Mountain bike és családi park - Wexl Trails

Mountain bike és családi park - Wexl Trails

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/08/29
Azok a sportos családok jól figyeljenek, ahol bringások is vannak, mert egy olyan parkot mutatunk most, ahol kicsik és nagyok egyaránt aktívan eltölthetik az időt akár kétkeréken, akár kétlábon... Irány Ausztria, és a Wexl Trails!
Hirdetés

Ausztriai kalandozásaink során fővárosunktól 3-3,5 órányira, Sankt Corona am Wechsel településen jártunk. Körben 1400-1700 méter magas hegyek és a nyugati szomszédainknál megszokott rendezett zöld legelők, rajtuk tehenek és farmok mindenhol. Ettől azonban még nem fülig érő mosollyal, és a mielőbbi visszatérésünket tervezgetve ülnénk a hazafelé tartó autóban…

Mini bringapark gyerekeknek és kezdőknek Forrás: www.mozgasvilag.hu
Mini bringapark gyerekeknek és kezdőknek
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

Bringapark mindenkinek

Ma már erős az a trend, hogy az évről-évre egyre gyengébb téli szezonok forgalomkiesését, a hómentes időszakok hegyi sportjainak infrastruktúrájának a kiépítésével próbálják ellensúlyozni. Ilyen helyeken többnyire lépten-nyomon bringaparkok épülnek. De még úgy is, hogy ezek a parkok igen népszerűek, csak szűk réteget szólítanak meg és szolgálnak ki.

A családból apu, plusz talán a nagyobbik gyerkőc az, aki gurul a parkban. Anyu és a kisebb gyerek addig program nélkül maradnak. De nem Wexl Trailsben!

Sankt Corona am Wechsel település határában található parkban rengeteg lehetőség biztosítja azt, hogy aktívan kikapcsolódjon az egész család! Van itt nyári bobpálya, tanösvény, felnőttek által is használható mozgáskoordináció- és egyensúly-fejlesztő játszótér, pumptrack, mini bikepark, flowtrail, singletrailek és mtb túraútvonal. No meg normál gyalogösvények, melyekből akár a Schneeberg is elérhető - rövid autókázással.

Játszótér kicsiknek és nagyoknak

A nyári bobot nem kell senkinek szerintem bemutatni, de a Motorikpark névre keresztelt kreatív játszótérhez hasonló nem igazán van itthon. A 29 állomásból álló területen fából, kőből és vasból épített láncos- és köteles elemek találhatók, melyek között van ami mozog ha rálépünk, van ami fix és van aminél a feladat pont az, hogy vele mozogjunk…

A különböző ügyességi feladatok főként a mozgáskoordinációnkat és az egyensúlyérzékünket fejlesztik, miközben órákon át le- és felugrálunk egyikről a másikra, vagy épp pörgünk szédülésig. És a legjobb, hogy minden úgy van létrehozva, hogy a szülők is épp úgy használhatják, mint a gyermekek, ezáltal az egész család egyszerre próbálhatja ki az állomásokat, és nevetve fejlesztik a készségeiket. Mi is „csak kipróbáljuk” felkiáltással hip-hop eljátszottunk másfél órát, pár állomást érintve a közel harmincból…

Kerékpározás széles mosollyal

A játszótér után nyeregbe pattanunk. Ha épp nincs nálunk a bringánk, semmi gond: a kölcsönzőben akár a kicsiknek is találunk kerékpárt - felnőtt méretben akár e-bikeokat is! Sőt, ha ha tanulni szeretnénk, a mini bikeparkban nem csak egyedül, hanem instruktőrök segítségével és gyakorolhatjuk a kanyarodás és a terepkerékpározás alaptechnikáit.

Nagyon jó látni, ahogy a gyerkőcök és apukák vidáman gurulnak át a pici fa elemeken, vagy épp veszik be az enyhén döntött kanyarokat, majd szaladnak a varázsszőnyeghez, hogy felmenjenek a bikepark tetejére egy újabb körre.

Ha viszont már ezen a szinten túl vagyunk, irány a hegy...!

Uphill Flowtrail – 5,3 km | 400 m

A park nyomvonalainak tetejére (kivételt képeznek a Panorama Trailek) két módon is feljuthatunk. Ezek közül alapvetően a többség a csákányos felvonót használja, ám az építők gondoltak azokra is, akik inkább saját erőből jutnának fel. Persze mindezt megtehetnénk a dózerúton is, de abban nem sok élvezet van… mondjuk egy hosszú, bő 5 kilométeres mászásban nem is várnánk sok élvezetet. Ám a komótosan, sok pumpával és kanyarokkal teletűzdelt uphill flowtrail kifejezetten rácáfol erre! A speciális kialakításnak köszönhetően a nagyobb rugóutas bringákkal is fel lehet tekerni rajta.

Uphill
Uphill
Uphill
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Flowtrail – 4,5 km | 300 m szint

Kezdjük azzal, mi is az a flowtrail? Ez egy döntött kanyarokkal és ívekkel (pumpákkal) teletűzdelt, teljesen akadálymentesített, átlagosan 6-10% meredekségű nyomvonal, mely keményre tömörített, sóder és föld keverékéből készül. Tulajdonképpen a megfelelő kerékpározási technikával minimális pedálozás mellett is folyamatosan, lendületesen lehet gurulni rajta.

A park megnyitása után 3 évvel, az új nyomvonalak (jumpline, bergabradweg) és a 2021-ben átadott csákányos felvonó kialakítása miatt szinte teljesen átalakították a flowtrailt. A 4,5 kilométer hosszú nyomvonal kezdeti pontja a felvonó tetejétől még nagyjából 10 percnyi tekeréssel érhető el, ám, ha nem szeretnénk mászni, akkor rögtön be is csatlakozhatunk – így is jut körülbelül 3 kilométernyi gurulás.
A kanyarok, a nagyon jó ritmusú ívek és pumpák a kezdő kerékpárosok számára is élvezetes, a haladók pedig kifejezetten jó tempót tudnak menni, miközben több helyen lehet repülni is. A felső harmad tempósabb, sok nagy kanyarral, a középső harmad kicsit laposabb és kisebb elemeket tartalmaz, míg az alsó része ismét kicsit tempósabbá válik. Bár számszerűsítve nem tűnik túl hosszúnak ez a nyomvonal sem, az akadálymentesítettsége miatt pedig nem tűnik túl nehéznek, de a sok kanyar és a sok pumpálás miatt folyamatosan használjuk a felsőtestünket, és garantált a nap végi hullafáradtság. Kerékpárból szinte teljesen mindegy, milyen típusúval indulsz neki – sőt, a merevfarú bringa még előnyt is jelent, ha tempósabban nyomnád neki! Fullface sisak és a protektorok használata nem szükséges.

Flowtrail
Flowtrail
Flowtrail
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A buszforduló mellett közvetlenül találjuk a flowtrail kezdő kapuját, mellette pedig egy kisebb szervíz-állomást, ha esetleg elfelejtettünk volna meghúzni ezt-azt... A magas, döntött kanyarokkal és hullámokkal teletűzdelt döngölt, teljesen akadálymentes ösvény felső harmada szinte csak kanyar, kanyar hátán... nehéz leírni azt az érzést, amitől annyira vigyorogsz, hogy a végére görcsben áll az arcizmod. És ezen a részen nagyon ilyen érzés fog majd el.

A középső és alsó szakaszokon aztán több táblás ugratónak is megfelelő részt találunk, amiket ha kisebb tempóval érkezünk, csak simán átguruljuk.

Bár számszerűsítve nem tűnik túl hosszúnak, illetve az akadálymentesítettsége miatt túl nehéznek a nyomvonal, de a sok kanyar és pumpálás után, melyekben folyamatosan használjuk a felsőtestünket, garantált a lihegés… de visszatartjuk, mert meglátjuk, hogy a 6 éves kisgyerek lihegés nélkül ér le mögöttünk ugyan azon nyomvonalon.

Singletrail – 3,7 km | 400 m szint

Ha már nem elég a flowtrail élménye, és több adrenalinra valamint kihívásra vágysz, akkor irány a közel 4 kilométeres singletrail nyomvonal - természetes hatású, keskeny, technikás ösvény, akadálymentesítés nélküli kialakítással!
Jelenleg a felvonó a teljes singletrail nyomvonal nagyjából kétharmadánál tesz le, így ha az elejétől szeretnénk gurulni rajta, akkor még tekernünk kell egy cirka 10 percet felfele – ám akkor sem vesztünk sokat, ha rögtön a felvonóból kiszállva már be is csatlakozunk a nyomba!

A gyökerekkel és kövekkel tarkított, technikás, de egyáltalán nem túl extrém nyomvonal a flowtrail mellett tekergőzik lefele. Több meredekebb katlanon is áthalad, de a legmeredekebb része is "csak" 12%-os. A legnagyobb kihívást az a nagy drop jelenti, mely egy mellék nyomon keresztül adható be – nagyjából 1 méteres szintje nem emeli Rampage szintre, ám ettől függetlenül megugrik a pulzus.
A singletrail nyomvonalon szerintem a kezdők is végig tudnak menni, de a közép haladók és haladók fogják igazán élvezni. Bringából mindenképpen össztelóst, és abból is minimum 140-150 mm rugóúttal rendelkezőt válassz. A fullface sisak használata nem szükséges, de a térdprotektor ajánlott.

Downhill Line – 1,1 km | 180 m szint

2021. újdonsága volt ez az igazi fenegyerek, mely a legextrémebb WexlTrails nyomvonal. Nem a meredekségével, mint a sok technikás, rézsútos kihívásaitól nehéz.
A felvonó szintjétől indul, rögtön egy nagyjából 70-80 cm magas droppal indítva. Kellő fékezési és kanyarodási tudás, valamint nagy rugóútú összteleszkóppos kerékpár szükséges. A fullface sisak és protektorok használata ajánlott. Csak haladók számára javasolt.

Singletrail Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Singletrail
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

Jumpline – 1,5 km | 140 m szint

Igazi csemege és adrenalin bomba mindenki számára! Ezen nyomvonal minden porcikájából sugárzik a magas tudás és hozzáértés, amikkel rendelkeznek a pályaépítők. A jumpline tulajdonképpen megszámlálhatatlan ugratók sorozata, melyek között a legkisebb is több méter magas, ám mindegyik úgy lett kialakítva, hogy a kezdők és laikusok számára is átgurulható maradjon. Ráadásul kialakításukból eredően kiválóan lehet az ugratókon elsajátítani a kerékpár levegőben való kezelését, és az ugrások technikáját.

Ez a nyomvonal is szintén a felvonó tetejétől indul. Szinte teljesen mindegy, milyen jellegű kerékpárral gurulsz neki.

Flowtrail

Bergabradweg – 2,7 km | 200 m szint

2021. másik újdonsága volt a családi nyomvonal, mely tulajdonképpen egy széles, nagyon könnyed flowtrail. Az ívek és a kanyarok kicsik, melyek megléte csak a nagyon kezdő gyermekek és felnőttek számára a dózerútnál sportosabb érzést szolgáltatják. Teljesen mindegy milyen kerékpárral indulsz el rajta, végig gurulható.

Panorama trails

A park különlegessége, hogy az épített nyomvonalak felett számos kerékpározásra kijelölt föld- és dózerút vár, melyeken felfedezhetjük a környék hegycsúcsait.

Ezen útvonalak már hálózatszerűen elágaznak, így ide mindenképpen már érdemes a park központi épületénél ingyenesen beszerezhető térképet magunkkal vinni! Technikailag nem jelentenek kihívást még a kezdők számára sem a Panorama Trails nyomvonalak, ám készüljünk fel arra, hogy sok szintet fogunk mászni, induljunk el bármerre is. Mi a környék legmagasabb és egyben a park fölé magasodó csúcsot, az 1743 méter magas Hochwechselt mindenképpen kihagyhatatlan útvonalként ajánljuk – ezen az úton nagyjából 1300 méternyi szintet kell kapaszkodni, közel 14 kilométeren, ám az élmény kárpótol!

Panoráma 1300 méter felett
Panoráma 1300 méter felett
Panoráma 1300 méter felett
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

De miért hívják ezeket panoráma útvonalaknak? Nos, a legtöbb ezek közül 1300 méter tengerszint feletti magasságban található, ahol már nincsenek lombhullató fák, és csodálatos látvány tárul elénk a környék hegyeire és a köztük meghúzódó völgyekre. Bátran számoljunk több menetidőt, mint alapból tennénk, mert itt fél kilométerenként meg fogunk állni, és gyönyörködni a tájban!
No meg több turistaház is található a hegyen, melyekben ehetünk és ihatunk is. Így a csúcsig például érintjük az Almrauschhütte (1247 m), a Kampsteiner Schwaig (1400 m), majd a Feistritzer Schwaig (1438 m) turistaházakat. Sőt, a csúcson a Wetterkogler Haus vár minket, mielőtt visszafordulnánk. Érdemes a kezdők és családok számára kihasználni a park ebike kölcsönzési szolgáltatását, mely bringákkal sokkal egyszerűbb felfedezni ezen útvonalakat.

WU Trail – 2,7 km | 265 m szint

Ha feltekertél a csúcsra, és szereted a flow- és singletraileket, akkor jutalmad nem csak a látvány lesz, hanem egy igazi különleges ösvény is: a WU trail. A kövek, sziklák ügyes elhelyezésével egy izgalmas, élvezetes nyomvonalon gurulhatunk, mely egyszerre nyújtja a flowtrailek lendületességét, és a singletrailek természetességét és technikai kihívásait! Az aljából pedig dózerutakon juthatunk vissza a parkba.

Haller Trail - 1,8 km | 160 m

Egy völggyel arrébb, Mönichkirchen felett található, a Haller Haus turistaháztól kiépített flowcountry jellegű ösvény - megközelíteni a Mönichkirchen Trailen majd dózerutakon keresztül, illetve a WU Trail aljából szintén dózerutakon át lehet ide gurulni. A Haller Trail egy jó tempójú, lendületes és akadálymentesített nyom, amiben több pumpálós ív, döntött kanyar és a szélén ugrató található.

FONTOS! Bár az ösvény nem Sankt Coronában található, használatához meg kell vásárolni a Wexl Trails napi jegyet!

Möncihkirchen Trail - 3+2,4 km | 170 m szint

A mönichkircheni sífelvonó parkolójából indul ez az ösvény, melynek felfele vezető része könnyen tekerhető, a nyomvonal mentén számos, helyi művész által alkotott szobrocska látható. A lejtmenet rész nagy tempójú, az ösvény akadálymentesített, de természetes hatású.

FONTOS! Bár az ösvény nem Sankt Coronában található, használatához meg kell vásárolni a Wexl Trails napi jegyet!

Pumptrack

Közvetlen a központi épület mellett találjuk a pumpapályát. A mobil elemekből épített oválon könnyen és hatékonyan tanulhatjuk meg a kerékpározás egyes technikáit, edzhetünk felsőtestre, vagy egyszerűen csak jól érwezhetjük magunkat. 

Mennyi az annyi - Wexl árak

Az árak az osztrák árakhoz mérten barátiak – még családdal sem szállunk el a kifizethetetlen magasságokba. A trailpark használata 2023-ban egy napra egy felnőttnek 9,5 euró/fő,  míg 16 év alatti gyermekeknek 8,5 euró/fő. A felvonózás, a trailpark használattal együtt egy napra a felnőtteknek 35, míg a gyermekek számára 28 euro/fő. A shuttle bust környezetvédelmi okokból ma már csak családok vehetik igénybe, előzetes bejelentkezés után.

Fontos előre terveznünk, mert naponta mindösszesen 250 napijegyet adnak ki a parkba, melyeket a weboldalukon keresztül előre lehet megvásárolni. Persze, ha nem szeretnénk felvonózni, akkor ez nem jelent korlátot számunkra… Ha nem vinnénk magunkkal bringákat, az sem gond! A kölcsönzőből normál és e-bike változatú mountain bikeokat is tudunk bérelni - akár a gyermekek számára is - olcsóbban, mint amit bikeparkokban megszoktunk…

A motorik park használatáért külön kell fizetni, ami felnőtteknek 9,5 euro a 16 év alattiak számára pedig 7,5 euró/fő, de lehet kombinált jegyet is vásárolni, a park használatával együtt, mely még kedvezőbb!

Ha pedig megéheztünk, megszomjaztunk, a park aljában található loungeban ehetünk és ihatunk.

Hirdetés