A Hoka futócipők története, tulajdonságai Hír

A Hoka futócipők története, tulajdonságai Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/03/29
A Hoka márka létrejötte és fejlődése

Hoka One One

A Hoka futócipők története sok más találmányhoz hasonlóan egy egyszerű probléma megoldásának kísérletével indult. Egészen egyszerűen szerettek volna egy lejmenetben nagyon gyors cipőt csinálni, és ez a próbálkozás innovációhoz vezetett. A fejlesztések során kiderült számukra, hogy még egy 100 mérföldre tervezett modell újratervezése is nagy eredményeket hozhat akár rövidebb távokra optimalizált cipőknél is. Mára természetesen a Hoka futócipői már nem csak lejtmenetre vannak kihegyezve, emelkedőn és síkon ugyanolyan jól teljesítenek, legyen az a táv egy félmaraton vagy akár egy ultra.

A Hoka futócipők új technológiák egész garmadáját vonultatják fel.  Első, de nem utolsó sorban a Hoka futócipők az extra párnázott középtalpnak köszönhetően szinte minden más futócipőnél puhábbak és kényelmesebbek. A talpak három féle vastagságban elérhetőek: vékony, közepes, vastag. A talp, Meta-Rocker kialakításának köszönhetően a kerékhez hasonló gördülést tesz lehetővé, ezzel csökkentve a talajfogás ellenállását. Ez a fajta kialakítás továbbá csökkenti a sarok és a lábujj közti magasságkülönbséget, s ez által egy Hoka futócipőben még kényelmesebb a futást. A Hoka futócipők sarokkialakítása is egyedi. Egy versenyautó üléséhez hasonlóan nem csak hátulról, de oldalról is tartják a lábat, mely így a középtalpnak megfelelő helyzetben marad.

A Hoka futócipők különböző futóstílusokhoz és különböző lábállásokhoz is biztosítanak egyedi technológiákat. A Profly egy kombinált, kétrészes talprendszer azok számára, akik talajfogásnál a megfelelő csillapítást, ellépéskor pedig a dinamizmust keresik. A Hubble Heal sarok(talp)rendszer a maximális csillapításra helyezi a hangsúlyt talajfogáskor, megkímélve az egész törzset a becsapódás okozta rezgésektől. A Hoka futócipők között továbbá megtalálhatók az abszolút gyorsaságot előtérbe helyező modellek is, melyek talpa egy plusz karbonréteget tartalmaz, így e modellek abszolút sebesség-orientáltak. 
Bizonyos Hoka futócipők a J-Frame talptechnológia segítségével egy, a megfelelő helyen elhelyezett szilárdabb habréteggel a befelé dőlő bokának, lábboltozatnak nyújtanak stabilabb támaszt.

Ezen technológiák kidolgozásához a Hoka a futáson kívül számos más sportmozgást és sportági fejlesztést is tanulmányozott. A síelés, a szörfözés és a kerékpározás rengeteg ötletet adott. Ezen munkának köszönhetően benne van a kezük az e sportágakban folyó fejlesztésekben is. Nagy érdemeik vannak pl. a carving sílécek tökéletesítésében.