A földi paradicsom montisoknak

A földi paradicsom montisoknak

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/07/01
Singltrek pod Smrkem -  közel 100 kilométernyi singletrail kizárólag bringások számára!
Hirdetés

Szerintem minden mountain bike-osnak van egy kedvenc ösvénye valahol az egyik hegyen, ahol minden egyes alkalom végén elhangzik az a mondat, hogy

bárcsak hosszabb lenne... de jó lenne ebből még jó pár kilométer...

Csiribú-csiribá: Csehországban van egy hely, ahol valóra vált ez a kívánság, és közel 100 kilométernyi singletrail vár rád! Ráadásul kizárólag bringások számára!

Singltrek pod Smrkem Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Singltrek pod Smrkem
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Singltrek pod Smrkem - MTB Csehországban

A lengyel és a német határ közé beékelődve találjuk a közel 4000 lélekszámú Nové Mesto pod Smrkem nevű cseh városkát. Keletről és délről 6-700 méter magas, lombhullató- és fenyőfákkal borított lankás hegyek ölelik körbe. A város ódon, kopottas házai nem éppen turista vonzerő. Szóval egy, a Budapestről 7 és fél órás utat esetleg végig alvó utazó első pillantásra nem érti, mit keres itt, és mit fog kezdeni a kerékpárjával. Aztán odaér a hegy lábához, és csupa vigyorgó montis érkezik szembe az erdőből, melynek látványa kezd gyanús lenni, hogy mégis van itt valami.

 

 

Az a valami pedig a Singltrek pod Smrkem névre keresztelt bringás „park”. Egy hely, ahol közel 100 km-nyi kerékpározható ösvény hálózza be a környék hegyeit. Nincsen felvonó - így mindenhova saját erőnkből kell eljutni, nincs extrém meredek felfele vagy lefele - így hosszan tekergőznek az ösvények mire a 600 méteres magasságból 350 m körülre leérnek.

A projekt 2012-ben vette kezdetét, mely során kifejezetten a mountain bike-osok, azon belül is a könnyed endurosok,

az all mountain-esek és a terep mtb túrások igényeit figyelembe véve kerültek ösvények kialakításra.

A 30-100 cm széles ösvények alapját egy erősen tömörített, cementtel összekevert apró zúzalék képezi, mely még nagyobb eső során sem puhul fel – nincs sár, csak élvezetes tekerés.

Említettem már, hogy ezek az utak a Jizerské-hegységhez tartozó védett területen, egy nemzeti parkban találhatók? Beza’! …és mégis létrejött, hivatalosan. A kialakításnál persze számos fontos kritériumnak kellett megfelelni - több helyen fapallókon halad az út, a bázispontokon pedig a bringamosók vizét szigorú rendszerben vezetik el - de létrejöhetett.

Singltrek pod Smrkem Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Singltrek pod Smrkem
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

No, de mitől olyan őrült jó ez a hely?

Röviden, tömören - valamint magyarosan - a „flow-trail”-ek miatt. A Singltrek pod Smrkem ösvényein játékosan, akadálymentesen, élvezetből tekerhetünk.

Minden útvonal tele van szűkebb-nyújtottabb és picit döntött-egyszerű kanyarokkal, valamint kisebb-nagyobb huplikkal, melyek összhatásilag nagyon változatos terepet nyújtanak a bringás számára.

Az átlag 3-5% körüli lejtésű ösvényeken tekerés nélkül is 20 km/h körüli tempót tudunk gurulni, de rátekerve csak a tökösségünk szab határt.

Mi 25-30 kilométeres köröket alakítva mentünk, 350-700 méternyi szintet mászva. Szó szerint észre sem vettük, hogy letekertük a kört - már-már az az érzés volt bennünk, hogy végig lefele haladtunk, mégis visszaértünk ugyanoda. A mászások mindenhol belesimulnak a körök élvezetes részébe - mi több, én, aki utálok mászni (de megteszem, mert utána jön az élvezetes rész) azt kell mondjam, élveztem a Singltrekbeli mászásokat! A kisebb huplikat kipumpálva extra lendületeket szerezhetünk még felfelé is.

Pechünkre északról egy hidegfront érkezett velünk egy időben Nove Mestoba. Ennek köszönhetően minden nap kisebb-nagyobb zuhék áztatták a hegyet, s vele együtt az ösvényeket is. No persze, aki 7 órát utazik, hogy tekerjen, azt nem tántorítja el a reggeli ébredéskor kintről beszűrődő eső csepergés hangja. De egyáltalán nem bántuk meg, hogy neki vágtunk a túráknak. Az ösvények keményre döngölt talaja még esőben is tökéletes élményt nyújtanak, minimális felcsapódó sárral. Fél napos csapadékmentes időszak után pedig a nyomvonalakra rá sem lehet ismerni, úgy eltűnik a víz!

Singltrek pod Smrkem Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Singltrek pod Smrkem
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Ami a technikai tudás szükségességét érinti

Nincsenek kimondott ugratók, sem letörések, sem hatalmas sziklakertek vagy gyökerek. Csak a huplik és kanyarok jelenthetnek kellemetlenséget nem megfelelő tempónál, vagy ha benézed valamelyiket. No meg a fahidak, melyek tyúkhálók hiányában nedves körülmények között csúsznak, mint a takony.

A tájékozódást színek, karók és táblák segítik. Minden ösvénynek van egy színe (zöld, kék, piros, fekete), melyek a nehézségét is jelentik. Ezeket a színeket az ösvények mentén méter magas karókon is megtaláljuk – ráadásul elágazások előtt 50 méterrel előjelzővel kiegészítve! A csomópontokban pedig nagy átfogó térkép áll.

 

Összességében a hely egy montis földi paradicsom. Ahol kicsik és nagyok, kezdők és haladók egyaránt megtalálják a maguk játékát. Hihetetlen élvezetes minden egyes tekerés, miközben, az újabb és újabb kör során újabb és újabb játékra adó lehetőséget fedezünk fel... és ami még jobbá teszi a helyet: mindezt időjárás függetlenül!

Meg vagyok győződve róla, hogy ez az irány a mountain bike sport jövője.

Széles köröket tud megérinteni úgy, hogy ugyan azon területen a kezdők fejlődhetnek, a haladók pedig élvezhetik a tudásuk. Mindezt időjárástól függetlenül, vigyorogva az átélt kerékpáros élményektől.

…ha nem 7 órányira lenne, én tuti minden hétvégén ott csapatnám a vasparipát.

Bázispontok

Két fő kiindulási pont található a Singltrek mellett, melyekből érdemes elindulni. Ezek a Singltrek Centrum és a Centrum U Kyselky, melyek rendelkeznek szervizzel, kerékpár kölcsönzővel (előbbiben Author, utóbbiban Trek kerékpárok várnak - nagyjából 540 korona/nap körüli áron vihetsz egy átlagon felül szerelt fullyt) és büfével.

Mi az utóbbit vettük igénybe, ahol reggeliztünk és vacsoráztunk is egyben - Lenka isteni főztjei minden nap tökéletesen pótolták a tekerés során elégetett kalóriákat, és a sörök pedig megalapozták a jó kedélyű társalgásokat.

Előbbi helyen kemping is található, és egy nagyon jól felszerelt bolt kínálatából is válogathatunk, ha valami otthon maradt volna, vagy csak szuvenírt keresünk.

Mindkét helyen ingyen beszerezhető a terület ösvényhálózat-térképe.

Kis hasznos

Ha útnak indulnál Singltrek pod Smrkembe, íme pár dolog, amire jó, ha figyelsz

- mivel elég könnyen kifoghatsz egy kicsit csapadékosabb időjárást, pótfékbetét, sárvédő, esőkabát, váltóruha, láncolaj legyen nálad

- érdemes itthon váltani cseh koronát, de az élelmiszerboltban, és a centrumokban is tudsz kártyával fizetni (mely esetben deviza középárfolyamon váltottál tulajdonképpen pénzt)

Mennyibe kerül?

Ja, ez kimaradt eddig? 
Semmibe! Az egész útvonalrendszer szabadon használható. 
Van még kérdés?

 

közel 100 kilométernyi singletrail vár rád Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
közel 100 kilométernyi singletrail vár rád
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A kerékpáros-barát mintaszállás

Az elmúlt 10 évben jártam már pár szálláson – itthon és külföldön egyaránt – de ennyire kerékpáros-baráton még soha. Pedig a tökéletes érzés olykor csak apróságokon múlik.

A Pod Spálenou Hospodou két 8 fős apartmannal várja vendégeit. A házakban 2-2 hálószoba (1 széthúzható francia- és 1 emeletes ággyal) saját fürdőszobával, egy hatalmas társalgó és egy teljesen felszerelt konyha (mikro, gázfőző, edények, ivó-, boros-, pálinkás- és teás bögrék, evőeszközök, tálak, bontóeszközök...) található.

Ami nagyon ritka és azonnal elnyerte tetszésünk, hogy a wcben illatosítóspray is van (mielőtt felhorkannál, gondolj vissza az utóbbi szállásokra, melyeken jártál, hány helyen találkoztál légfrissítővel?).

Az egész házban villanyradiárotok vannak, melyek egyedileg szabályozhatók, és bármikor bekapcsolhatók. Plusz a társalgóban van egy vaskályha is, melyhez az udvarról, a fatárolóból bármikor hozhatunk fát és begyújthatunk.

Mindkét apartmanhoz tartozik egy-egy zárható tároló is. Bennük kerékpártartóval és két, a falhoz rögzített, műanyag bevonatos sodronykábellel, és hozzájuk tartozó lakatokkal. Csak hogy nyugodtan aludjon minden paripa gazdája. Ha pedig tekerés után lemosnánk lovainkat, az sem gond! A tárolóban találunk egy 6 méteres csövet, amit könnyed mozdulattal a külső falban található vízcsapra csatolhatunk és a tároló előtt kialakított kavicsos, zúzalékos placcon pedig – melynek szélében kerékpártartó is van – lecsutakolhatjuk kerékpárunkat, melyhez kefe is van.

A házban pedig van wifi, hogy a világhálótól függők se legyenek betegek.

 

Hasznos linkek

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés