Adidas Supernova Hír

Bragmayer Zsanett
2017/04/18
Masszív edzőcipő, ahogy régen megszerettem.
Hirdetés

Az Adidas Supernovát még a Boost előtti korszakból ismerem. Jó masszív edzőcipő volt, amit személy szerint terepen használtam, a tempófutásokhoz már lassúnak és nehéznek éreztem, résztávhoz pedig pláne. Amúgy a felépítése miatt elég nagy sebességgel is kényelmes volt benne futni, azaz nem ölte meg a dinamikát. Ha az Adidas sajtóanyagát olvasgatjuk, akkor a Boostnál csak jobbnak kellene lennie az új Supernovának, hiszen az egész Boost anyagnak ez a szerepe.

 

Adidas Supernova W Forrás: Mozgásvilág.hu
Adidas Supernova W
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Súly

300 gramm - Egy edzőcipőtől nem rossz, de Boost ide-Boost oda, a piacon már rengeteg 300 gramm alatti edzőcipő van, tehát könnyűne nem nevezném. Pár éve még jó lett volna ez az adat, azonban mára minden gyártó elment a súlycsökkentés irányába, teljesen indokolt módon, a súly ugyanis alapvetően határozza meg  a futás élményét. Könnyű talpanyaga (EVA hab) igen vastag, a felső rész szépen bélelt, saroknál a cipő vastagon szivacsozott, plusz itt-ott egy kis műanyag, és máris összejött a 300 gramm. 

Osztályzat: 7

 

Párnázottság, kényelem

A Boost talp máris meghatározza a kényelmi értékelést. Igen puha, kellemes rugózása van. A talp 55%-ban tartalmaz Boostot. A felső része egy nagyon jól lábhoz idomuló vastagabb szövet, mely oldalirányban a bemetszéseknek köszönhetően jobban nyúlik, így nagyon kellemes érzetet ad. Nincs benne felesleges tér. Az orr résznél is kellemes az, hogy nem nyom semmi, csak lágyan körülveszi a lábujjakat az anyag. Ami elsőre furcsa is volt, hogy a lábat a talp és a cipőtalp találkozásánál semmi sem fogja meg, azaz nincs egy megtámasztó perem körben a cipőn. Az sajnos csak hosszútávon fog kiderülni, hogy elegendő-e az anyag megtámasztása, vagy idővel lecsúszkál majd a cipőtalpról a láb. Ugyanígy kicsit eltúlzottnak találtam az Adidas hármas csíkjának műanyagból való ráapplikálását. Ennek, véleményem szerint, két funkciója van. Az egyik, hogy ezen vannak a cipőfűzőlyukak,  tartósság szempontjából pedig nem mindegy, hogy a vászon vagy egy műanyag fogja-e meg a fűzőt. Másrészt lehet, hogy a vásznat a mérnökök is kevésnek ítélték, és az oldalirányú csavarodás, valamint a deformációk megelőzése miatt tették rá a műanyagot. Ez viszont oldalt a rüsztösebb lábú futóknál, ha nem is egyből, de egy idő után belevághat a talp élébe...

Osztályzat: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A vastag talp hiába puha, elég nehezen hajlik, ez elsősorban emelkedőre futásnál lehet zavaró, annál is inkább, mert a sarka egy újítást tartalmaz, ami nem tart úgy, mint a hagyományos sarkak. Azaz olyan érzése lehet a futónak, mintha a cipő le akarna mozogni hátul. A talpban található Torsion system egyébként érezhetően dolgozik, így megfelelően dinamikus átgördítést tesz lehetővé. Ez sarokfutóknál éppen elég is lehet, elsősorban tehát akkor van egy kis hiányérzetem, amikor aktívabban szeretnék benne futni. 

Osztályzat: 8

 

Adidas Supernova W Forrás: Mozgásvilág.hu
Adidas Supernova W
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége egészen jól eltalált. Az oldalsó műanyag panelek a sarokcsontot igyekeznek egyenesen tartani, azonban az Achillesznél kivágták a műanyagot, és ott csak a vászon van, mindenféle erősítés nélkül. Síkon elsőre nagyon furcsa, mert nem is érezni, hogy a sarkánál fog a cipő. Gondolom, ez is volt a cél. Ha jól megkötjük a cipőt, akkor a dolog működik, de hosszabb távon a túl behúzott cipőfűző igen zavaró lehet. Amennyiben viszont csak lazán kötjük be, és emelkedőre is futunk, akkor a vastag talp miatt hajlamos a cipő kicsit mozogni, ami nekem zavaró volt. 

Osztályzat: 8

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzésével semmi problémám nem volt, de nem is használtam nyári melegben. Az anyaga nagyon kellemes, nagyon rugalmas, szép lyukacsos is, de a Supernova inkább az a cipő, amelyikre azt mondanám, három évszakos. Tavasz-ősz nem probléma, sőt hidegebb napokon pont elég a vastagsága, nagy melegben azonban jobban fog izzasztani a kelleténél. A műanyag, a vastag szövet és a szivacsozás nem a 100%-os szellőzést támogatja. 

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Külön nincs benne semmilyen rendszer a boltozati megtámasztásra, de a Boost talp belül enyhén meg lett emelve. A sarok is ferdén le lett csapva, így a lábat futás közben enyhén kifelé fordítja, emiatt az nem akar bedőlni. A Torsion System is egész jó stabilitást ad futás közben, így összességében jól megtámasztott cipőről van szó.

Osztályzat: 9

 

Ütéscsillapítás

Itt a mintegy 3 cm-es talpnak hála, nincs hiányérzetünk. Ha ki lehet valamit emelni, hát az a lejtőfutásoknál érezhető kényelem. A becsapódásnál semmi zökkenést nem tapasztalunk. Az átfordítás, hála a 10 mm-es dropnak és a Torsion Systemnek, igen könnyű, a Continental talp pedig gondoskodik a kopásállóságról. Itt nem is lehet ehhez többet hozzátenni.

Osztályzat: 10

 

Adidas Supernova W Forrás: Mozgásvilág.hu
Adidas Supernova W
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

58 pont

Összességében a Supernova Boost se jobb, se rosszabb nem lett attól, hogy Boost anyagú a talpa. Nagyjából ugyanolyan masszív edzőcipő, mint volt. Ami egy picit talán jobbá teszi, hogy az elülső részen kevesebb a Boost, így az aktívabb futó az első részen több dinamikát tud megtartani futás közben. Persze a mintegy 10 mm-es drop és a relatíve nagy súly nem segíti azt, hogy első talprészen fussunk benne. Egy kicsit kisebb droppal és vékonyabb talppal kiváló edzőcipő lenne a gyorsabbaknak is, így viszont elsősorban lassabb futóknak fog tetszeni. 

Hirdetés