Menü

2017.08.29.     Hozzászólás 0

Izgalmas családi park Wexl am St. Coronán

Wexl am St. Corona az a családi park, ahol a család apraja-nagyja izgalmas pillanatokat tölthet el, unatkozás kizárva!


Egy ízig-vérig családi park a szomszédban

Ausztriai kalandozásaink során fővárosunktól 4 órányira, Wexl am St. Corona településen jártunk. Körben 1400 méter magas hegyek és csodaszép panoráma, no meg a nyugati szomszédainknál megszokott tehenek és rendezett mezők mindenhol. Ettől azonban még nem fülig érő mosollyal, és a mielőbbi visszatérésünket tervezgetve ülnénk a hazafelé tartó autóban… Akkor mégis mit találtunk itt?

Mini bringapark gyerekeknek és kezdőknek Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


A legkisebbektől az örök fiatalokig

Ma már erős az a trend, hogy az évről-évre egyre gyengébb téli szezonok forgalomkiesését a hómentes időszakok hegyi sportjainak infrastruktúrájának a kiépítésével próbálják ellensúlyozni. Ilyen helyeken többnyire lépten-nyomon bringaparkok épülnek. De még úgy is, hogy ezek a parkok igen népszerűek, csak szűk réteget szólítanak meg és szolgálnak ki.

A családból apu, plusz talán a nagyobbik gyerkőc az, aki gurul a parkban. Anyu és a kisebb gyerek addig program nélkül maradnak. De nem Wexlben!


A település határában található családi parkban rengeteg lehetőség biztosítja azt, hogy aktívan kikapcsolódjunk: nyári bobpálya, mozgáskoordináció-fejlesztő játszótér, pumpapálya, mini bikepark, flowtrail és singletrail. No meg tanösvény és egyéb gyalogtúra lehetőségek, mely utóbbiból rövid autókázással nagyobb falatok is elérhetők – például a Schneebergen.


Játszótér kicsiknek és nagyoknak

A lehetőségek közül a Motorikpark névre keresztelt, 29 állomásból álló kreatív játszótér azonnal beszippantott minket. Rengeteg fából, kőből és vasból épített láncos- és köteles elem található itt, melyek mozognak, vagy mi mozgunk épp rajtuk…


A különböző ügyességi feladatok főként a mozgáskoordinációnkat és az egyensúlyérzékünket fejlesztik, miközben órákon át le- és felugrálunk egyikről a másikra, vagy épp pörgünk szédülésig. És a legjobb, hogy minden úgy van létrehozva, hogy a szülők is épp úgy használhatják, mint a gyermekek, ezáltal az egész család egyszerre próbálhatja ki az állomásokat, és nevetve fejlesztik a készségeiket. Mi is „csak kipróbáljuk” felkiáltással hip-hop eljátszottunk másfél órát, pár állomást érintve a közel harmincból…


Gurulás széles mosollyal

A játszótér után nyeregbe pattanunk. A legkisebbek és kezdők a kölcsönzőt, boltot, szervizt és éttermet magába foglaló épület előtti mini bikeparkban sajátíthatják el könnyedén a kanyarodás és a terepkerékpározás alaptechnikáit. Nagyon jó látni, ahogy a 3-6-8-10… éves gyerkőcök vidáman gurulnak át a pici fa elemeken, vagy épp veszik be az enyhén döntött kanyarokat, majd szaladnak a varázsszőnyeghez, hogy felmenjenek a bikepark tetejére egy újabb körre.

 

Flowtrail, singletrail - játszótér felnőtteknek

A komolyabb guruláshoz viszont nincs felvonó, így először tekerni kell felfele… Sajnos még nem készült el az uphill trail, melyen könnyedén lehet majd felmászni, így most még meredek dózerúton kapaszkodunk felfelé… A flowtrail (keményre döngölt földből és homokból kialakított, átlagosan 6-8% meredekségű, döntött kanyarokkal és hullámokkal kialakított ösvény, melyen minimális pedálozás mellett is folyamatos, lendületes gurulás lehetséges) tetejéig mindösszesen 250 méternyi szintet kell megtenni. Ez van, vagy a shuttlebus. Érdemes e-mountain bike bérlésen elgondolkodni, mert hihetetlen élmény ezeken a meredek emelkedőkön felmenni olyan tempóval, mint síkon.

Flowtrail Forrás: www.mozgasvilag.huGalériáért katt a képre!


Ám a flowtrail tetejéhez érve, még nincs vége a lehetőségeknek. A dózerúton tovább haladva, újabb cirka 200 méternyi szint megmászása után felérünk az Almrauschhütte turistaházhoz. Jelenleg eddig tart a park hivatalos része, innen visszafelé indul el a singletrail rész (olyan, közel természetes kialakulásúnak ható ösvények, melyek akadálymentesítésük szintjével nyújtanak kevesebb vagy több technikai feladatot, mind a kezdők, mind a haladó terepkerékpárosok számára élvezetes és könnyed tekerést biztosítva), ami becsatlakozik a flowtrailbe. A közeljövő terve, hogy innen még lesz tovább bringázható út és ösvény, az 1467 méter magas Kampstein felé – lélegzetelállító panorámával körbe véve.

A singletrail szakasz 1,6 kilométer hosszú, és a legmeredekebb részén 12%-os. Bár alapjaiban közel van az itthoni ösvények természetességéhez, azért akadálymentesítést kapott, és 1-2 méter szélesen lett kialakítva – tulajdonképpen nagyobb szakaszokon füves földúton gurulunk.

Az igazán izgalmas és élvezetes rész a flowtraillel kezdődik. A magas, döntött kanyarokkal és hullámokkal teletűzdelt döngölt, teljesen akadálymentes ösvény 2,5 kilométer hosszú, legmeredekebb része pedig 8%-os. Bár számszerűsítve nem tűnik túl hosszúnak a nyomvonal, mire leérünk, a sok kanyar és pumpálás után garantált a lihegés… de nincs sok idő rá, mert már újra a tető felé fordítjuk a bringát, hogy újabb kört nyomjunk, annyira élvezetes volt!


Flowtrail Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Érdemes tehát mindenki számára jól megjegyezni Wexl am St. Corona nevét, és akár még idén kihasználni a jó időt egy kellemes, mozgással és kalanddal teli családi hétvégére!

Az árak barátiak, még családdal sem szállunk el a kifizethetetlen magasságokba. A flowtrail-singletrail-mini bikepark-pumpapálya használata napi 6 euró, a shuttlebuszon egy kör 6, hat kör pedig 26 euró, míg a motorikpark 5 euró a gyermekek, és 8 euró a felnőttek számára egy napra. A kölcsönzés is ocsóbb a bikeparkokban megszokott áraknál…

Hát, kalandra fel!

Olvass többet a témáról: Alsó-Ausztria, Wexl, St. Corona, ausztria, pumpapálya, bringapark, bikepark, kerékpár

Ajánló