Adidas Ultra Boost teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2017/04/18
Divatos futócipő nem csak futásra.
Hirdetés

A Világ legjobb cipője... Ezzel a reklámszöveggel dobta piacra az adidas az Ulta Boostot. Lássuk megállja-e a helyét ez az állítás.

Adidas Ultra Boost Forrás: Mozgásvilág.hu
Adidas Ultra Boost
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Súly

280 gramm - Az Adidas Ultraboost külsőre klasszikus, súlyát tekintve viszont már tipikus könnyűsúlyú edzőcipő. 280 grammjával nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. A talp anyaga alapból nagyon könnyű, de azért a majd 3 cm-es talpnak mégis van súlya. A felsőrész forradalmian rugalmas szövet, de elég vastag, és erre jön még pluszban némi műanyag a sarkoknál és két oldalt. Bőven van még lehetőség a könnyítésre, legalább is, ha ez célja lesz az Adidasnak.

Osztályzat: 8

Párnázottság, kényelem

A talpat ma már nem kell bemutatni; hihetetlenül puha és rugalmas cellaszerkezet jellemzi. A talp és a felsőrész találkozásához semmilyen plusz megtámasztás nem került, hanem csupán a nagyon-nagyon rugalmas vászon az, ami a lábat a cipőtalpon tartja. Elsőre az a félelme támad a futónak, hogy majd mindenfelé le fog róla lógni a láb, de nem. Annyira feszesen tart a vászon, hogy inkább nagyon szabad érzés benne lenni. Ráadásul oldalirányban azért az Adidas csíkok műanyagból vannak, és felső részen egyben ez a cipőfűző bújtatója is, azaz igyekeztek egyrészt valamiféle plusz oldaltámasztást adni, másrészt megvédeni az anyagot is a cipőfűző lyukak folyamatos feszítésétől. Kis problémám volt a fűzővel, amit egyszerűen nem tudtam rendesen megkötni, túl csúszós volt a felülete.

Osztályzat: 9

Rugalmasság, hajlékonyság

Futás közben agyonpárnázott érzése támad az embernek, pedig a puha talpon kívül ezt nem rengeteg szivacsozással érték el, hanem a nagyon flexibilis, és a lábat optimális erővel tartó új felső résszel. Ellépésnél érezhető segítség a Boost rugózása, míg talajfogásnál nagymértékben tompítja a lábra ható erőket. A láb védelme egészen biztos, hogy 100%-os. Egy merevebb talp esetén sokkal komolyabb problémát okozott volna, ha a cipőfűző nincs megkötve rendesen, itt a talp rugalmassága miatt nem volt akkora mértékű a probléma. Ha jól be van kötve a cipő, akkor a talp le tudja követni a futás közbeni alakváltozásokat. Ettől függetlenül kényelem szempontjából maximális volt. 

Osztályzat: 10

 

Adidas Ultra Boost Forrás: Mozgásvilág.hu
Adidas Ultra Boost
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Sarokmegtámasztás

Számomra elég furcsa volt, hogy csak egy kisebb műanyag került két oldalra a sarkakra. Ettől valószínűleg az oldal irányú tartást várták. Valamennyire tart is, de azért nem annyira, mint egy hagyományos körben megtámasztott, és jó ívvel kialakított sarok. A két műanyag között pedig egy laza vászon szerkezet van, amely oldalt szépen ívelt, így nem bántja a bokát, hátul viszont nekem túl lazának tűnt. Ha a cipőfűzőt nagyon bekötöttem, akkor elegendőnek bizonyult, viszont akkor egy idő után a fűző vágott be. Ha lazán hagytam, mert nem tudtam annyira megkötni, mint szerettem volna, akkor viszont futás közben előfordult a sarok ki-be csúszkálása. Az a tipikus zoknilemozgató effektus ez, amit minden futó gyűlöl. Ez a cipő talán egyetlen igazi gyenge pontja.

Osztályzat: 6

Szellőzés, légáteresztés

Az Ultraboost legnagyobb újítása a felső része, ami olyan, mintha egy vastagabb zokni lenne a cipőtalpra ragasztva. Ez a megoldás a szabadság élményét adja, és igen kényelmes is. Mivel nem sok helyen van rávarrva bármi is, ezért a szellőzése alapvetően jó, azonban ahhoz, hogy tartson, elég vastagra kellett csinálják. Ez a plusz súly mellett azt is okozza, hogy nem annyira szellős, mint egy nyárra tervezett cipő, inkább amolyan három évszakos. Ami viszont esetleg plusz lehet a konkurenciával szemben, hogy véleményem szerint az Ultraboostot akár mezítláb is lehet hordani. Törni nem fog, szellőzés tekintetében pedig úgy már biztos bármelyik cipőt megelőzi, hiszen csak egy réteg marad a láb és a külvilág között. 

Osztályzat: 9

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Ennél a modellnél az Adidas nem a boltozat alátámasztására törekedett, inkább a szabadságérzet elérése volt a fő szempont. A lúdtalpasoknak ugyanis egy hasonló, de megtámasztott modellt terveztek, a stabil ultraboostot. Itt a talp enyhe hullámát, esetleg az oldalsó műanyag elemeket sorolhatjuk mint megtámasztó rendszereket, de ez természetesen nem túl sok. 

Osztályzat: 7

Ütéscsillapítás

A Boost talp egyértelmű előnye lejtőn futáskor mutatkozik meg. A becsapódásnál semmi zökkenést nem tapasztalunk. Egy pici kényelmet feláldoznánk a hatékonyság javára, de ez az igény például edzések alkalmával nem feltétlenül jelentkezik. Az átfordítás a 10mm dropnak köszönhetően könnyedén megy, a Continental talp kopásállósága pedig igen megbízható.

Osztályzat: 9

Adidas Ultra Boost Forrás: kimura -. Mozgásvilág.hu
Adidas Ultra Boost
Kép forrása: kimura -. Mozgásvilág.hu

Összegzés

58 pont

Összességében egy nagyon kényelmes futócipőt ismertem meg az Ultraboostban, de elsősorban fitneszcélokra találom alkalmasnak. A design és a modellek színválasztása is inkább arról árulkodik nekem, hogy a sportos, de nem feltétlenül élsportoló lányok a célcsoport, akik előszeretettel fogják az Ultraboostot használni a mindennapi életben is, akár konditeremben, akár utcán, akár kocogásra. Azon futók számára ajánlom, akik inkább sarokra érkeznek, nem a talp első felére, és nekik is a hosszabb, lassabb tempójú futásokhoz lehet megfelelő választás. A Margit-szigeti futók között a mutatós, divatos cipő aratni fog.

Hirdetés