Hét érdekes tény a nyolcezres csúcsok világából

Hét érdekes tény a nyolcezres csúcsok világából

Pintér László
Pintér László
2023/08/01
Mennyire vagy képben a nyolcezres csúcsokkal kapcsolatban? Hét érdekességet biztosan megtudsz cikkünkből!
Hirdetés

Hét kérdés, hét válasz a nyolcezer méter feletti csúcsokkal kapcsolatban

1. 8000 m feletti csúcsok

Földünkön összesen tizennégy, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs található. Ebből tíz a Himalájában, négy pedig a hozzá szorosan kapcsolódó Karakorum-hegységben emelkedik. Ezek magasság szerint csökkenő sorrendben az alábbiak (némelyiknél több magassági adat is ismert):

Mount Everest, 8849 m
K2 8611 m
Kancsendzönga 8586 m
Lhoce 8516 m
Makalu 8463 m
Cso Oju 8188/8201 m
Dhaulagiri 8167 m
Manaszlu 8163 m
Nanga Parbat 8125/8126 m
Annapurna 8091 m
Gasherbrum I 8068/8080 m
Broad Peak 8047/8051 m
Gasherbrum II 8035 m
Sisapangma 8027 m

2. A Föld legmagasabb csúcsa

Földünk legmagasabb hegycsúcsa a Mount Everest, tibeti nevén Csomolungma. A legutóbbi mérések szerint pontos magassága 8848,86 m. Nepál és Tibet határán emelkedik. 1953-ban egy brit expedíció két tagja, az új-zélandi Sir Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay serpa jutott fel a csúcsára elsőként, pótlólagos oxigén használatával. A magyarok közül elsőként a néhai Erőss Zsolt mászta meg, szintén palackozott oxigént használva. Pótlólagos oxigén nélküli magyar megmászása még nincs (2023).

3. Melyik 8000 m feletti csúcsot mászták meg először?

A nyolcezer méter feletti csúcsok közül elsőként a 8091 méter magas Annapurnát mászták meg, annak ellenére, hogy a halálozási statisztikák szerint ezt tartják a legveszélyesebbnek a nyolcezerresek közül. 1950. június 3-án egy francia expedíció két mászója, Maurice Herzog és Louis Lachenal érte el a csúcsát elsőként. Ereszkedés közben súlyos fagyási sérüléseket szenvedtek. A hegyet első (és máig egyedüli) magyarként Klein Dávid mászta meg, pótlólagos oxigén használata nélkül (2023).

4. A világ legismertebb szállóigéje

A Mount Everesthez köthető a világ egyik legismertebb szállóigéje. Amikor 1921-ben a britek az első expedíciót indították a hegy megmászására, az expedíció egyik tagját, George Mallory-t arról faggatták az újságírók, hogy miért akarja megmászni a hegyet. Erre azt a legendás választ adta, hogy "mert ott van". Mallory később több kísérletet is tett a hegy megmászására. 1924-ben Andrew Irvine társaságában csúcsmászás közben tűnt el, a mai napig nem lehetünk biztosak benne, hogy nem sikerült elérniük a csúcsot. 7925 méter magasan, még felfelé tartva látták őket közel nyolcezer méteres magasságban. Holttestét egy külön erre szervezett expedíció találta meg 1999-ben, de az esetleges bizonyítékot jelentő fényképezőgépe nem volt nála. Társa, Irvine holtteste a mai napig nem került elő.

5. A Mount Everest elnevezései

A Mount Everestnek több neve is ismert. A másik legismertebb neve a tibetiektől származik, Csomolungma, azaz a Föld Istenanyja. A nepáliak szanszkrit nyelven Szágármatának hívják (Sagarmatha). Ez a neve a Khumbu-régiót felölelő nemzeti parknak is, ahol a csúcs emelkedik.

6. Az első téli megmászás

Amikor már minden nyolcezer méter feletti csúcsot megmásztak, majd jó néhányat az első megmászókétól eltérő úton is, a hegymászók újabb kihívásokat kerestek. Az Alpokban is megszokott fejlődési iránynak megfelelően megpróbálták télen, a legzordabb körülmények között is megmászni a nyolcezres óriásokat. Az első csúcs, amelyet a téli időszakban sikerült megmászni, a Mount Everest volt. A lengyel téli himalájizmus egyik legnagyobb sikereként 1980. február 17-én a legendás Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy érte el a csúcsot, pótlólagos oxigén használatával.

7. A legalacsonyabb 8000 m feletti csúcs

A legalacsonyabb nyolcezer méter feletti csúcs a 8027 méter magas Sisapangma. A hegy teljes egészében tibeti területen fekszik. Hosszú csúcsgerince miatt sokan a 8008 méter magas Central Peak elérésével megmászottnak tekintik a hegyet, ez ugyanakkor csak egy mellékcsúcsa. A 8027 méter magas főcsúcs mintegy háromszáz méterrel arrébb emelkedik, a kettőt egy hópárkányokkal gazdagon tarkított, kitett gerinc köti össze. A főcsúcs megmászáshoz nem feltétlenül szükséges a veszélyes gerincet végigmászni, az északi lejtőt a csúcs alatt harántolva valamivel biztonságosabban elérhető.

Címlapkép: K2, Suhajda Szilárd

Hirdetés