Hoka Clifton 4 Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2018/03/19
Maximális ütéscsillapítás gyorsabban és könnyebben.
Hirdetés

A Hoka Clifton 4 egy felgyorsított és könnyebb futócipőnek mondja magát, mi pedig kipróbáltuk mind a férfi-, mind pedig a női modellt is.

 

Hoka Clifton 4 Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Hoka Clifton 4
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

 

Súly

265 gramm - A Hoka már kimaxolta az alátámasztást, úgyhogy szépen elindulhatott a súlyfaragás útján is. A 265 gramm ennek ékes bizonyítéka.

Osztályzat: 8

 

Párnázottság, kényelem

A kényelemre aztán nem lehet panasz a Hoka Clifton 4 esetén. Nincsenek zavaró varrások, vagy rosszul elhelyezett merevítések, amik csorbát ejtenének a komforton. Egy érdekes észrevétel, hogy a futás lendületességével arányosan nőtt a kényelemérzet is. A formázott Ortholite X-40 talpbetét és a talp természetes formáját követő kialakítás a tesztfutások során jól bizonyított.

Osztályzat: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Clifton esetén abszolút félrevezetőnek bizonyult, hogy kézzel alig bírtuk meghajlítani, mert lendületesebb futásnál 5 percnél gyorsabb tempónál éppen emiatt tolt előre a cipő, igazán gyors meneteket lehetett vele teljesíteni. Ugyanez a tulajdonsága lassabb tempónál zavaró visszaütésként jelentkezett, szóval a cipő folyamatosan ösztönöz a gyors futásra.

Osztályzat: 6

 

Sarokmegtámasztás

Az achillest nem zavarva, tempósabb futás közben is kellően stabilan tartotta a sarkat. A sarok íveltsége, párnázottsága, magassága tökéletes és a sarokcsontot is szépen egyenesen tartja landoláskor. Csupán a merevebb talp miatt nem kap maximális osztályzatot.

Osztályzat: 8

 

Hoka Clifton 4 női Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Hoka Clifton 4 női
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Szellőzés, légáteresztés

Ugyan a cipő felépítéséből adódóan nagyon gyér szellőzésre számítottunk, a lábfejre simuló, hálós felsőrész a vártnál jobban engedi lélegezni a lábfejet. Nagyobb melegben a felső műanyag panelsor feltételezhetően nagyobb mértékben akadályozza a megfelelő szellőzést. 

Osztályzat: 7

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Ha valamiben, akkor ebben mindenképp vezető helyen szerepelnek a Hoka modelljei. Semmilyen irányban nem engedte csúszkálni a lábat és maximális támasztást nyújt.

Osztályzat: 10

 

Ütéscsillapítás

Nyilván a túlsúllyal rendelkezők számára is nagyon fontos a Hoka kiemelkedő ütéscsillapítása, de a Clifton esetében ez első sorban a tempósabban futók számára lesz maximálisan kielégítő. Lassabb futásnál a rugalmasságnál említett visszacsapást zavarónak éreztük, de amikor nekiiramodtunk, akkor nyert igazán értelmet a cipő talpában rejlő technológia.

Osztályzat: 8

 

Dinamika

A Cliftonnal nem is lehet máshogy, csak dinamikusan, gyorsan futni. Ami pontszámot a rugalmasságnál elveszített a lassú tempó melletti tapasztalatok miatt, azt a dinamika esetén gyönyörűen visszahozza.

Osztályzat: 9

 

Hoka Clifton 4 női Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Hoka Clifton 4 női
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

65 pont

A maximális ütéscsillapítást társítja a fürge tempóval és emellett tömege is igen szépen lecsökkent. A Clifton 4 meggyőző cáfolat a bumszli talpakkal szemben támasztott előítéletekre. Az 5 percen belüli hosszú futásokra alkalmas futócipő férfi- és női kivitelben, illetve szélesebb láfejűek számára is elérhető.

Hirdetés