A hegymászás nagyágyúi Budapesten

Pintér László
Pintér László
2018/05/17
Május végén két egymást követő napon két világsztár hegymászó látogat Budapestre. Előadásaikon egyedülálló betekintést kaphattok a téli nyolcezresek kevesek számára elérhető világába.
Hirdetés

Május 30-án és 31-én két kiemelkedő alpinista tart előadást Budapesten. A baszk Alex Txikón és az orosz Denis Urubko mesél magashegyi kalandjairól. Mindkettejük neve uralta az elmúlt tél nemzetközi hegymászó híreit. Főleg Urubko, aki előbb részt vett a Nanga Parbaton Elisabeth Revol drámai mentésében, majd egy szóló próbálkozás után szakított a K2 első téli megmászására törő lengyel expedícióval. Míg Denis már visszatérő vendég, Alex Txikon most először jár Magyarországon.

Denis Urubko (május 30.) a világ egyik legjobb magashegyi hegymászója. Megmászta mind a 14 nyolcezrest, kivétel nélkül pótlólagos oxigén használata nélkül érte el őket, sokat közülük többször is. Összesen huszonegy sikeres nyolcezres mászása van, köztük több nehéz, új útvonal. Két nyolcezresre, a Makalura és a Gasherbrum II-re elsőként jutott fel télen. Számos csúcson döntött sebességi rekordot, köztük az Elbruszon és a Han Tengrin. Az elmúlt télen meghívást kapott a lengyelektől, hogy csatlakozzon hozzájuk a K2 első téli megmászására. Az expedíció végül sikertelenül végződött. A hegyen Denis jutott legmagasabbra (7400 m), de egyre erősödő konfliktusa végül az expedíció idő előtti elhagyására sarkallta.

Alex Txikón (május 31.) 2016-ban hegymászótörténelmet írt, amikor Simone Moro és Ali Sadpara társaságában elsőként jutott fel a Nanga Parbatra télen. Ez volt a hegy téli megmászására indított 35. expedíció. Alex az előző két télen a Mount Everestet otromolta, de nem járt sikerrel. 11 nyolcezrest mászott meg a 14-ből, továbbá számos új és nehéz utat mászott a Himalájában. Az utóbbi években igazi téli magashegyi specialistává vált. A rendkívül szerény és barátságos hegymászó minden bizonnyal el fogja bűvölni a magyar közönséget.

Hirdetés