Csúcs bringázás az Ybbstal-kerékpárúton és a Königsberg Bikeparkban

Csúcs bringázás az Ybbstal-kerékpárúton és a Königsberg Bikeparkban

Benecz Ferenc, Házi Bernadett - Támogatott tartalom
2017/07/12
Írásunkon keresztül Alsó-Ausztria legújabb kerékpáros fejlesztéseibe pillanthattok bele, kezdve az Ybbstal-kerékpárút új szakaszának bemutatásával, majd königsbergi Bikepark-os élményeinkről olvashattok.

Az Ybbstal-kerékpárút új szakaszának kialakítása

Bizonyára sokan kedvelitek a hosszútávú kerékpárutakat, amivel mi is egyet tudunk érteni, hiszen a letölthető GPS koordináták segítségével bármelyik szakaszba be tudtok kapcsolódni, amerre éppen jártok. Az Ausztriát keresztbe-kasul átszelő kerékpárutak növekvő népszerűségét ez a plusz szolgáltatás is egyre erősíti, ezért az egyes régiók sokat áldoznak arra, hogy az utakat bővítsék és minőségüket javítsák.

A kerékpárúton összeakadtunk egy 40 fős társasággal Forrás: www.mozgasvilag.hu
A kerékpárúton összeakadtunk egy 40 fős társasággal
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Így történt ez most éppen Alsó-Ausztriában is, ahol az Ybbstal-kerékpárút egy újonnan felújított szakaszát ünnepi keretek között adták át június 17-én. Szinte az elsők között voltunk, akik a Lunz am See és a Waidhofen an der Ybbs közötti útszakaszt kölcsönzött e-mountainbike-jaink kerekeivel érinthettük.

TIPP: Alsó-Ausztriában egyébként még arra is különös gondot fordítanak, hogy a különböző kerékpárutak bizonyos pontokon átjárhatóak legyenek, így kedvünk szerint az Ybbstal-kerékpárútról átnyergelhetünk a Duna-kerékpárútra, vagy akár a Mostviertelben futó is.
 

Fejlesztések - melyekhez ha értenénk, mi is így csinálnánk

Azt egyből meg lehet állapítani, hogy az osztrákok nagyon értenek ehhez: az új útszakaszon tökéletes minőségű aszfalt, átgondolt és megfelelő pontokra kihelyezett útjelző táblák - ahol az ember szeme amúgy is keresné -, helyes útirányt jelző felfestések az útelágazásoknál, a meredekebb folyóparti szakaszokon modern és minimál dizájnban kialakított inox korlátrendszer, amely a környezetbe teljes mértékben beleilleszkedik, valamint szintén hasonló stílusban közvetlenül a folyóparton kialakított, néhol tűzrakóhellyel és fürdőhellyel is ellátott barátságos és az úttól némileg elszeparált kerékpáros pihenők találhatók.

Sőt, egy plusz szolgáltatás keretében a Waidhofen és Lunz am See szakaszok között közlekedő ún. Radtramperrel igény esetén visszajuthatunk kiindulási pontunkra.

De mit is kell tudnunk egész pontosan az Ybbstal-kerékpárútról?

Az Ybbstal-kerékpárút megannyi természeti szépséggel és pompás bringás élménnyel várja a kerékpárosokat. Különösen ajánlható az útvonal központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, amely kellően izgalmas kulturális és természeti látnivalókat kínál egyaránt, azaz az ybbstali kerékpárút eldoRADo-ja. Maga a kerékpárút valóságos remekmű, amely az elegáns vonalvezetés és látványos szépségű táj kombinációjával jött létre.

Vadregényes táj nyomába szegődtünk Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Vadregényes táj nyomába szegődtünk
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

Boltíves hidakon és egy rövid alagúton kelünk át, végigkerekezünk egy vadregényes szurdokon, apró kedves településeket érintünk, illetve csöndes homokpadokon élvezhetjük a napsütést és a folyó kristálytiszta vizét. Néhol a kovácsmesterség ódon remekműveire bukkanunk, s útközben egyedi kialakítású pihenőhelyek csábítanak a lazításra.

Az Ybbstal-kerékpárút a maga teljes valójában Lunz am See-től Ybbs an der Donau-ig:

Látnivalók az Ybbstal-kerékpárút mentén:
- Lunz am See
- Mendlingtali élményvilág és szurdokvölgy
- Königsberg Bike Park
- Fürdőhelyek
-

Minden, amit az Ybbstal-kerékpárútról tudnod kell:
szállás, fogadók, látnivalók, kerékpárkölcsönzési lehetőségek, transzferek, csomagajánlatok >> ITT <<


Az Ybbstal-kerékpárút központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között az egykori Ybbstalbahn nevű vasútútvonal mentén halad. A felavatott szakasz a biztonságot, az útvezetést és a tájrendezést tekintve még Ausztriában is példaértékű. A Lunz és Waidhofen közötti útvonal 55 km hosszú, a kerékpárút teljes hossza pedig 107,10 km és végpontja Ybbs an der Donau-nál található. 

A Lunz am See és Waidhofen közötti szakasz itineréért kattints IDE!

Kerékpáros kalandunkat kiegészítendő, ellátogattunk a közeli Königsbergre is, ahol a nyári hónapokban bringa parkban lehet hasítani és különböző terepakadályokon a technikai tudást javítani, fejleszteni:

Königsberg Bikepark

Újabb és újabb valamint különböző jellegű bikepark nyílik meg környékünkön. A felvonókkal rendelkező sípályák üzemeltetői az egyre többször megfelelő hó nélküli vagy kevés hóval megáldott téli szezonok mellett lehetőségek után kezdtek kutatni, hogy egyrészt a kiesett bevételt pótolják, másrészt a nyári szezonban kihasználatlanul, de üzemkészen álló felvonókat kihasználják.Erre pedig az egyik megoldás, ha a napjaink egyik erősen fejlődő piacának, a kerékpársportok szerelmeseinek építeni egy bike parkot.
 

Königsberg Bike Park Forrás: www.mozgasvilag.hu
Königsberg Bike Park
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Let\'s get Les Gets..

Königsbergen is valami hasonló zajlott le tavaly. A tulajdonosok bike park építése mellett tették le a voksot, ám a feladathoz viszont nem saját kútfőből álltak hozzá, hanem a híres és hírhedt Les Gets Bike Park építőitől kértek segítséget. A Franciaországból érkező csapat aztán felmérte a területet és annak lehetőségeit, majd két nyomvonalat alakítottak ki a hegy közepétől a sípálya aljáig.

A freeride park izgalmas paraméterei

A 2 kilométer hosszú freeride nyomvonalon rengeteg (9 darab) és hatalmas (2-4 méter magas), fából készült döntött kanyarok, valamint 3-5 méter magas ugratók, illetve nem túl keskeny northshore szakaszok várnak. A trail vonalvezetésén nagyon érződnek a szakavatott kezek nyomai. Élvezetes mind a kezdők, mind a profik számára, mivel lassabb tempónál átgurulható minden ugrató, a wallride/döntött kanyarok alsó része pedig kevésbé meredekek és fémhálóval ellátottak, hogy nagyobb tapadás legyen minden helyzetben. A profibbak pedig vigyorogva gyakorolhatják a szárnyalást az ugratókon és a magasban való kanyarodást…

Königsberg Bike Park Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Königsberg Bike Park
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

A downhill pálya már kupafutammal tesztelve

A downhill pálya ennek csak közel fele hosszúságú - 1200 méteres. Főleg természetes akadályok találhatók rajta, úgy mint gyökerek, sziklák és meredek hegyoldalak. Néhány épített ugrató is van azért benne, melyek közül kiemelendő az utolsó, melyre nagyjából 40-50 km/h tempóval kell érkezni, nagyjából 5 méter magas, és 15-20 méternyit lehet rajta repülni. Nehézségét jellemzi, hogy már a nyitást követő évben itt rendezték meg az osztrák downhill kupa futamot!

Königsbergen sehol máshol nem látható felvonórendszer prototípusát is tesztelheted!

A parkból még említést érdemel a felvonó, mely elsőre mindenki számára furcsa és szokatlan lesz. Sok helyen a beülős felvonóknál a padok oldalára vagy hátára akasztják a bringát, máshol, ahol csákányos felvonó van, a nyeregcső mögé beakasztva a csákányt húzathatjuk fel magunkat. Itt viszont egy különleges fejlesztés tesztje zajlik, melynek legfontosabb tulajdonsága, hogy a teljes felvonó 2 órán belül át tud állni bringáról síre és vice versa! Ennek azért van fontos szerepe, mert a hely tavasszal és ősszel igen kiszámíthatatlan klímával rendelkezik, és könnyen előfordul, hogy egyik pillanatban még tavaszodik, a másikban félméternyi hó esett…

Königsberg Bike Park Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Königsberg Bike Park
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

Az egyedi bringás felvonó itt nem a nyeregcső mögé kapaszkodik be, hanem egy speciális fej a kormányunkra „harap”, miközben egy biztonsági kioldó kart (gumicsövet) az egyik markunkkal tartunk a markolathoz fogva. A megoldás furcsasága az, hogy a meredekebb részeken, ha nem helyezzük a megszokottnál jobban előre a testsúlyunk, a felvonó egyszerűen kihúzza alólunk a bringát (még akkor is, ha 105 kilós vagy, mint Paraferee). Két-három menet után megszokja az ember!

A Königsberg Bike Park része még egy 80 méteres pumpapálya is, melyen az Austrian Pumptrack Series egyik futamát is rendezik, szóval nem „csak úgy” odahányták… Ott jártunkkor több 10 év forma gyermek gurult rajta lelkesen… az új generáció már edzésben van.

A túrázni vágyók számára pedig jó hír, hogy a környéken közel 300 kilométernyi szabad használatú dózerút található - sajnos az ösvények, mivel magán területeken haladnak, tiltott útvonalak bringások számára.

A felvonó üzemelése, árai

A felvonó napi ára felnőttek számára 20 Euro, ami nem számít kiugróan magasnak. Áprilistól októberig naponta 9 és 12, valamint 13 és 17 óra között üzemel. A pálya aljában található szálláson, a Gasthof Jagersbergerben elfogadható árakon meg is szállhatunk, és annak éttermében utántölthetjük energiacelláinkat is.

Sőt, mi több, a fogadó melletti E-bike kerékpárkölcsönzőben mountainbike túrákra bérelhetünk e-montikat, valamint vezetett túrákon is részt vehetünk!
 

E-bike kölcsönző Königsbergen Forrás: www.mozgasvilag.hu
E-bike kölcsönző Königsbergen
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Königsberg távolsága révén (Budapesttől 430 km / 4,5 óra) hétvégi vagy hosszú hétvégi programnak ideális választás, mind a kezdő, mind a profi freerider és downhill bringások számára. A jövőre nézve egyre több nyomvonal elkészültét ígérték, így érdemes kinézni később is.