Urubko és Cardell új utat készül mászni a Gasherbrum I-re - interjú

Urubko és Cardell új utat készül mászni a Gasherbrum I-re - interjú

Pintér László
Pintér László
2023/06/09
A világ egyik legkiválóbb extrém magashegyi mászója, Denis Urubko és a spanyol Maria "Pipi" Cardell új utat szeretne mászni a 8080 méter magas Gasherbrum I-re. Ha sikerül, Pipi lesz az első nő, aki alpin stílusban új utat mászik egy nyolcezresen
Hirdetés
Denis Urubko magashegyi érdemeit aligha kell a hozzáértő közönség számára ecsetelni, neve már fogalom a nyolcezresek világában. Pályafutása során 26 alkalommal állt 8000 méter feletti csúcson, nagy többségüket új útvonalon, néha akár szólóban vagy télen mászta meg. Egyetlen mászásánál sem használt pótlólagos oxigént. Ezúttal párjával a spanyol Maria "Pipi" Cardellel készül Pakisztánba, hogy egy új utat másszanak alpin stílusban, tehát nemcsak a pótlólagos oxigénről és serpa asszisztenciáról, hanem a normál út rögzített köteleiről is lemondva. Egy olyan nyomvonalon másznának fel, ahol eddig ember fia még nem járt.

Urubko visszatérése

Az orosz születésű mászózseni a téli K2 körüli időszakban a háttérbe vonult, némi időre volt szüksége, hogy újra felfedezze magát és visszataláljon a nyolcezresekhez. Ebben végül egy újabb cél segített számára: kitalálta, hogy megdönti Juanito Oiarzabal rekordját, aki 26 alkalommal állt nyolcezer méter feletti csúcson pótlólagos ocigén használata nélkül. Bár a (számára) extrém mászásokról szép lassan lemond, azért 2019-ben még szólóban nyitott egy új utat a 8034 méter magas Gasherbrum II-n. Már ekkor is tervben volt, hogy Pipivel új utat másznak valamelyik nyolcezresre alpin stílusban, de Pipi sérülése ezt megakadályozta.

Gyenyisz 2022 nyarán Pakisztánba utazott, hogy egyetlen nyár során 23-ról 27-re tornázza a megmászott nyolcezresei számát, túlszárnyalva ezzel Oiarzabalt. Végül a négy helyett "csak" három csúcsot tudott bezsebelni, azokat azonban makulátlan stílusban, minden cuccát maga cipelve szinte futkározott a különböző nyolcezresek alaptáborai között. A 8051 méteres Broad Peaket, a 8034 méteres Gasherbrum II-t és a 8611 méteres K2-t mászta meg, igencsak gyors tempóban, jellemzően az alaptáborból történt indulást követő 24 órán belül. Kérdésemre erről az időszakról az alábbiakat mesélte:

"2022 nyara tele volt kísérletezéssel. Maria Jose Cardellel elsőként másztunk meg egy 5900 méteres csúcsot a Shigar-völgyben, közel Szkarduhoz közel. Kellemes, de elég  technikás mászás volt, ami nekem jó akklimatizációt biztosított, ugyanakkor visszaigazolta, hogy Maria ismét képességei teljes birtokában mászik a 2019-es sérülése után. 

Ezután kinitteltünk egy sziklafalat Szkardu közelében, ahol mászótanfolyamot és egy kisebb fesztivált szerveztünk fiataloknak. Ezután igazi élvezet volt számomra, hogy a hátamon minden cuccommal két nap alatt felrobogtam a Broad Peak alaptáborába. Sok kötélrögzítő és nyomtaposási munkában vettem részt a nyolcezres csúcsokon. Végül három hegyet meg is másztam, mindegyiket alaptáborból non-stop. A testem még mindig erős, de ez kizárólag az expedíciók előtt szokásos módon elvégzett kemény edzésmunkának köszönhető."

Új út egy női alpinistától a Gasherbrum I-re

Gyenyisz célja már régóta az, hogy hozzásegítsen egy női mászót ahhoz, hogy elsőként másszon új utat alpin stílusban egy nyolcezresre. Párja, Pipi kézenfekvő választás, hiszen egy egészen kiváló fizikai és technikai képességekkel megáldott mászóról, síoktatóról van szó. A páros az elmúlt hónapokat felkészüléssel töltötte. Céljuk a 8080 méter magas Gasherbum I.

"Az elmúlt négy hónap során Maria és én különböző aktivitásokkal hasznos edzésmunkát végeztünk. Lényegében a nagy magasságra próbáltunk felkészülni. 20-25 kilométeres hegyi futások, 40-50 kilométeres gyaloglások nehéz hátizsákkal hegyi terepen, technikás alpin mászások, sziklamászás és dry-tooling. Szóval most bármire is készen állunk. Jelenleg két lehetséges nyomvonal van a fejünkben, attól függően, hogy a GI-en milyenek lesznek a hóviszonyok. Van egy régi ötletem még 2001-ből. Szerencsére Maria is nagyon motivált, szeretne egy korrekt, nehéz mászást. Előtte az akklimatizációt Szkarduhoz közel, 5500 méterig tervezzük, utána pedig meglátjuk..."

Gyenyisz tipikusan az a mászó, aki előzetesen nem szívesen beszél. Előbb mászik, utána lehet faggatni. Biztosak lehetünk benne, hogy egy kreatív mászást terveznek, melynek részleteit azután fogják elárulni, hogy megpróbálták. Bízzunk benne, hogy a kondíciók kedveznek majd, és a nyolcezresek mászástörténete egy újabb szép fejezettel gazdagodik.

Kövesd Gyenyisz és Pipi mászását és egyéb magashegyi híreket a Hóhatárban!

 

Hirdetés