Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2023/11/02
Egy rendesen megépített eEnduro bringával versenyezni is lehet. Akár világkupán is.

Sokan egyfajta úri bohóckodásnak tartják az elektromos bringákat, de ők jellemzően sosem próbálták. Viszont még a gyakorlottabb eMTB ismerők sem nagyon tudják, hogy immáron világkupa szinten is elfogadott az ebike, sőt mind XC-ben, mind enduroban van már versenysorozatuk, ami az UCI égisze alatt zajlik.

Akár versenyzésre is

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-5
Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-5
Forrás: KTM

Tiago Ladeira neve nem biztos hogy mindenkinek ismerős lehet, főleg ha nem jártas az endúrózás világában, pedig ő stabil résztvevője a Miranda Factory Team tagjaként az EDR-E versenyeknek. A legutóbbi loudenviellei futamon dobogón is állt olyan nevek között mint Fabian Barell DH legenda, vagy Sam Blenkinsop aki szintén kiemelkedő downhilles múlttal rendelkezik. 

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-4
Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-4
Forrás: KTM

Szinte végtelen rugóút

Szóval Tiago egy karbon vázas KTM Macina Prowler Exonic-ot használ, amit te is megvehetsz a boltban. Ez a szörny 180 mm-t mozog elől, és 170 mm-t hátul, és a brutál vastag gumijaival mindenen is átgázol. Úgynevezett mullet kialakítású, tehát elől 29”-os kerékkel rendelkezik, hátul pedig 650B azaz 27.5”-os, így könnyen átmegy mindenen az orra, ami meg nem adja ki, azt meg a hátulja csillapítja le. 

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-1
Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-1
Forrás: KTM

Végtelen nyomaték

Aki azt gondolja, hogy az endúrózás csak a lefeléről szól, az téved, sőt ezeken a világkupákon elég durva uphill szakaszok is vannak. Ilyenkor jól jön a Bosch Performance CX Race motor a 85 Nm-es csúcs nyomatékával, amivel bármire felmászol. Ezt persze etetni is kell amperrel, ezért 750 Wh-s akkuval rendelkezik. Ez azért ha okosan használod a különböző rásegítési módokat, és persze még fitt is vagy mint egy világkupa versenyző, akkor komoly szintkülönbségek megtételéhez lesz elegendő. 

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-2
Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-2
Forrás: KTM

Vezeték nélküli váltórendszer

A váltórendszer sincsen elaprózva, a vezeték nélküli elektromos SRAM XX Eagle AXS T-Type került fel rá, ami 12 sebességes, és 10-52-es lánckeréksorral rendelkezik, ami azért ilyen nyomaték mellett talán sosem fogsz az 52-es tányéron használni, de ha mégis kellene akkor ott lesz. Még a nyeregcső is vezeték nélküli elektromos Reverb AXS.

Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-3
Több mint gondolnád-KTM Macina Prowler-3
Forrás: KTM

Nyilván nem mindenkinek elérhető egy ilyen csúcs felszereltségű gép, de szerencsére négy különböző modell elérhető, és még az alap Prowler Elite-tel sem fogsz rosszul járni, mivel minden alkatrésze komoly minőséget képvisel.