monster rolleres, nagyon könnyű, széles, dózerúton és mellett haladó nyom mellett meredek, technikás kihívást tartalmazó 3 darab fekete, valamint 3 darab piros-jelzésű downhill nyomon próbálhatjuk ki magunkat, és akad még 3 kék is, amiből kettő enduro jellegű. Több hosszú north shore szekció is található a flow nyomvonalból elágazódó részen, de túlnyomó részt természetes tereptárgyak vannak. 

A hegy lábánál van kiszolgáló épület, ahol ehetünk-ihatunk, és van szerviz is.

Megközelítés: Zólyomtól még egy órányi utazással érjük el, de így is akár egynapos programként is működhet.

Miért szeretjük? Határaink feszegetésének lehetősége, és a north shore-os elemek miatt.

Malino Brdo BikePark pályainfó

Csehország trail- és bikeparkjai

A cseheknél is pár éve vette kezdetét egyfajta mountain bike forradalom, melyben folyamatosan épülnek különböző parkok. Legtöbb újhullámos, úgynevezett trailpark, melyek ugyanazon séma alapján épülnek fel: egy kiszolgáló épület (parkolóval, mosdóval, büfével, szervizzel), ahonnan fel lehet tekerni ösvényen vagy úton a lejtőzős ösvények kezdetéig, lefele pedig 2-3-4 különböző nehézségű és hosszúságú nyomvonalon gurulhatunk. Számos nagyváros szomszédságában találunk ilyen parkot, nekünk az alábbi két helyszín lett kedvencünk.

Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-9
Nove Mesto pod Smrkem
Kedvenc bringaparkjaink a szomszédos országokból-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Nove Mesto pod Smrkem / Singltrek pod Smrkem

Mindegyik közül az egyik nagy kedvenc, ahova már közel 10 éve rendszeresen járunk. A trail bringázás paradicsoma, mellyel igazából csak egy probléma van… Budapestről majd 7 órás utazással érhető el. Ha viszont odaértünk, több napra elegendő bringázási lehetőséget kínál, hiszen kb. 100 kilométer, két országot (cseh-lengyel) érintő ösvényhálózatot találunk a régi bányász városka mellett. Minden nyomvonal nagyjából hasonló nehézségű: akadálymentesítettek (jellemzően kanyargós, pumpálós kialakítással), felületkezeltek (apró kavicsozással tömörítettek), így a kezdők is nagy élvezettel suhanhatnak, és az eső sem jelent igazán problémát – nem leszel sáros, nem válik a bringád egy földmassza-kupaccá.

3 helyen is találunk kiszolgáló épületet, szervizzel, evési-ivási lehetőséggel. A park egész évben nyitva van, csak a kiszolgáló épületek üzemelnek szezonálisan. 

Megközelítés: Sajnos nincs közel, fővárosunktól 600 km-re fekszik, mely útnak 80%-a autópályázás.

Miért szeretjük? A kezdő-profi számára is élvezetes, időjárás-függetlenül jól használható nyomvonalak, valamint a kedves, vendégszerető helyiek miatt – de a finom cseh sörök is közrejátszanak.

Régebbi írásunk a Singltrek pod Smrkemról...

Singltrek pod Smrkem pályainfó

Trutnov / Trutnov Trails

Szintén a lengyel határ mellett található ez a park is, és szintén trailpark jellegű. Az előbbiekben bemutatott Singltrek ösvényeihez képest ez egy teljesen más világ. A legkönnyebb nyomvonal is nehezebb, s bár a kezdők számára is élvezhető, a legtöbb nyomvonal leginkább a haladó, technikás pályákat kedvelő kerékpárosok paradicsoma. Az ösvényeknek helyet adó hegyen hatalmas, személyautó- illetve furgon-méretű sziklatömbök hevernek, melyeket kreatív módon használtak ki a pályaépítők. Ha vágysz egy kis kanadai bringás érzésre, de nem tudsz kiutazni az észak-amerikai földrészre, akkor itt kicsiben megkaphatod. 6 darab (összesen kb 18 kilométernyi) fekete-, 6 darab (összesen kb 11 kilométernyi) piros-, és 6 darab (összesen kb 18 kilométernyi) kék ösvény közül választhatunk.

A hegy lábától picit távolabb találunk egy kicsi kiszolgáló épületet is, ahol enni-inni tudunk. Tavasztól ősz végéig lehet használni a nyomvonalakat.

Megközelítés: Sajnos nincs a szomszédban, így nagyjából 6-7 órányi utazással kell számolni, melynek kétharmada autópályázás.

Miért szeretjük? A rendkívül látványos és technikás terepe, valamint a kreatív és izgalmas nyomvonalai miatt.

Trutnov Trails pályainfó

Szlovénia bikepark kínálata

Déli szomszédunknál egyelőre nincs túl sok terepkerékpározásra hivatott park, de a legismertebb, a hazánk határvonalához közel fekvő így is igazi csemege a bikeparkokat kedvelők számára. 

Maribor / Bike Park Pohorje

Világkupa- és világbajnoki downhill futamoknak is otthont adó park három hivatalos nyomvonala túlnyomó részt a haladó kerékpárosok számára nyújtanak élvezetet. A fekete ösvényen rendezték meg több alkalommal a világkupa futamot, így ehhez mérten rendkívül meredek, gyökeres, nagy ugratókkal tarkított nyomvonal. A piros jelzésű inkább a tempóra fókuszál - hatalmas döntött kanyarok és ugratók találhatók rajta. A kéken pedig kisebb ugratókkal és kanyarokkal színesített flow gurulás vár.

Megközelítés: Könnyen és gyorsan elérhető, hiszen egyrészt az A5 autópálya mellett fekszik a város, másrészt már hazánkban is elkészült a határmenti M70-es autópálya.

Miért szeretjük? Mert a hozzánk legközelebbi olyan pálya, ahol belekóstolhatunk a világkupa hangulatba és nyomvonalakba.

Hirdetés