Hoka Arahi 3

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
A magas talp manapság már nem extrém.
Hirdetés

A Hokának egyre inkább célja nyitni a gyorsabb futók felé, és egyre több modelljük használható a profik számára is, annak ellenére, hogy a talpvastagságról nem kívánnak lemondani.

Persze a vastag talp is lassan idézőjelbe tehető, ugyanis több „hagyományos márka” súrolja a Hoka talp vastagságát. Egy Mizuno Inspire például 30 mm-es sarokkal van megáldva, míg a Hoka 32 mm. És kapaszkodjunk meg, a Nike jelenleg leginkább felkapott versenycipője, a Zoom Fly 33 mm-es sarokkal bír! Azaz a magas talp manapság már nem extrém. A bumfordi kinézetet az adja, hogy a cipő elöl is magas. A dropja mindössze 5mm, azaz elöl is 27 mm-es. Emellett, mivel stabil cipőről beszélünk, ráadásul az ARAHI 3-at a futás közben befelé forduló lábúaknak tervezték, meglehetősen sok anyag van a boltozat alatt.

A mogorva cipő viszont sok meglepetéssel szolgált a teszt során. Haladjunk sorjában.

 

Súly

272 gramm (férfi) – 227 gramm (női)

A súly tekintetében kifejezetten meglepetéssel szolgált az Arahi 3. Főleg más, korábbi HOKA modellekhez képest jelentős fogyást sikerült elérniük. Mivel egy stabil cipőről beszélünk, nem tudja felvenni a versenyt itt a versenycipőkkel, de a minimál vonallal sem, azért az igyekezetet díjazni kell egy korábbi 7-es osztályzatról való emeléssel.

Osztályzat: 8

 

Hoka Arahi 3 férfi
Hoka Arahi 3 férfi

Hoka Arahi 3 női
Hoka Arahi 3 női

 

Párnázottság, kényelem

A Hokáknál, ha valaki kényelmesebb cipőt mutat, az csal. Természetesen, mivel itt egy tesztről van szó, az is fontos, hogy az a bizonyos kényelem, mozgás, jelen esetben futás közben is érezhető-e. Volt már olyan Hoka a kezünkben, illetve a lábunkon, amelyben baromi kényelmes volt állni, de mozgás közben már leszedte a zoknit a lábról, avagy itt-ott nyomott. Az Arahi 3 kicsit már talán túl puha is, azaz biztosan lesznek, akik azt mondják, kösz, de ebben még állni sem dinamikus. Valószínűleg a célközönség azért ebben az esetben nem a top atléták voltak, azaz egy amatőr szerintem nem fog belekötni a tökéletesen körbeölelő talpba, és az emlékező hab szerű, jól támasztó talpbetétbe. A felsőrész már nincs agyon szivacsozva, jó eséllyel a súlycsökkentésbe belejátszottak az itt megspórolt grammok is. Ennek ellenére nagyon eltalált a felsőrész kialakítása. A lábujjaknak elég hely van, ugyanakkor sehol egy ránc, tökéletes lesz a futók többségének. A nyelv vastagsága, hossza, a kötő párnázottsága, rugalmassága mind-mind optimálisnak mondható. Egyetlen helyen volt hiányérzetünk, mégpedig a saroknál, ahol a párnázottság hiánya a kényelem rovására ment.

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Hoka vastag talpát nem könnyű meghajlítani, annak ellenére sem, hogy ha megszámoljuk, akkor nem kevesebb, mint 6 zónára van osztva csak a lábfejénél. Ez a kopóréteget jobban hajlóvá teszi, de a 3 cm vastag szivacs ettől még nem tud olyan hajlékonyságot produkálni, mint mondjuk egy 1 centis talp. Az 5 mm-es drop miatt, a legtöbb futó persze inkább előrébb helyezi a testsúlyát, azaz nem hajtogatja a talpat. Aki mégsem, az viszont az Arahi 3 esetében számoljon vele, hogy nagy hajlítás itt nem lesz. A talpban megtalálható a „meta-rocker” technológia, ami egyébként a könnyed előregördülést segíti. Esetünkben mi inkább aktív futók vagyunk, így ezt a segítséget annyira nem éreztük, illetve meglehet, hogy nem használtuk.

Osztályzat: 6

 

Hoka Arahi 3 férfi
Hoka Arahi 3 férfi

 

Sarokmegtámasztás

A korábban tesztelt Hokáknál hasonló tapasztalatunk volt, mégpedig az, hogy a sarok íveltsége, magassága nem megfelelő. Persze lehet, hogy valakinél ez nem okoz semmi problémát, de egy olyan cipőnél, ahol a talp szinte egészen biztos, hogy nem hajlik majd nagyot futás közben fontos, hogy a sarok egyáltalán ne mozogjon, illetve stabilan tartson. Az Arahi 3-nál megint egy icipicit magasabb, jobban körülölelő sarok lenne az üdvözítő. A probléma annyival kisebb, mint korábban, hogy az Arahi 3 jobb talprugalmassággal rendelkezik a korábbi modellekhez képest, így megfelelően bekötve a cipőt, nincs jelentős sarokmozgás, de egy kicsit lazább megkötéssel már kimozog a láb. A sarokrész oldalirányú tartása is elenyésző, ennek oka valószínűleg az, hogy a stabilitást a Hoka a talp kiképzésével, szélességével oldja meg, azaz a saroktól már különösebb megtámasztást nem vár el. Mivel a szivacsozás az egész felsőrész esetében minimálra lett lehúzva, a megtámasztást a sarokcsontot körülölelő szivacstól sem várhatjuk.

Osztályzat: 6

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés tekintetében nagyjából az átlagot hozza a cipő. A többrétegű felsőrész főleg az elülső részen megfelelő szellőzést biztosít. Két oldalt már sokkal kisebbek a szellőzést szolgáló lyukak, míg a hátsó részen a hegesztések miatt gyakorlatilag zárt a cipő. Ugyanígy a nyelv is elég zárt anyagú. Egy Hokát eleve nem jó mezítláb hordani, vagy falatka zoknival, inkább egy, az apró kis mozgásokat jobban eloszlató, picit vastagabb zoknival volt nekünk ideális. Azaz 40 fokban talán nem a legideálisabb futócipő még a stabilitást kedvelőknek sem. Szellőzése tavaszi-őszi üzemmódben megfelelő lehet.

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Az Arahi 3-nak, ha van erénye, akkor az a talp alátámasztása. A széles, magas, puha talp úgy veszi körbe a lábat, mint egy bölcső. Irgalmatlan lúdtalppal használva is egyenesen tartja a bokát. Boltozati megemelése kiváló, amire rátesz még az, hogy minden lépésnél a puha talp anyagba bele is süpped a láb. Természetesen ez a futás dinamikájára nincs túlságosan kedvező hatással, de hogy tart, az vitathatatlan. Mint a fentiekben elhangzott, olyan stabilra sikerült a talp, hogy a gyártó sem bízott semmiféle feladatot már a sarokrészre.

Osztályzat: 10

 

Hoka Arahi 3 férfi
Hoka Arahi 3 férfi

 

Ütéscsillapítás

Ebben a kategóriában is a Hoka a világbajnok. Minden egyes lépésnél érezhető, hogy aki sarokra lép, az szokásos pár mm-es ütéscsillapítás helyett itt kap vagy egy centiset. Lábfájósok, nagy súlyú futók imádni fogják. Aki pedig gyorsabban szeretne futni egy Hokában, annak is megvan a lehetősége arra, hiszen az 5 mm-es drop miatt lehetőség van rá, hogy egészen kiiktassuk a futásunkból a sarokra érkezést. Persze ekkor is a 27 mm-es elülső részre landolunk, ami még mindig nagyon puha, de a dinamikából azért jóval több marad meg.

Osztályzat: 10

 

Dinamika

Itt a Hokáknak komoly problémájuk van. Mivel nagy súlyúaknak, ultrásoknak tervezik, akik érthető okokból nem igazán száguldoznak, fel sem merül az, hogy egy dinamikus talpat tervezzenek. Az Arahi 3 sem ilyen, pedig volt már olyan Hoka a kezünkben, ami nagyon dinamikusra sikerült. Az Arahi minket nem igazán hagyott futni. Kifejezetten csak lassú futóknak ajánljuk.

Osztályzat: 4

Összegzés: 61 pont

 

Összességében a Hoka Arahi 3 egy olyan Hoka, ami jobban enged futni, mint a korábbi „edző Hokák”. Meglepően jó súllyal rendelkezik, hihetetlen jó tompítással, de ennek megfelelően csekély dinamikát ad vissza a lábnak. Azaz elsősorban lassabb futóknak ajánlható, akik a sarokra landolnak, illetve olyan nagyobb súlyú, vagy lábfájós futóknak, akik egy picit már gyorsabban is tudnak/szeretnek futni, és ehhez szükségük van az 5mm-es dropra.

 

Hirdetés